Зміни своє місто

Міська ферма на даху шоколадної фабрики у Дубліні

Дата публікації: 5.5.2015 Розділ: Зміни своє місто Автор:

Міський активізм – це не тільки боротьба за історичні будівлі чи створення зручних громадських просторів. Це й турбота про навколишнє середовище та екологію міста. Наша наступна історія – про еко-активістів та ентузіастів, які створили справжню ферму з овочами, рибами та навіть курками, прямо на даху колишнього заводу в центрі столиці Ірландії.

Проблема

Більшість населення планети вже проживає у містах. Люди мільйонами щороку переїжджають з сільської місцевості в урбанізований простір. Тому не таким ефективним стає вирощування їжі у віддалених від міст районах, адже більше ресурсів доводиться використовувати, щоб доставити товар споживачу чи на фабрику для обробки. До того ж, щоб перевозити товари, потрібно забрудюбвати навколишнє середовище, тим паче якщо мова йде про мільйони тонн їжі для мільярдів людей, які проживають у містах в різних куточках планети. Крім того, для боротьби з різними видами шкідників використовуються пестициди, інсектицитиди та інші хімічні сполуки, шкідливі для здоров’я людини. Така схема є виснажливою для нашої планети, і тому ентузіасти шукають інші способи, як прогодувати себе у міському просторі.

Одним з альтернативних способів вирощування їжі є міське фермерство. За допомогою такого виду господарства знижується рівень вуглекислого газу у повітрі, їжа вирощується на невеликій відстані від кінцевого споживача, а громада отримує можливість об’єднуватися довкола спільного хобі у вільний час. Таким місцем стала Урбан Ферма на даху шоколадної фабрики у Дубліні, яка проіснувала 24 місяці у 2012-2014 роках на базі хабу креативних індустрій Chocolate Factory.

5-wide

Ресурси

Ферма була створена, як неприбуткова організація, метою якої є заохочення місцевих мешканців до вирощування їжі для себе у міському просторі. Але, перш за все, Урбан Ферма — це місце, де ростуть дерева, гриби, а також тварини. На даху ферми було розташовано близько 160 видів картоплі, історія виведення яких сягає XVIII століття. Тут можна було знайти кабачки, стрючкову квасолю, цибулю, ріпу та декільки видів ягід, зокрема вишні. Під дахом, у будівлі колишньої шоколадної фабрики ентузіасти експериментували з аквапонікою — методом вирощування, при якому відходи від риби є добривом для рослин, а обрізки та зайві частини овочів згодовуються рибам. Таким чином, вирощується для споживання і те, й інше. Така система замкненого циклу показує, як ефективно може працювати декілька органічних видів у симбіозі, годуючи та вирощуючи один одного.

На Урбан Фермі використовувалось багато перероблених чи використаних другий раз матеріалів. Старі дерев’яні палети слугували для виготовлення компосту, який, в свою чергу, робився з органічних відходів найбличжих закладів харчування. У великі використані контейнери збирається дощова вода. Згадана вище система аквапоніки зроблена зі старих меблів, великого баку для риби та двохлітрових пляшок з-під мінеральної води. Рослини на даху також росли у контейнерах та великих пляшках, що дозволяло не купувати горщики, відра чи також дерев’яні ящики. А це економить ресурси, як фінансові, так і природні.

8 7 6 3 2 1

Команда

Урбан Ферма створена колишнім звукорежисером Ендрю Дугласом. Він довго цікавився садівництвом і вирішив зробити великий експеримент з міського фермерства. Разом з ним Фермою займався інший ентузіаст, Падді О’Карні. Пізніше, до них почали приєднуватись місцеві організації адвокації сталого розвитку, які допомогають проводити воркшопи та інші заходи. Також у цій справі задіяні соціально відповідальні бізнеси, які надають інструментарій та відходи для компосту. А місцеві студенти працюють на фермі у якості волонтерів.

Окрім фермерства, на базі проекту організатори також займались освітою дублінців. Вони проводили семінари і вокршопи з садівництва, відповідального вирощування їжі, енергоощадних технологій, екологічних циклів та сталого розвитку.

Етапи

Ферма відкрилась у 2012 році у хабі креативних індустрій Chocolate Factory. Окрім Урбан Ферми в різні часи там були фотостудії, студії звукозапису, команди дизайнерів, театральні трупи тощо.

Сама команда Урбан Ферми взяла участь у телепередачі Local Heroes, знімальна група якої вісім тижнів фільмувала перші кроки ентузіастів. Після цього проект проіснував ще 22 місяці, протягом яких організатори отримали величезний практичний досвід і зараз займаються іншим проектом.

У 2014 році команда ферми переїхала з шоколадної фабрики до школи, зосередившись на освітніх проектах. У будівлі середньої школи наразі створена ще одна ферма під скляним дахом. Це — маленька лабораторія сталого розвитку, де є можливість вивчати енергію вітру та сонця, способи вертикального вирощування рослин, створення компосту, технології аквапоніки та гідропоніки. Команда Урбан Ферми впевнена, що випускники цієї школи будуть знати про сталий розвиток більше та матимуть більше практичних навичок у цій галузі, ніж будь-яка доросла людина в Ірландії.

4-wide

Результат

Комбінуючи міське фермерство та інноваційні освітні технології, організатори Урбан Ферми хочуть навчити якомога більше людей технологіям, які дозволять жити у більш екологічний, економний та сталий спосіб. Такимм чином тут вирощування рослин та тварин для споживання комбінується з експериментальним та навчальним процесом.

На власному прикладі члени команди показали, як можна з мінімальним фінансуванням створити ферму на даху будинку, яка буде споживати менше електроенергії, води, добрив та хімікатів, ніж традиційні величезні багатогектарні сільськогосподарські підприємства. До того ж, зелені дахи є одним з небагатьох способів додати у міський простір рослин, зменшуючий таким чином парниковий ефект та збільшуючи кількість кисню в атмосфері.

Протягом двох рокі Міська Ферма вирощувала багато видів рослин та продавала їх місцевим закладам харчування, які могли купувати свіжу місцеву продукцію, замість того, щоб везти її здалеку.

Фото: www.thankpotato.comwww.urbanfarm.iethereedmagazine.wordpress.comthecity.ie

Опублікувати в соцмережах


Проект реалізовується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»

Матеріали проекту можуть вільно передруковуватись іншими ЗМІ за умови посилання на оригінал публікації

Три тижні на заводі: як працюється у коворкінгу «Платформа»

Підписуйтесь на розсилку і щотижня отримуйте наші найкращі публікації до себе у поштову скриньку. Обіцяємо не спамити!