Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Superkilen — це кілометровий парк, розташований у районі Норебро (Norrebro) на півночі від центру Копенгагена. Район став домом для більше ніж 60 національностей і вважається одним з найбільш етнічно різноманітних та соціально суперечливих районів Данії. Парк офіційно був відкритий у червні 2012 року.

Проблема

Superkilen створювали, аби оживити район, облаштувавши майданчик для відпочинку та забезпечити комунікацію усієї мультинаціональної спільноти.  Парк складається з трьох зон: «Червоний квадрат», «Чорний маркет» та «Зелений парк». Усю його територію перетинають велосипедні доріжки. Тут облаштовані дитячі ігрові майданчики, місця для гри у баскетбол, футбол, зони для проведення культурних подій та пікніків.

Донедавна у Норебро не було жодного публічного місця, де б місцеві жителі могли почувати себе комфортно. Саме тому, парк покликаний підтримати різноманіття місцевих культур за допомогою розміщення об’єктів, які символізують країни тих людей, які живуть у цьому районі. Сере таких предметів — неонові вивіски з Катара і Росії, тумби з Гани, велика скульптура бика з Іспанії.

8585529449_f422a292ec_o

Ресурси

Головною ідеєю було розділити Superkilen на три зони: зеленого, чорного та червоного кольорів. Прагнення стати ближчими до природи реалізувалося за рахунок суттєвого збільшення зелених насаджень і рослин різних сортів періодів цвітіння і походження, відповідно, які доповнюють предмети у цьому просторі.

Команда

Проект є частиною міського плану покращення координації з боку муніципалітету Копенгагена у партнерстві з Realdania. Мета полягала у оновленні району Норебро та його околиць на рівні містобудування вищого рівня, аби надихнути інші райони та міста на схожі звершення.

Парк Superkilen є результатом співпраці між архітекторами з компанії Bjarke Ingels Group (BIG), ландшафтними дизайнерами з Topotek1 (Берлін) та данською арт-групою Superflex. Усі разом вони утворили синергію архітектури, ландшафту та мистецтва.

8615547510_e071d8d5d1_o 8615551126_2961ecbe18_o 8614441069_8acd0cf026_o 8615547244_299ece9456_o 8614432479_eee21a6119_o 8614433203_1b879ebb87_o

Етапи

Місцеві жителі були активно залучені до процесу створення простору. Їм запропонували самостійно обирати об’єкти для розміщення у трьох різних зонах. Творці парку вирушили у подорож з п’ятьма групами людей, які проживають у цьому районі, до країни, де вони народилися, де відшуковували цікаві історії та збирали спогади, які згодом приводили до об’єктів, що зараз розташовані в Superkilen.

П’ять цих подорожей відбулися по усьому світу і деякі з об’єктів були привезені. Наприклад, звукова система з Ямайки, бик з Іспанії та боксерський ринг з Таїланду — усі обрані мешканцями району.

Біля кожного з цих «експонатів» розміщена табличка з їхнім описанням. Загалом тут розміщено близько п’ятдесяти об’єктів, які є точними копіями, або оригіналами, привезеними з різних країн.

8585544255_926fd5fd96_o

Результат

Цей публічний простір дійсно притягує місцевих жителів, адже вони брали участь у його реалізації. Парк вирізняється мультифункціональністю, тут є маса різних інструментів та вигод, щоб комфортно проводити вільний час на свіжому повітрі. Всі активності розділені на три зони.

Червоний квадрат

Червоний килим покриває сквер повністю, лінії і кути створюють великий червоний орнамент. Якщо йти зі сторони Nørrebrogade, то сквер постає у вигляді відкритого простору, і стає розширенням для проведення подій, які відбуваються у сусідній залі.

Тут облаштовано фітнес-центр, дитячий майданчик (гірка з Чорнобиля, іракські гойдалки, скалелазні майданчики з Індії, а також звукова система з Ямайки) та багато лавок з Бразилії, класичної Великобританії, Ірану та Швейцарії; велосипедні парковки. Тут ростуть лише «червоні дерева», не рахуючи тих, що знаходилися у місцевості раніше.

Чорний маркет

Це місце для зустрічей місцевих мешканців. Тут є лави, барбекю, столи для гри в нарди та шахи, а також ігровий майданчик у вигляді велетенського восьминога. Підлога майданчика оформлена білими лініями, які виділяють вуличні меблі.

Тут місцеві зустрічаються навколо марроканського фонтану чи під японськими вишнями, а у будні простір виконує функцію громадської вітальні для шахістів.

Зелений парк

Це — м’який зелений пагорб для відпочинку дітей, молодих людей та сімей. Сюди переміщено обладнання для занять спортом. Облаштовано поле для гри у хокей та баскетбол. Ця місцина привертає людей на пікнік, позагоряти чи просто подрімати на сонці.

Зігмунд Бауман колись зазначив, що спорт є однією з декількох інституцій, де люди можуть погоджуватися з правилами. Неажливо, звідки ти, у що ти віриш та на якій мові розмовляєш, ти завжди можеш пограти у футбол, наприклад, у команді. Саме тому до Зеленого парку перевузли певну кількість спортивних майданчиків, включно з полем для хокею, місцем для гри у баскетбол.


Проект реалізовується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»

Матеріали проекту можуть вільно передруковуватись іншими ЗМІ за умови посилання на оригінал публікації

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23264 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button