Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23449 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

10848583_898319030225433_3399725637612564314_o21 травня у Конгрегаційній залі Староакадемічного корпусу Національного університету “Києво-Могилянська Академія” відбулась презентація конкурсу KONTR/ACT на благоустрій Контрактової площі.

Також співробітники КМДА презентували міську програму “Київ Самобутній”, в рамках якої проводиться даний конкурс.

Відкрив подію президент Києво-Могилянської Академії, Андрій Мелешевич. Він розповів, що всі проекти подані на конкурс будуть виставлені для перегляду та голосування 26 травня в стінах університету. Про це було домовлено з організаторами конкурсу KONTR/ACT, сказав Мелешевич. Також він заявив, що хотів би бачити Гостиний двір на Контрактовій, як суспільно-навчальний центр, в якому київська громада та Академія могли б проводити культурні та освітні заходи. Нагадаємо, що частина території, на яку поширюєть конкурс, належить Могилянці.

kontraktova

Територія проектування учасників конкурсу KONTR/ACT

Після президента НаУКМА виступила співробітниця Департаменту архітектури та містобудування КМДА Анна Бондар, Вона розказала про міську програму “Київ Самобутній”, яка направлена на перетворення Старого Подолу та частини Верхнього міста на пішохідний центр столиці. Тут будуть розвиватись громадські простори, туризм, сфера обслуговування (кафе та ресторани) та супутні сфери. При цьому міська програма не передбачає нового будівництва, вона більше направлена на благоустрій та “олюднення” території, що має зробити Поділ комфортним для людей.

Cпівавтор конкурсного завдання KONTR/ACT Дмитро Гурін більше розповів про те, які умови поставили організатори конкурсу учасникам. Так, територія Контрактової площі від вулиці Спаської, а також частина вулиці Сагайдачного до перехрестя з Андріївською стануть пішохідними. Автори конкурсного завдання просять учасників встановити боларди (відгороджуючі стовпчики) на межах пішохідної зони. Таким чином, величезної парковки на Контрактовій більше не буде.

5103278680_23f7ea7de2_b

Бруківка на центральні площі у Кракові

Вся пішохідна територія буде вимощена бруківкою з граніту, або з матеріалу співставної якості – жодного асфальту та стандартної київської плитки. Також у цій зоні не буде жодних бар’єрів для пішоходів, велосипедистів та людей з інвалідністю, накшталт бордюрів. Усі пандуси, які будуть на території, мають бути під кутом не більше 5% (зараз за державними нормами 8-9%).

repphoto_5348_4893

Так виглядали вивіски у Києві до 1917 року

2a2db8368623

“Старокиївські” вивіски можуть суттєво вплинути на зовнішній вигляд Подолу

Ще одна цікава подробиця – організатори конкурсу будуть заохочувати робити на Контрактовій та прилеглих вулицях вивіски, стилізовані під добу дореволюційного Києва – тобто це буде декоративний розпис, яким він був до 1917 року.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button