Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

З 7 по 11 липня у Львові проходила Лабораторія Соціальних Інновацій, де інноватори з різних куточків України виводили формулу успішного соціального підприємництва. П’ять днів навчання і практики, 12 соціальних проектів, креш-тест, нові знайомства й емоції: впродовж тижня учасники Лабораторії вивчали соціальне підприємництво і його бізнес-модель, дізнавались про останні світові тренди від українських та закордонних промовців, а також мали змогу отримати міні-грант на втілення своєї ідеї. Серед усіх проектів, що брали участь у заході, були і урбан-ідеї про які піде мова далі.

«Mapstoria», Одеса

В найближчих планах команди — створити інтерактивну мапу, альтернативний путівник з урбан-історіями міста. На реалізацію цього задуму, Валентину Семеніхіну, організатора проекту, (або як вона себе називає –  «дівчинку, яка малює мапи») надихнула гостя з Австралії.  На разі команда працює над розробкою прототипів інтерактивної мапи «Львівські муралі» з цікавими знахідками львівського стріт-арту і «Верь в одесскую дверь» про красу одеських дверей. Мапа – це коротенька історія, яка закарбується в пам’яті читача і залишиться з ним вже назавжди.

IMG_7997

Валентина запевняє, що вони не зупинятимуться лише на мапах. Команда мріє про щось більше, а карта – це те, що допоможе їм досягти кінцевої мети: «Ми прагнемо зробити внутрішніх туристів України великою спільнотою, де всі підтримують один одного і діляться новими ідеями для мандрів і мап».

«Карта міста, безпечного для дітей», Київ

Що може бути важливіше за безпеку і здоров’я дитини? Організатори проекту задалися цим питанням і вирішили створити інтерактивну карту Києва з позначками небезпечних для дітей місць і об’єктів. Карта також відображатиме комфортні та безпечні маршрути для сімей з дітьми, щоб батьки могли сплановувати дозвілля дитини з урахуванням усіх факторів. 

Команда проекту прагне змінити ставлення кожного громадянина і влади до питання дитячої безпеки. Робота над ідеєю передбачає тісну взаємодію із місцевими органами влади і співпрацю з батьками, педагогами, громадськими організаціями. Роботи багато, але з тим запалом і завзятістю, з якою організатори взялися за реалізацію цього проекту, можна впевнено сказати, що скоро з’явиться не лише карта безпечного міста онлайн, а й мобільний додаток. 

«Я дуже люблю свого сина, а тому його безпека – для мене понад усе. Я взагалі переживаю за усіх дітей, і якщо я можу створити безпечне середовище для мого сина, то чому я не можу зробити його таким для інших?»,  – організаторка проекту, Анна Астаулова-Ільницька, архітектор Київського інституту мiського цивiльного проектування «Мiськцивiльпроект».

DSC_5443

ВЕЛОМАРШРУТ “ROVERS”, Львів

«Їдь, щоб жити» — таким слоганом керуються організатори веломаршруту «ROVERS». Для них життя — це постійний рух в такт з колесами їхніх велосипедів. 

Проект «ROVERS» має на меті створити майданчик для відпочинку мешканців Львова і туристів на велосипедах, побудувати спільноту веловласників та забезпечити їм комфортні умови для безпечного дозвілля. Ініціатор проекту, Володимир Лиховод, мріє створити цілий велоцентр, де жителі міста та туристи зможуть і корисно провести час, і полагодити велосипед, і  поспілкуватись в невимушеній атмосфері. Команда поступово рухається до поставленої цілі і в травні 2015 року успішно організувала перший у Львові і Західній Україні фестиваль велосипедної культури «ВЕЛОПАРК». Найближчим часом автори веломаршруту «ROVERS» планують зареєструвати громадську організацію, розробити карту, зокрема маршрут парками Львова, та провести ще кілька заходів для велосипедистів.

«Ми отримуємо задоволення від того, що робимо, від самого процесу. Частково ми це робимо для себе.  Одного разу я просто зробив маршрут для туристів на велосипеді, бо багато хто цікавився, куди і як краще поїхати. Таким чином, тепер є така карта. Для мене такого ніхто не робив, а я роблю, бо мені це цікаво», — пояснює Володимир своє захоплення велопроектом. 

Більше про захід і організаторів

Автор: Надія Михалевич

Фото: Ірина Середа, Христина Починок, Мирослав Загайський

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button