Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Дуже скоро в Україні відбудуться місцеві вибори. Кияни обиратимуть мера (Київського міського голову) та депутатів Київради. Але влада у столиці не тільки обирається мешканцями, але і призначається на державному рівні. «Хмарочос» розбирається у заплутаній політичній системі Києва.

Мер та Київрада

Київський міський голова та депутати Київської міської ради обираються на місцевих виборах кожні п’ять років (якщо не призначено дострокові вибори). Київський міський голова є головою міськради та може призначати своїх заступників за погодженням з Київрадою. Перший заступник мера є також секретарем міської ради. Відповідно до Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» міський голова столиці також має додаткові повноваження, оскільки Київ є столицею держави.

У Київраді наступного скликання буде 120 депутатів. Всі вони мають представляти політичні партії та будуть обрані за списками цих партій шляхом досить заплутаної виборчої системи, яку нещодавно ухвалила Верховна Рада. Депутати Київради голосують за проекти рішень на пленарних засіданнях, а також погоджують ці проекти рішень у профільних комісіях міської ради. Депутати також мають заступників та певний бюджет на утримання громадських приймалень та роботу у своєму окрузі.

Київська міська державна адміністрація

В інших містах України міський голова є також головою виконавчого органу міської ради. В Києві виконавчим органом міської ради є КМДА (Київська міська державна адміністрація). Її голова призначається не Київрадою, а Президентом України. У Законі України «Про столицю України – місто-герой Київ» це пояснюється наступним чином: «Виконавчим органом Київської міської ради є Київська міська державна адміністрація, яка паралельно виконує функції державної виконавчої влади, що є особливістю здійснення виконавчої влади в місті Києві».

Заступники голови КМДА призначаються Київським міським головою за погодженням відповідно з Президентом України та Кабінетом Міністрів України. Ось чому Віталій Кличко вже неодноразово згадував, що його заступники «лежать у Кабміні». Їхні кандидатури можуть просто не погоджувати.

Також у КМДА є департаменти, у кожного з яких свій директор. Ці структури відповідають за все місто в рамках типу своєї профільної діяльності: містобудування та архітектури, благоустрою, транспортної інфраструктури і т.д. Департаменти керують діяльність комунальних підприємств. Наприклад, департамент транспортної інфраструктури керує діяльність КП «Київський метрополітен» та КП «Київпастранс».

Районні у місті Києві державні адміністрації

У 2010 році у Закон України «Про столицю України – місто-герой Київ» та інші закони внесли зміни, згідно з якими районні у містах ради можуть не утворюватись, якщо таким буде рішення міської ради. В такому разі в Києві голова районної адміністрації призначається особисто Президентом. У разі ж утворення районної ради на посаду голови райдержадміністрації Президентом України призначається особа, яка обрана головою райради.

Районні у місті Києві держадміністрації здійснюють профільне управління у межах району (в кожному є спеціаліст з питань благоустрою, будівництва, освіти, культури тощо). Районні адміністрації також курують діяльність комунальних підприємств, які знаходяться у їхньому підпорядкуванні.

Інфографіка

Якщо ж спробувати показати усі складнощі системи управління Києвом, то це буде виглядати, як на інфографіці. Міський голова та голова КМДА зараз хоч і є однією особою, за чинним законодавством можуть бути й різними особами, якщо так вирішить Президент. Тобто хоча мер Києва ніби й має додаткові повноваження, як голова столичної влади, він одночасно є й дуже обмеженим та залежним у виборі заступників, які будуть керувати містом.

politsystem-kyiv

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23426 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button