Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

29 листопада 2015 року кияни вийдуть на вулиці міста, аби разом із активними громадянами по всьому світу продемонструвати своє ставлення до проблеми зміни клімату. Марш відбудеться напередодні Кліматичної Конференції ООН у Парижі, на якій уряди 198 країн, включаючи Україну, спробують затвердити спільний план дій для порятунку планети.

Провідні вчені б’ють на сполох: якщо людство не стане на шлях низьковуглецевого розвитку, то середня температура на Землі підвищиться на 4-5°С. Це спричинить низку незворотних наслідків. Деякі з них ми вже відчуваємо зараз – це посухи та сильні вітри, нестача питної води, зменшення врожаю, повені, вимирання видів, надмірні опади і підвищення рівня світового океану, внаслідок чого прибережні регіони і цілі острівні держави можуть зникнути під водою. 

infograf_0

Підготовлено за ініціативою коаліції українських екологічних організацій “Робоча група з питань зміни клімату”

Більшість країн-учасниць переговорів вже взяли на себе зобов’язання щодо зменшення кількості викидів парникових газів. Але цього недостатньо. Запобігти страшним наслідкам можна лише за умови повного переходу до відновлюваної енергетики та впровадження інших заходів, а саме: збільшення площі зелених зон, утеплення будинків, розвитку громадського транспорту й велосипедної інфраструктури, реформування енергетичного сектору, роздільного збору та переробки сміття, приведення викидів забруднюючих речовин до європейських норм.

«Клімат змінюється і наше покоління є причиною цього. Свідомо чи ні ми створюємо проблеми всім наступним поколінням, – пояснює Марія Сторчило, одна з організаторів Маршу. – Однак і в наших руках рішення. Час змінити систему, а не клімат. Щоб змінити все, потрібен кожен!»

Організатори акції закликають усіх небайдужих приєднатися до маршу, щоб відстояти своє право на безпечне майбутнє та спонукати владу до активної боротьби зі змінами клімату.

Кияни зберуться 29 листопада о 12:30 у парку  У програмі дійства заплановані виступи музикантів та громадських діячів, флешмоби та багато іншого. Подібні акції влаштують і в інших містах України. Наразі про наміри провести марш вже оголосили активісти із Харкова, Херсона, Кривого Рога, Одеси, Запоріжжя, Дніпропетровська, Дніпродзержинська, Маріуполя, Чернівців та інших міст. Стежте за новинами на сторінці події у Facebook. 

tetiana-maremuha

Тетяна Маремуха, експерт Центру Медико-екологічних проблем та оцінок ризику:

«Кліматичні зміни наражають здоров’я людини на значну небезпеку. Зменшення товщини озонового шару, який затримує потік жорсткої ультрафіолетової радіації, спричиняє захворювання шкіри та очей. Зміна температур, кількості опадів, вологості повітря і ґрунту впливає на активність кліщів та комах, що переносять інфекційні захворювання. Аномальна спека підвищує вірогідність виникнення ішемічної хвороби серця, захворювань органів дихання, нервової системи. У групі підвищеного ризику – люди літнього віку з хронічними хворобами серця та легенів і маленькі діти, у яких ще не запрацювала система терморегуляції. Зміни в поширенні пилку рослин та спор грибів можуть загострити астму та алергічні реакції».

maria-storchilo

Надія Артем’єва, експерт з адаптації до зміни клімату Національного екологічного центру України:

«Клімат в Україні змінюватиметься по-різному в різних регіонах, але загальними проявами очікуються зростання середньорічної температури, зміна характеру та обсягів опадів, непередбачуваність та збільшення частоти стихійних природніх явищ. Іншими словами, аномальна спека влітку стане нормою, кількість опадів восени збільшиться, а отже почастішають паводки та селі, зима стане загалом теплішою, тож снігу буде менше, проте і низькі температури будуть відчутними, весна хоч і буде ранньою, але звичним явищем стануть снігопади та заморозки у квітні».

У містах пом’якшувати наслідки майбутніх і вже наявних змін можна за допомогою створення нових (парки, сквери, зелені стіни та дахи) та ревіталізації існуючих зелених зон (зелених насаджень), що сприятиме збільшенню поглинання парникових газів і допоможе мешканцям пережити літню спеку, утеплення та використання енергоефективних технологій в житлових будинках та офісах, перегляд будівельних норм для міської забудови, створення локальних планів з адаптації до зміни клімату та карт загроз внаслідок стихійних явищ. У повсякденному житті нам доведеться використовувати історичні надбання наших південних сусідів влітку та північних – взимку. Наприклад, змістити робочий графік, аби у найспекотніші години влаштовувати собі сієсту, використовувати вентилятор замість кондиціонера, затемнювати вікна з допомогою жалюзі або штор тощо.

maria-storchilo

Марія Сторчило, експерт з питань зміни клімату Національного екологічного центру України:

«Впровадження заходів боротьби зі змінами клімату допоможуть нашій країні досягнути енергетичної незалежності. На сьогодні, незважаючи на воєнну ситуацію, ми залежні від Росії на 56% по імпорту газу, та на 100% по імпорту ядерного палива, а більша частина покладів вугілля залишилася на окупованій території. Зважаючи на це, потрібно розвивати відновлювальну енергетику та дбати про підвищення енергозбереження та енергоефективності, зокрема в житлово-комунальному секторі.

inforgraf_2

Підготовлено за ініціативою коаліції українських екологічних організацій “Робоча група з питань зміни клімату”

З боку уряду України першими кроками можуть бути:

– встановлення лічильників тепла у всіх будівлях з центральним теплопостачанням;

– термомодернізація будівель бюджетної сфери з застосуванням механізму ЕСКО;

– створення Державного фонду з енергоефективності, який би допомагав громадянам отримувати часткову компенсацію за впровадження заходів з енергозбереження».

infograf_3

Підготовлено за ініціативою коаліції українських екологічних організацій “Робоча група з питань зміни клімату”

tetiana-boyko

Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА :

«Україні потрібні ґрунтовні законодавчі зміни в питаннях укорінення філософії і практики енергоефективності. Над потрібними законопроектами активно працює громадськість. Зараз з нетерпінням очікуємо затвердження стратегічного документа – Національного плану дій з енергоефективності до 2020 року. На прикладному рівні варто зауважити, що енергомодернізувати багатоквартирний будинок в Україні можна наразі лише за посередництва ОСББ, тому дуже важливо вирішити низку проблемних питань для їх розвитку та безперебійної діяльності. Це  порядок списання багатоквартирного будинку з балансу колишніх власників і порядок зберігання протоколів, неврегульовані відносини із постачальниками комунальних послуг, непоширення пільг і субсидій на внески на капітальний ремонт та ін».

maks-babaev

Максим Бабаєв, експерт з відновлюваної енергетики Національного екологічного центру України:

«Щоб хоча би сповільнити глобальну зміну клімату, людство має активізуватися та задіяти величезні ресурси. Ми маємо здійснити революцію у тому, як ми отримуємо енергію, та у шляхах її використання, бо саме енергетика забезпечує велику частку викидів парникових газів. Під “ми” я розумію кожного громадянина цієї планети, бо у всіх є реальні можливості зробити свій внесок.

В Україні важливість економії ресурсів та переходу на сталу енергетику має ще й значне патріотичне підґрунтя. Маємо економити – бо так допомагаємо країні стати енергонезалежною, передусім від занадто агресивних сусідів. Ще й тарифи підвищуються, а точніше підводяться до реальної вартості цих ресурсів.

Що саме кожен з нас може зробити? Перше і найголовніше – вмикаємо один важливий прилад. Голову. Чи не найбільший потенціал економії ховається у змінах нашої поведінки. Вимикаємо світло за собою та іншими (не забуваючи при цьому нагадувати їм). Їдете на роботу машиною – підвезіть друзів чи сусіда. Почистили сковорідку та каструлю від накипу – страви швидше закипають. І так далі. Головне – уважно подивитися на свої звички та свою оселю.

Наступний рівень вимагає певних капіталовкладень. Повна заміна освітлення у помешканні на світлодіодне вдарить по гаманцю. Але повірте, економія на рахунках та нових лампах виправдовує покупку. Можна робити заміну ламп поступово. Сонячні колектори теж відносно дорогі, але вони дають безкоштовне тепло, яке зменшить ваші рахунки за газ у майбутньому, та викиди шкідливих речовин від його спалювання. Якісно утеплюючи будинок, ми отримуємо економію і комфортні умови життя. Об’єднуючись в ОСББ, ми отримуємо доступ до державної програми підтримки енергозбереження у багатоквартирних будинках. Вона включає у себе відшкодування частини кредиту на утеплення, модернізацію системи опалення, встановлення лічильників, та інші заходи».

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button