Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

UPD: Гео Лерос, представник проекту CityArt, який є ініціатором муралу, надав документ з підписами мешканців 17 з 19 квартир будинку за адресою вул. Спаська 6-а, якими вони підтверджують свою згоду на створення муралу.

Проте згідно з рішенням Конституційного суду загальна стіна будинку є спільною сумісною власністю всіх власників квартир, тому без їх одностайної згоди нічого не можна робити зі стіною, в тому числі малювати мурал.

12285996_927942870576176_1417659438_n (1)

Мураліст з Бразилії малює роботу на будинку 1910 року, який є пам’яткою архітектури.

mural

Фото: Ольга Закревська

У Фейсбук-групі «Подоляночка», де місцева громада обговорює питання, пов’язані з районом, з’явилась публікація про підготовку до створення нового муралу за адресою вул. Спаська, 6. Організатори робіт та автори муралу показали відповідь голови Подільської РДА на лист з проханнями дозволити створити малюнок на стіні. У документі зазначається, що мурал можна малювати тільки зі згоди мешканців будинку, стіну якого будуть розписувати. При цьому, стверджують місцеві мешканці, думки власників квартир у будівлі ніхто не питав.

Ситуацію ускладнює ще й те, що споруда за адресою вул. Спаська, 6 знаходиться у межах Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ», а отже там взагалі не можа змінювати фасади будинків.

Крім того, будинок збудований у 1910 році, а отже повинен мати охоронний статус. А за ч.3 ст. 24 Закону України «Про охорону культурної спадщини»: «3. Забороняється змінювати призначення пам’ятки, її частин та елементів, робити написи, позначки на ній, на її території та в її охоронній зоні без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини». В даному разі таким органом є Департамент культури КМДА, який зробив припис організаторам робіт та авторам муралу, у якому зазначається, що: «Департамент з метою захисту та збереження пам’ятки вимагає зупинити роботи до отримання дозволу департаменту».

За відсутності будь-яких законних підстав продовжувати роботи, митці все ж таки розписують стіну.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button