Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23267 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Києві оголошено про початок відкритого архітектурного конкурсу ідей створення меморіального парку «Бабин Яр – Дорогожицький некрополь». Замовником та організатором події є канадський благодійний фонд «Українсько-єврейська зустріч».

12375109_1534339540226411_2915163012017786821_o-(1)

Конкурс підтриманий Міжнародним союзом архітекторів, а також Національним Організаційним комітетом з підготовки та проведення заходів у зв’язку з 75-ми роковинами трагедії Бабиного Яру. У журі увійдуть архітектори та ландшафтні архітектори з Ізраїлю, Іспанії, Великобританії, України та інших держав.

Премії переможцям будуть розподілені наступним чином: Перша премія – 17 000 USD, 2-а премія – 12 000 USD, 3-я премія – 7 000 USD, 4 заохочувальні премії по 3 000 USD. Автори семи кращих пропозицій отримають грошові винагороди за надання матеріалів для виставки – по 3 000 USD протягом місяця після отримання організатором конкурсу матеріалів для виставки.

Кінцевий термін реєстрації учасників: 31 березня 2016 року. Кінцевий термін подання пропозицій: 22 травня 2016 року.

15 вересня 2016 року відкриється виставка макетів пропозицій конкурсантів.

За словами організаторів, конкурс має на меті запропонувати громадськості, державі та фахівцям ідеї цілісного меморіального простору як альтернативи зведення помпезних меморіалів чи встановлення окремих пам’ятних знаків. Також в результаті проведення конкурсу має виграти ідея, яка запропонує простір примирення та зняття протиріч між різними поглядами на історичні події та об’єднає суспільство через ідею спільної землі зі спільною трагічною історією.

Організатор наголошує, що він не є власником території і не має юридичного права на самостійну реалізацію проектів, але зацікавлений у ній. Тому єдиний шлях – це послідовні дії з усвідомлення та переконання у необхідності такої реалізації як власників і землекористувачів, так і широкого кола інших зацікавлених організацій та широкої громадськості. Конкурс має стати першим кроком на цьому шляху.

Межі території конкурсу відмічені червоним кольором

Головний виклик, що стоїть перед організаторами, а відтак і майбутніми учасниками конкурсу полягає в органічному поєднанні усіх аспектів історії, за якого Голокост із виняткового явища перетвориться на символ усіх трагедій останнього сторіччя, а масовий розстріл київських євреїв – на стрижень усієї історії Бабиного Яру.

Раніше проводились громадські обговорення щодо тексту конкурсного завдання. Також мер Києва ВІталій Кличко зустрічався з представниками єврейської громади щодо створення іншого меморіалу на території Бабиного Яру.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button