Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

22 березня відбулося урочисте підписання Меморандуму про наміри співпраці між містами України та Німеччини в дусі Лейпцизької хартії «Міста Європи на шляху до сталого розвитку». Про це повідомляє Урядовий портал.

df0f755e6f89205807bda11b10a4d6c1

Документ підписали Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко та Федеральний міністр навколишнього середовища, захисту природи, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини Барбара Хендрікс.

Лепцизька хартія була підписана у 2007 році міністрами європейських держав у справах міської політики. Документ містить рекомендації щодо розвитку у містах політики, яка б сприяла інтеграції  центральної та місцевої влади, мешканців та суб’єктів господарювання для пошуку консенсусу щодо майбутнього міського простору. Таким чином забезпечується демократизація управління містами, в результаті якої починають враховуватись інтереси усіх зацікавлених сторін.

Зокрема, хартія вважає дуже важливими такі напрямки розвитку міст:

– створення і підтримка якісних публічних просторів;

– модернізація інфраструктурних мереж і підвищення енергоефективності;

– активна політика інновації та освіти;

– стратегія підвищення цінності у сфері містобудування;

– зміцнення місцевої економіки та місцевої політики на ринку праці;

– активна політика у сфері освіти для дітей та молоді;

– розвиток екологічних систем громадського транспорту (в тому числі транспортних мереж для пішоходів та велосипедистів).

«Сьогодні ми заручилися підтримкою Німеччини в реалізації європейського підходу до розвитку міст. Завдяки цьому документу ми налагодимо нашу постійну співпрацю з цього питання з німецькою стороною, зможемо залучати їх досвід та практики для розробки дорожньої карти сталого розвитку для міст України. Обов’язковою умовою будь-яких змін є прозорість та тісна співпраця з громадськістю», – зазначив у коментарі Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр додав, що консультативна підтримка німецьких партнерів дозволить не помилитися у визначенні пріоритетів місцевими громадами та вибудувати чіткий план урбаністичного розвитку міста. «Українські міста зможуть безпосередньо залучати інвестиції з ЄС, налагоджувати горизонтальні партнерські зв’язки, а значить, це дозволить Україні швидше інтегруватися в Європейський Союз», – підсумував Геннадій Зубко.

Барбара Хендрікс відзначила, що спільна заява між Україною та Німеччиною багато дає для розвитку міст. «Ми теж мали таку ситуацію після 2009 року і успішно пройшли цей шлях. У нас є досвід, і ми готові ним поділитися. Ми хочемо поглибити нашу співпрацю та допомогти Україні ефективно впровадити реформу децентралізації», – додала Міністр.

Спільна робота України та Німеччини розпочнеться з пілотних проектів 5 українських міст: Вінниця, Житомир, Львів, Полтава та Чернівці. Подібні проекти дозволять зробити міста більш комфортними для життя. Вони враховують особливості маломобільних груп населення, сприяють розвитку комунально-складських зон міста, виносять екологію та чисте повітря на перше місце. В фокусі уваги – людина.

 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button