Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У квітні 1938 року газета «Пролетарська Правда» повідомила киянам, що «…на розі Керосинної вулиці та вулиці Довнар-Запольського розпочинаються роботи по збудуванню великого стадіону заводу ім. Петровського». Це було народження першого в Києві футбольного стадіону, відомого зараз як «Старт», з трагічною історією і зовсім непевним сьогоденням.

Минуло багато часу, стадіон змінив декілька назв («Зеніт», «Авангард», «Старт»), прийняв тисячі спортивних заходів. З них найбільш відомим є «Матч смерті» – серія футбольних ігор між командою київського «Хлібзаводу» та командами німецьких і угорських окупаційних сил.

Стадіон пережив німецьку окупацію, перечекав розвал Союзу, проте з найбільшою загрозою стикнувся вже у наші часи.  Для цього визначного спортивного об’єкту українські будівельники виявилися значно небезпечніші за якихось там фашистів.

Спочатку «Старт» перейшов до Податкової інспекції,  а 26 лютого 2010 року Київміськрада передала територію стадіону для «комплексної реконструкції спортивного комплексу стадіону «Старт», будівництва, експлуатації та обслуговування спортивно-оздоровчого комплексу та багатофункціонального житлово-офісного комплексу з приміщеннями торгово-розважального призначення та паркінгом» будівельній компанії «Голден Хаус», як учаснику, який запропонував кращий план розвитку об’єкту.

План розвитку дійсно виявився фантастичним – дуже швидко почала з’являтися інформація про амбітні проекти забудови території стадіону. Наразі, на найновішому опублікованому плані зображено величезний комплекс з шести 30-поверхових будинків – розміщення будівель та власне футбольного поля вказує на те, що від чинного стадіону мало що залишиться, а прилеглий парк точно «піде під ніж».

Geography-2

Стадіон «Старт» – доступна зелена зона, віддалена від щільного трафіку.

Майже одразу почалася боротьба місцевої громади і небайдужих киян проти «окупації» стадіону. Це протистояння вилилося в рішення Київради навесні 2015 року щодо втрати чинності рішення про передачу землі. Влітку ТОВ «Голден Хаус» подає позов на КМР з приводу цього рішення, і вже четвертого вересня 2015 року окружний адміністративний суд міста Києва в складі судді Погрібніченко І.М. задовольняє їх позов у письмовому провадженні, тобто без засідання суду як такого. За законом письмове провадження неможливе без згоди сторін, тож юристи Київради були в курсі.

Таке рішення викликало хвилю обурення громадськості, на що міські менеджери одразу зреагували, і була подана апеляція. Апеляційний суд підтримав КМР, і тепер це рішення «ГХ» оскаржує у Вищому адміністративному суді.

Picture1

В проекті забудовника зелені зони не передбачені.

Усі небайдужі до Києва, спорту та історичних надбань, закликаються прийти і підтримати суддю, Смоковича Михайла Івановича, аби він поставився з повагою до громади і прийняв виважене рішення.

30 березня о 9:00, вул. Московська, 8 (ст. м. Арсенальна).

P.S. Днями відбувся ще один важливий суд між Фондом Держмайна та «Голден Хаус». Результатом стало рішення про розірвання договору купівлі-продажу спортивного комплексу стадіону «Старт». Це дуже гарна новина: в держвласність повертаються будівлі та спортивні об’єкти стадіону. Але це рішення також доведеться відстояти на апеляції й касації.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button