Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Презентація відбудеться у Харкові, Славутичі та Києві 20, 21 та 22 квітня. Путівник останнім «ідеальним» містом СРСР презентуватиме авторка й видавець.

Славутич 740х493

Зображення: Dom Publishers

Архітектурний путівник Славутичем документує всі райони та більшість будівель міста, надаючи критичний аналіз унікальної пізньої радянської архітектури і містобудування в контексті епохи перебудови. Славутич – українське провінційне місто на північ від Києва, що, здається, значною мірою належить до іншої епохи. Місто побудоване після ядерної катастрофи, яка відбулася на Чорнобильській АЕС у 1986 році, для переселення робітників електростанції із забрудненої Прип’яті. Славутич – останнє «ідеальне» місто Радянського Союзу.

У 2014 році майбутня авторка путівника Євгенія Губкіна опублікувала статтю про Славутич в архітектурному путівнику «Київ» видавництва DOM Publishers. Після схвальних відгуків німецькомовної аудиторії DOM Publishers прийняли рішення видати окрему книгу «Славутич» трьома мовами: англійською, українською та російською.

Губкіна 150х150Євгенія Губкіна
авторка довідника

Ідея видати книгу, присвячену останньому плановому місту СРСР, виникла у 2013 році в берлінського видавця DOM Publishers, архітектора й дослідника, доктора Філіппа Мойзера. Історія Славутича зацікавила його, оскільки перегукувалася з темою його дисертаційного дослідження, присвяченого відновленню Ташкента після землетрусу 60-х років. Здавалося б, що тут спільного? Виявляється, трагедія, що позбавила даху над головою половину мешканців міста та повністю зруйнувала центр Ташкента, відбулася рівно за 20 років до фатальної аварії у Чорнобилі: 26 квітня 1966 року. Результатом дослідження стала моя стаття про Славутич, що увійшла до путівника “Київ” авторства Петера Кноха та Хайке Марії Йохеннінг. Після публікації путівника у 2014 р. видавництво почало отримувати відгуки від німецьких читачів, і найцікавішою вони називали саме цю статтю.

Цей факт надихнув на створення повноцінного архітектурного путівника Славутичем, до того ж, формат статті ідеально для цього підходив. Лишалося доповнити її, збільшити тексти, додати інтерв’ю та дещо відкоригувати. Дуже допомагали у створенні довідника місцеві жителі, супроводжуючи, розповідаючи про Славутич свої історії та ділячись фотографіями з сімейних альбомів. Ці фото, поряд із професійними, знятими спеціально для проекту, були включені в склад путівника.

Книга вийшла трьома мовами: англійською, українською та російською, тож є три варіанти видання. У кожному варіанті присутні тексти кожною з трьох мов. Але якщо обкладинка оформлена українською, то в основному, кольоровому розділі інформація також подана українською, а російсько- та англомовний розділи – чорно-білі. За аналогією – англійський та російський варіанти.

Євгенія Губкіна – авторка путівника, харківська дослідниця, кураторка архітектурних і мистецьких проектів, просвітницьких акцій та заходів. Є розробником та екскурсоводом маршруту «Лінійне місто» конференцій міжнародної організації з документування й охорони спадщини архітектури Сучасного руху DOCOMOMO.

Філіпп Мойзер – доктор архітектури, головний архітектор в Meuser Architekten GmbH, політичний радник сенатора з розвитку міста Берлін; видавець та автор видавництва DOM Publishers.


Місце: Харків, Книгарня «Є»

Адреса: вул. Сумська, 3 (ст. м. «Історичний музей»)

Дата: 20 квітня

Час: 18:30



Місце: Славутич, Загальноміський бібліотечно-інформаційний центр

Адреса: Московський квартал, 12

Дата: 21 квітня

Час: 15:00



Місце: Київ, Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені В.Г. Заболотного

Адреса: просп. Перемоги, 50 (ст. м. «Шулявська»)

Дата: 22 квітня

Час: 17:00


Вартість: Вхід на всі події вільний.


Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button