Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ми на «Хмарочосі» часто пишемо про громадські сади (community gardening), після чого зустрічаємо нерозуміння наших читачів у соціальних мережах. Мовляв, вирощувати фрукти й овочі у подвір’ях міста – це якась сільська традиція, якої чомусь потрібно цуратись. Аби змінити думку негативно налаштованої частини киян, пропонуємо у нашій статті ряд аргументів «За» створення у Києві мережі громадських садів.

Mexico

Приміщення організації у Мексиці, яка займається розвитком громадських садів

Це зближує місцеву громаду

Створення громадських садів у місті є каталізатором для поліпшень у місцевій спільноті. Приділяючи декілька годин на тиждень догляду за рослинами разом з сусідами, ви отримуєте нові знайомства та безліч спілкування. І рано чи пізно розпочнуться обговорення щодо подальших планів розвитку подвір’я, декорування, самоуправління будинком чи мікрорайоном, інших низових ініціатив. Спочатку разом ви будете вирощувати руколу та салат-латук, а потім зможете домовитись про те, щоб змайструвати нові лавки та клумби. Зібрати гроші на нове мощення у подвір’ї. Влаштувати місце для зберігання велосипедів та дитячих візочків. Або зберетесь і обговорите спільне рішення щодо паркування у вашому дворі, яке б усіх влаштовувало.

England

Барбекю-вечірка сусідів у громадському саду в Англії

Такий розвиток соціальної взаємодії й самоуправління зближує мешканців будинку чи кварталу, покращуючи якість життя та зовнішнього вигляду вашого подвір’я. В свою чергу, ваш квартал стає безпечнішим, адже всі навколо знають один одного і відчуватимуть відповідальність за спільне майно. Дослідження також підтверджують зниження рівня вандалізму та дрібної злочинності у кварталах, де є активна громада.

Києву, з індивідуалізмом його мешканців та фактичною відсутністю міцних локальних громад, різні практики, пов’язані з подвір’ям, мають бути дуже корисними. Особливо, якщо згадати у якому стані знаходиться більшість дворів, що вважаються порожнім, нічиїм простором, ніяк не доглянутим. Облаштування садів може зробити столичні подвір’я власністю мешканців навколишніх будинків. А разом з власністю може прийти й відповідальність.

Це корисно для дітей

Не всі дітлахи можуть їздити влітку на дачу до бабусі. А от декілька ящичків чи грядок з рослинами поряд з багатоквартирним будинком – це хороший інструмент, аби показати «дітям асфальту», як росте томат, петрушка чи, наприклад, пекінська капуста. Якщо це фруктовий сад, то можна також разом з мамою чи татом доглядати за деревами і радіти їнім плодам влітку та восени. Крім того, діти можуть грати разом тут, під наглядом одного з батьків. Важливою є й екологічна освіта для дитини – створення громадського саду є приводом, аби запросити професійних екологів та педагогів, які б розповідали дітям про важливість збереження навколишнього середовища, проводили для них практичні майстер-класи, показували фільми, читали книжки вголос. Із розвитком у столиці рухів та організацій, які займаються альтернативною освітою, зокрема й дитячою, нові зелені простори у різних частинах міста можуть стати у нагоді.

Jacksonville

Громадський сад у місті Джексонвілль, США

Це задоволення, а не важка праця на великому городі

Зазвичай, щоб посадити на дачі картоплю, потрібно досить багато рук та часу. Дехто потім встигає її з’їсти всю, але в декого вона гниє й проростає на балконі (от нащо їх насправді склять) чи у підвалі. Якщо ви працюєте на дачі щороку, аби себе частково прогодувати, це, звісно, одна справа. Але якщо це просто ваша традиція чи бажання виростити щось з землі, і ви отримуєте від цього задоволення, то нащо їхати кудись, якщо можна те саме задоволення отримувати поряд з будинком? Вирощуйте зелень чи нові незвичайні овочі, які на дачі садити не прийнято, а потім діліть врожай з іншими мешканцями будинку, обмінюйтесь та робіть нові цікаві страви з самостійно вирощених рослин. Звісно, з громадського саду ви себе повністю не забезпечите овочами чи фруктами з дерев, але якщо ви живете у місті, то не забувайте, що поряд є магазин та ринок.

Chicago

Міська ферма у Чикаго, США

Це екологічно і смачно

Вирощуючи овочі, фрукти, ягоди чи зелень поряд з будинком ви, хоча б на маленьку часточку, але забезпечуєте себе їжею. А це означає, що менше потрібно витратити бензину на поїздку на дачу. В найближчий супермаркет потрібно буде менше везти продуктів. А це означає менше викидів в атмосферу і чистіше повітря у вас поряд з будинком. Крім цього, якщо у людини є поряд приваблива зелена зона, то туди можна ходити не тільки працювати, а й відпочивати – просто зробіть з дерева декілька лавок посеред саду і накриття від сонця.

Ви також можете віддавати їжу на доброчинність, щоб люди, у яких небагато грошей, могли краще себе прогодувати. Це навіть можуть бути ваші сусіди.

Barcelona

Роботи у міському саду в Барселоні, Іспанія

 

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23426 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button