Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Міське фермерство в усьому світі перетворюється на модну тенденцію. Поняття городу у місті перестає бути чимось незвичним й стає сучасною практикою. У Києві створюють громадські сади, які допомагають об’єднувати місцеву громаду.

maxresdefault (1)

Zuidpark, Амстердам, Нідерланди

Вирощування овочів, фруктів й трав на дахах приватних чи багатоповерхових будинків або у власних подвір’ях має низку переваг.

По перше, в умовах щільної міської забудови, міське городництво дозволяє вирощувати зелень на маленьких земельних ділянках, чи у місцях, де землі немає взагалі. Овочі з таких «садів» не обробляються нітратами чи пестицидами, що зазвичай необхідно для довготривалого зберігання в умовах транспортування. Замість цього ви отримуєте свіжий продукт з грядки прямо на стіл. Зелене хобі дозволяє не обмежуватися в асортименті, відтак за допомогою сучасних технологій можна вирощувати навіть ту зелень, яка не продається у супермаркетах. Якщо ж мова йде про громадський город – це чудова можливість об’єднатися мешканцям одного будинку задля спільної справи, а згодом комунікувати для вирішення більш серйозних проблем. Крім того міське фермерство – сприяє озелененню міста й зменшенню кількості діоксиду вуглецю у повітрі.

Міське садівництво використовується не лише у приватних цілях. Подібні городи створюють на дахах ресторанів, бібліотек чи університетів. Разом з компанією ZinCo Україна «Хмарочос» підготував п’ять історій найкращих городів на дахах у світі.CA_Ontario_Petersborough_Trent University

Трентський університет, Пітерборо Канада

Площа – 1400 кв м 

Трентський університет відомий своїми дахами, на яких студенти вирощують овочі й зелень, з якої потім готується їжа у сезонному кафе у кампусі. Науковий комплекс був збудований у 1989 році. Проте через зношеність системи на даху у 2009 році розпочався ремонт з використанням новітньої технології ZinCo. У ході процесу ґрунт було проаналізовано й збагачено необхідними мікроелементами й мінералами. З самого моменту свого створення зелений дах використовувався, аби відслідковувати вплив рівня озону в ґрунті на сільськогосподарські культури.987

Zuidpark, Амстердам, Нідерланди

Площа 3000 кв м

Офісний центр Zuidpark був створений ще у сімдесятих. Він складається з двох будівель, які були повністю відновлені у 2012 році. Навпроти будинків розташовано паркінг з зарядними пристроями для електромобілів.Після реновації на даху на ділянці площею 3000 кв м ростуть овочі й фрукти. На одній частині даху працівники цього комплексу вирощують зелень для власних потреб, а на інші – ростуть овочі, з яких готують страви у столовій компанії. Після того, як на даху облаштували город, в офісі з’явилося місце, де можна перепочити й поговорити з колегами, або завести нові знайомства.Mannheim_Techno_022_2

Державний технологічний музей, Мангейм, Німеччина

Площа 50 кв м

Сад на даху Державного технологічного музею розташований нагорі першого поверху і є частиною виставки. Перші три роки тут висаджували зернові за принципом сівозміни, тобто на кожен наступний сезон на земляній ділянці садили новий тип культури. У такий спосіб зменшується ерозія ґрунту і підвищується його родючість. Згодом від цієї практики відмовилися, облаштувавши тут звичайні грядки і розпочавши вирощувати овочі. За рослинами доглядає окрема людина, вона ж постачає свіжі овочі й фрукти працівникам музею. Основою «зеленого даху» є дренажна система Floradrain® FD 60, розроблена компанією ZinCo.

Городи на даха по усьому світу створюються з використанням системи «Господарство на міських покрівлях» від компанії ZinCo. В її основі лежить дренажний елемент Floradrain® FD 40. Завдяки 200 мм системному субстрату ця система підходить для вирощування багатьох різних типів овочів і фруктів, наприклад, салату, цибулі, зелені, кабачків, баклажанів, гарбузів, капусти, дині та полуниці. Трохи більш глибокий шар субстрату (від 300 до 400 мм) потрібний для помідорів, квасолі, малини, ожини, смородини. Рівень необхідного зрошення і добрив буде залежати від овочів, які вирощуються, і місцевих кліматичних умов. Загалом, в овочевому саду можуть бути корисними доріжки. Система «Господарство на міських покрівлях» передбачає дренаж на всій зеленій покрівлі, навіть у місцях поєднання поверхонь, завдяки чому водостоки на даху можуть розташовуватись в місцях, де вони менш руйнівні.

Brooklyn-Grange-62

Фото: WORDS IN SPACE

Бруклін гранж (Brooklyn Grange), Нью-Йорк

Бруклін гранж – найбільша ферма на даху у світі, яка займає близько одного гектару.Тут щороку культивується до 226 тисяч кілограмів продуктів, які згодом поширюються в ресторанах і використовуються самими фермерами. Крім цього, тут розташовані курятники й понад 30 вуликів.

На додачу до вирощування й поширення свіжих локальних овочів і зелені тут здійснюють консультації з міського садівництва й озеленення дахів. Разом з громадськими організаціями з усього Нью-Йорку команда Бруклін гранж популяризує й підтримує спільноти, чия діяльність спрямована на здоровий спосіб життя.Brooklyn-Grange-5

Город на даху створили у травні 2010 року після того як Бен Фланнер, голова й президент ферми, розробив пілотний проект, розрахований на площу 557 кв м. Знадобилося шість днів, аби підняти сотні кілограмів ґрунту на дах шестиповерхової будівлі. Метою команди, яка почала вирощувати їжу на дахах будинків закинутих просторів, було створення фінансово сталої моделі міського господарства і вирощування екологічних й корисихі овочів для локальної спільноти. На даний момент у проекті задіяно понад два гектари дахів будинків у районі Бруклін й Куінс.

Ферма на даху весь час вирує життям. Вдень тут збирають врожай чи проводять освітні заходи, а ввечері – облаштовують романтичний простір, де можна займатися йогою, влаштовувати вечірки чи весільні церемонії.

Ngau_Tau_Kok_Rooftop_Farm-Photo_by_Glenn_Eugen_Ellingsen-2_Years_Ahead-HK_Farm

HK Farm, Гонконг

Ферма заснована у 2012 році у Гонконгу – місті з дуже щільною забудовою. Команда ініціаторів прагнула популяризувати фермерство на дахах і показати користь такого хобі. На противагу іншим фермам у світі, якими так чи інакше займаються фермери, HK Farm має власного креативного директора, який і курує весь процес.

Це – Майкл Леунг, який крім того є співзасновником соціально-орієнтованої платформи Shanghai Street Studios. Його інтерес до громадських городів виник після відвідування подібних місць за кордоном.

HK_Farm-Venice_Architecture_Biennale_2012-Photo_by_Glenn_Eugen_Ellingsen

Звичайно, за обсягом продукції ця ферма не може змагатися з Бруклін Гранж, через обмежену площу. Проте її працівники займаються дизайном, тут організовують освітні події й воркшопи, наприклад, зі створення пасік. Наразі на фермі культивується близько 30 видів зелені.

У Києві теж є безліч місць, на дахах яких можна було б створити громадські городи чи сади. Серед них: як промзони, так і будинки в історичному центрі міста, чи багатоповерхівки радянського періоду. Все що для втілення подібних проектів – бажання власника чи згуртованість жителів.

 

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23444 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button