Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 237 днів. За цей час ми опублікували 23174 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

До постаменту колишнього пам’ятника радянському «вождю» приставили східці, щоб кожен міг замислитись про місце монументів у культурі та історії.

DSC_0588

У суботу, 9 липня, в рамках проекту «Суспільна угода» фонду «Ізоляція» мексиканська мисткиня Синтія Ґутьєррес відкрила тимчасову інсталяцію «Населяючи тіні» (Inhabiting Shadows) на місці поваленого пам’ятника Леніну в Києві.

Інсталяція дозволить кожному, хто забажає, піднятися сходами та зайняти порожній простір п’єдесталу на кілька хвилин. Тимчасовий пам’ятник, яким може стати кожен громадянин, вбудований у залишки старого монументу, і апелює не стільки до зведеної конструкції, скільки до людей, які його створюють своїми рухами, своєю присутністю, ідеями. «Населяючи тіні» – це свого роду пам’ятник в процесі будівництва, де кожен є частиною ідентичності, яка змінюється з плином часу і з людьми.

DSC_0582

Синтія Ґутьєррес ставить перед кожним питання, чи потрібно встановлювати на місці Леніна ще один пам’ятник, який буде відображати картину світу тільки однієї частини суспільства? І яким має бути пам’ятник, який втілює в собі культурну самобутність і свободу цілого народу? Чи існує образ, який здатен репрезентувати народ?

Протягом тисячоліть по всьому світу зводили пам’ятники, щоб відзначити події та місця, які мають особливу цінність для певної групи людей. Вони височіють у містах, селищах, а іноді й посеред поля чи на горі, щоб нагадувати, наставляти або попереджати. Деякі з них стали символами нашої історії та частиною нашої культурної спадщини й самобутності. Проте якщо ці миті, викарбувані в камінні чи бронзі, для одних є моментами слави, то для інших вони символізують падіння та пригнічення. Подекуди вони виглядають мов надгробні плити, рештки минулого, що належать іншій історії, невідомо ким і з якою метою залишені нам. Але попри свою сталість і нежиттєвість, вони наче й досі вказують, примушують, нав’язують та судять з висоти власного становища.

DSC_0581

Зараз перед українцями постало питання, як об’єднати народ, у тому числі символічно, а не як його роз’єднати черговим «вождем».

Мистецька акція «Населяючи тіні» триватиме тиждень, до 16 липня 2016 року. Вхід вільний за умови присутності охоронця біля постаменту.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button