Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Найчастіше порушують Конституцію та Водний кодекс України посадовці, йдеться у сюжеті «Схем».

Схеми 1

З розслідування Сергія Андрушка стало відомо, що численні маєтки на берегах річок у Києві та області належать чиновникам різного рівня – від голови селищної ради до Президента. До водойм виходять території маєтків народних депутатів і голів Облдержадміністрацій. Згідно з розслідуванням, всі ці земельні ділянки, включно з президентською, об’єднує принаймні одна спільна риса – паркани, що незаконно обмежують громадянам доступ до прибережної зони.

«Закон чітко регламентує, що землі, які відносяться до прибережних захисних смуг, не можуть передаватися у приватну власність», – розповідає Андрій Тарнопільський, голова ГО  «Центр геопросторових даних». «Така земельна ділянка не може бути у приватній власності, вона може бути лише у власності держави», – погоджується з ним юрист Богдан Боровик. Справді, охочі жити біля води нардепи беруть землю в оренду.

Схеми 3

Наприклад, народний депутат України Валентин Ничипоренко за документами користується своєю ділянкою на Дніпрі для сінокосіння. На питання, чому прибережна зона при цьому закрита для відвідування громадян, а також чому на ній стоять капітальні будівлі, пан Ничипоренко відповіді дати не зміг.

Так само про факт будівництва не знають і в Державный будівельно-архітектурній інспекції. За словами Олександра Коломійця, директора Департаменту ДАБІ у м. Києві та області, повну інформацію про документи дозвільного характеру вони мають лише з 2011 року. Оренда ділянки коштує Валентинові Ничипоренку 6 грн 02 коп. на місяць.

Схеми 2

Журналісти «Схем» відвідали й маєток президента України Петра Порошенка, що знаходиться на річці Козинка. Тут, окрім паркану, на воді встановлені буйки, що забороняють підпливати до берега, та чергує поліцейський катер. За словами місцевого мешканця Олександра Бовкуна, маєток Порошенка було збудовано на місці бази відпочинку кондитерської фабрики ім. Карла Маркса (зараз – «Рошен»). Прибережна ж ділянка орендується з 2015 року. Коли її виділяли в оренду, було зазначено: «забезпечити вільний доступ громадян до водного об’єкту». Проте ділянку все одно закрили парканом, а у захисній прибережній зоні, до того ж, збудували альтанку.

Схеми 6

Перевіряти законність дій орендарів землі у таких випадках можуть різні державні структури: Державна екологічна інспекція, Державна сільськогосподарська інспекція, Державна будівельно-архітектурна інспекція та представники місцевої влади. У кожній із зазначених структур знайшли своє пояснення, чому питання не знаходиться в межах їх компетенції.

У Державній екологічній інспекції Київської області заявили, що вони, згідно з їх Положенням, не здійснюють контролю на приватних землях або на землях, відданих в оренду фізичним особам. У Державній сільськогосподарській інспекції, виявляється, перевіряють цільове використання президентської ділянки вже протягом 8 місяців на підставі звернення народного депутата Сергія Лещенка. Проте в цій організації центральний офіс перекладає відповідальність на представників Інспекції Київської області, а ті – навпаки, на центральний офіс. У ДАБІ для перевірки земель не можуть знайти законодавчих підстав, пояснюючи, що для цього має надійти звернення від звичайного громадянина.

Схеми 7

Представники місцевої влади взагалі відмовилися будь-що пояснювати. Варто відзначити, що голова Козинської селищної ради і сам встановив паркан на березі тієї самої водойми.

Більше інформації, у тому числі про ділянки народного депутата Нестора Шуфрича та голови Волинської облради Ігоря Палиці, можна отримати, переглянувши сюжет програми «Схеми».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button