Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Як «Хмарочос» повідомляв раніше, у конкурсі на посаду директора Департаменту містобудування та архітектури – головного архітектора міста переміг Олександр Свистунов. Щоб познайомити читачів із переможцем конкурсу, ми підготували 10 фактів з його біографії.

Свистунов гол

Джерело: відео КМДА

1. Уся кар’єра Олександра Свистунова тісно пов’язана з Сергієм Бабушкіним, головним архітектором Києва у 1996-2003 роках. Ще під час навчання в університеті, у 1997 році, він почав працювати у персональній творчій архітектурній майстерні «С. Бабушкін».  У 2005 році став головним архітектором ТОВ «Архітектурне бюро «С. Бабушкін». У 2012-му – головним архітектором проектів ТОВ «Архітектурний союз», засновником якого є той самий Бабушкін, де й працював до кінця 2015 року.

2. Наприкінці 2015 року пішов працювати до КМДА, ставши першим заступником директора Департаменту містобудування та архітектури – начальником управління регулювання забудови міста. А останні три місяці, з 15 червня 2016 року, виконував обов’язки головного архітектора м. Києва.

3. Вступаючи на посаду заступника директора Департаменту, на виконання Закону України «Про очищення влади», написав заяву про проведення люстраційної перевірки, яку успішно пройшов і був допущений до посади.

4. На вимогу того ж Закону опублікував декларацію про майно за 2014 рік, згідно з якою протягом року заробив 19 тисяч 465 гривень, що складає 1622 грн на місяць. Нагадаємо, в цей час Свистунов обіймав посаду головного архітектора проектів. На банківському рахунку на момент подання декларації Олександр Вікторович мав 6136 гривень.

5. Дипломна робота Олександра Свистунова була присвячена реновації Рибальського півострова, за яку він у 1999 році навіть отримав премію.

Рибальський

 

Що може краще розповісти про архітектора, ніж його проекти? Наступні п’ять фактів – це п’ять запроектованих Олександром Свистуновим об’єктів.

6. П’ятизірковий готель «Інтерконтиненталь» на Михайлівській площі. Розташований в охоронній зоні Софії Київської, він перевищив дозволену висотність (27 м) на 12 метрів. Компанія-забудовник – ТОВ «Ярославів Вал», генеральний директор якої, Олександр Валерійович Спасибко, був головою конкурсної комісії, що обирала головного архітектора Києва.

Інтерконтиненталь

Фото: kiev.intercontinental.com

7. Відома печерська недобудова – ЖК «Ковчег» (зараз – багатофункціональний комплекс «Предславинська»). Три 37-поверхові башти на розі Предславинської та Лабораторної вулиць, де діє ліміт висотності 27 метрів. Передбачувана висотність проекту – 132 метри. Будівництво проекту спровокувало появу тріщин у сусідніх старих будинках.

Предславинська

Фото: megaline.ua

8. На вулиці Круглоуніверситетській, 5-7 за проектом ТОВ «Архітектурна спілка» спочатку було зведено два 12-поверхових будинки на місці дореволюційних особняків. «Пізніше молодий архітектор самостійно розробив ідею зведення 14-поверхового будинку на вцілілій ділянці між новими висотками та будівлею – пам’яткою архітектури», – пише у своєму блозі громадський активіст Сергій Щелкунов. Проект так і не було втілено.

Круглоуніверситетська

Фото: archunion.format-maket.com.ua

9. У вересні 2013 року на Березняках було відкрито збудований за проектом Свистунова торгово-офісний центр SilverBreeze. Багатофункціональний комплекс на проспекті Тичини, 1В складається з офісного центру, торгівельного центру та спортивного клубу.

SilverBreeze

Фото: silverbreeze.ua

10. Одним із так і не реалізованих проектів Свистунова став торговий центр Le Boulevard на єдиній вільній ділянці біля станції метро «Осокорки». У травні 2015 року ми інформували про силове протистояння навколо цього будівництва між активістами та представниками охорони об’єкту. Згодом мер Києва Віталій Кличко запропонував розірвати договір оренди із забудовником та надати ділянці статус скверу.

Осокорки

Фото: facebook.com/leboulevard.kyiv

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23273 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button