Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Існує чітка залежність між приземною температурою житлових масивів Києва  та густотою зелених насаджень міських районів. Про це свідчать результати аналітичного дослідження «Адаптація до зміни клімату: зелені зони міст на варті прохолоди», підготовленого українськими вченими та екологами.

15777538821_463c3a621f_k

Згідно з результатами дослідження, при аналізі середніх температур поверхні Києва в літні місяці протягом 2013–2015 років виявилось, що найбільше прогріваються житлові масиви на Троєщині та Позняках, де середня літня температура поверхні сягає 35–37°С. Цим мікрорайонам відповідає найнижчий рівень озеленення – нижче 10%. Температура в межах 34–35°С спостерігається на Оболоні та в центрі міста, де рівень озеленення сягає 10-15%. Найпрохолодніше в Голосіївському районі, на Борщагівці, Святошині та Сирці, де температура поверхні не перевищує 33°С, а рівень озеленення становить 20–40%.

Більшість новобудов, констатують автори дослідження, потерпають від спеки через невиконання норм озеленення житлових територій, які передбачають щонайменше 25% озеленення. Зелені зони також практично відсутні на територіях заводів, фабрик, а також уздовж великих автошляхів і розв’язок.

В межах проекту робоча група також досліджувала функціонування основних видів дерев міста Києва у спекотний період літа 2016 року. З огляду на отримані результати, найбільш ефективним видом для зниження температури виявився символ Києва – гіркокаштан. У порівнянні з іншими парковими видами дерев, за умов, коли температура повітря перевищує 30С, він активно поглинає вуглекислий газ  та створює потужне затінення.

«Через глобальну зміну клімату, температура влітку б’є нові і нові рекорди, а хвилі тепла фіксуються все частіше. Належне планування зелених зон міста, як і дотримання вимог щодо відсотку озеленення житлових районів, має стати одним з пріоритетів роботи місцевої влади для забезпечення комфортного проживання  жителів міста під час літньої спеки. Клімат змінюється і наші міста мають реагувати на це завчасно», – зазначила координаторка проекту Олександра Халаїм.

Автори дослідження – представники Національного університету «Києво-Могилянська академія», Українського Екологічного Клубу «Зелена Хвиля», Наукового центру аерокосмічних досліджень Землі  Інституту геологічних наук НАН України, Національного екологічного центру України, Інституту ботаніки.

Дане дослідження підготовлене за фінансової допомоги Європейського Союзу, Австрійської агенції з розвитку та Австрійського Червоного Хреста (проект CFE II) за підтримки WWF.

Фото: flickr-user Brian Rogers

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button