Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

22 вересня Київрада проголосувала за заборону продажу алкогольних напоїв у магазинах в місті з 23:00 до 10:00. Це викликало бурхливу дискусію в мережі щодо доречності рішення. «Хмарочос» зібрав факти про заборону та інші схожі регуляторні акти в Україні та за кордоном.

У рішення Київради сумнівна законність

Схоже рішення у місті Хмельницькому скасували через суд, при чому таке скасування підтверджено Верховним Судом України. У місті хотіли заборонити продавати алкогольні напої з 23:00 до 11:00. Верховний Суд знайшов у рішенні перевищення повноважень міської ради Хмельницького. За висновком суду, реалізація повноважень органу місцевого самоврядування щодо заборони продажу алкогольних напоїв могла реалізовуватися тільки шляхом погодження з власниками режиму роботи відповідних торговельних закладів.

Заборона не стосується кафе, ресторанів, барів, тощо

4873459015_507b6037bf_b

Автор проекту рішення Владислав Михайленко, а також Народний депутат України Дмитро Білоцерковець стверджують, що нова заборона стосуватиметься лише магазинів, а от закладів харчування не торкнеться. Таким чином, за допомогою нового документа пропонується обмежити кількість проданого алокоголю вночі. Робиться це, згідно з пояснювальною запискою до проекта рішення, щоб зменшити негативні наслідки від надмірного вживання алкоголю через проведення антитерористичної операції та соціально-економічну кризу.

Київрада вже ухвалювала аналогічне
рішення щодо продажу алкоголю в кіосках

У березні рішення про обмеження продажу алкогольних напоїв вночі у кіосках набрало достатню кількість голосів, а у квітні підписано міським головою. За словами того ж Білоцерковця, Департамент архітектури розсилатиме законним МАФам, в яких функціонал – продаж алкоголю чи пива (таких близько 1000), вимоги змінити функціонал. Якщо протягом місяця власники МАФів не виконали вимоги, комунальники матимуть всі підстави зносити відповідні конструкції. У асоціації малого та середнього бізнесу оцінили збитки від цього рішення у мільярд гривень.

Алкоголь справді є проблемою українців

Alcoholism_01

Україна знаходиться на п’ятому місці серед усіх країн світу за середньою кількістю спожитого алкоголю на одну особу. Це пов’язано, насамперед, з розповсюдженістю міцних алокогольних напоїв в країні. У 2013 році, згідно з даними Міністерства охорони здоров’я, один українець у середньому випивав щорічно сім літрів міцного спиртного, 60 літрів пива і не менше семи літрів вина. При цьому зловживання або надмірне вживання алкоголю  в Україні починається в ранньому віці і збільшується з роками – найбільша кількість українців зловживає у віці 18-29 років.

У Львові аналогічна заборона діє з 2011 року

У 2011 році Львівська міська рада прийняла рішення про обмеження роздрібної торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями та пивом на території м. Львова, зокрема обмеження торгівлі слабоалкогольними напоями у малих архітектурних формах. Тоді впродовж року, за даними Львівської міськаради, кількість злочинів, вчинених у стані алкогольного сп’яніння, знизилася на 15%.

У Швеції та Канаді монополія на продаж
алкоголю належить державі

14358749_1758222554428431_2384606545842658756_n

У одній з канадських провінцій, наприклад, купити в державному магазині алкоголь у будні можна лише до з 10:00 до 22:00, а у неділю – до 18:00. При цьому в інших магазинах купити спиртні напої не можна. Швеція має також державну монополію на роздрібну торгівлю алкоголем. Реалізовується продукція у мережі магазинів під назвою Systembolaget. В інших магазинах неможливо купити напої міцніші, ніж 3,5%.

У США є заборона на продаж спиртного вночі,
а в Великобританії – дорожча ліцензія

В багатьох штатах США діє заборона на продаж алкогольних напоїв навіть у барах та ресторанах, з другої до сьомої години ранку, а також на деякі свята і у дні виборів. Там також є розділення на продаж спиртних напоїв для споживання у закладі та поза закладом (бари і магазини відповідно). У деяких містах Великобританії вартість ліцензії на продаж алкоголю вночі є більшою, ніж звичайна. Таким чином, продавці мають збільшувати вартість напоїв вночі у своїх закладах, щоб заплатити більший податок державі.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button