Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Після демонтажу МАФів у сквері №3 на Контрактовій розпочнеться реконструкція. Проект розробила Студія ландшафтної архітектури Максима Коцюби.

Даний проект є першим кроком до загальної реконструкції Контрактової площі за проектом «Київська вітальня» авторського колективу, переможця конкурсу CONTR/ACT, яким передбачено створення якісно нового пішохідного простору.

За декілька років транзитна площа поросла кіосками, які поглинули історичну місцевість Подолу. МАФи закрили можливість вільного сприйняття простору міста.

Вже близько дев’яти місяців ідуть розмови про переоблаштування цієї ділянки. У травні тут демонтували перше кафе, а десятого червня почали демонтаж кіосків. На місці останніх тепер будуть рости дерева.

На території скверу висадять алею ясенів, розташують мобільні вуличні меблі, зроблять декілька зелених галявин, додадуть підвісне освітлення, покладуть бруківку.

Ідея перетворити цю територію на зелену зону замість стихійного базарчика виникла давно. У різний час тут хотіли збудувати торговельний центр, транспортний хаб і упорядкувати торгівлю у нових павільйонах. Але врешті-решт, у планах – не залишити на території скверу жодної споруди.

«Враховуючи те, що невдовзі відбудеться реконструкція Контрактової площі за проектом “Київська вітальня”, на даному етапі важливо не втручатися в історично закладену структуру скверу, а достатньо відновити втрачений простір», – розповідає у коментарі «Хмарочосу» Максим Коцюба.

Центральна зона скверу

Умовно новий сквер можна поділити на дві частини – транзитну алею і місце для відпочинку. Шлях від виходів зі станції метро «Контрактова площа» в напрямку до пам’ятника Сковороді і Гостинного двору зроблять мощеною алеєю. Широка транзитна зона дозволить комфортно пересуватись навіть у годину пік, попри щільний пішохідний потік.

Усі входи у сквер захистять від автівок стовпчиками-болардами. Деякі з них матимуть LED-підсвітку, щоб їх було видно вночі.

Згідно з проектом, плитка у цій зоні буде великоформатною, зі стороною прямокутника 22-45 сантиметрів, зроблена з бетону.

По такій плитці зручно везти візок чи валізу на коліщатах. Таке ж мощення з’явиться і на решті доріжок в сквері.

Озеленення і вуличні меблі

Зараз на цій території росте багато ясенів, багатьом з них близько 50 років. Було вирішено оформити алею, висадивши ці дерева по обидва боки проходу. Уся територія, де зараз демонтують кіоски, буде засаджена молодими деревами. Вони будуть посаджені у спеціальні секції з родючим ґрунтом під гранітний відсів – дрібний щебінь фракцією 5 мм і менше.

На деревах у зоні відпочинку додатково розвісять світильники діаметром 10 та 30 сантиметрів. На території скверу розкатають понад 2000 квадратних метрів рулонного газону. Також тут облаштують невелику мощену площу, якій даватимуть тінь дорослі дерева.

«Для того, щоб вилікувати травмований простір і надати можливість користувачам його переосмислити, будуть встановлені мобільні вуличні стільці, які кожен зможе розташувувати за власним бажанням, адже вітальня — це простір киян, в якому вони є господарями», – розповідає Коцюба.

Схожі стільці на площах і в парках є у багатьох містах. Одночасно, за проектом, тут буде 180 стільців та 35 столиків. Проте, пропонується закупити одразу більше меблів, на випадок крадіжок чи поломок.

Зображення проекту надані Максимом Коцюбою.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button