Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23445 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Зображення: AVR Development

У районі Підзамче у Львові планують створити Центр сучасного мистецтва – Jam Factory Art Center – на базі індустріальної будівлі за кошти історика та мецената Гаральда Біндера. Концепцію проєкту розробило віденське бюро Atelier Stefan Rindler, над адаптацією проекту та розробкою погоджувальної та робочої документації працює AVR Development.

Зображення: AVR Development

Jam Factory Art Center займатиметься сучасним мистецтвом, театром, музикою, кіно. Цей проєкт покликаний відродити громадське життя у районі Підзамче і привабити туристів. За словами AVR Development, «проєкт задуманий як такий, що підштовхне перехід району із промислової забудови до змішаної – житлово-офісно-виробничої».

Метою проєкту Jam Factory Art Center є створити інституцію сучасного мистецтва, яка діятиме на міжнародному рівні, а також формуватиме локальне мистецьке середовище.

Зображення: AVR Development

За час свого існування будівля заводу на вулиці Богдана Хмельницького, 124 неодноразово перебудовувалась. Сучасного вигляду вона набула лише в кінці ХІХ століття та функціонувала як підприємство із виготовлення горілчаних напоїв, яке назвали на честь її засновника «Йозеф Кронік і син».

У радяський час об’єкт перетворили на підприємство з виготовлення консервованих овочів та повидла. Дві будівлі із ансамблю є пам’ятками архітектури місцевого значення.

Зображення: AVR Development

Архітектурне агенство також поділося з «Хмарочосом» своїми планами щодо організації простору. Так, виставкову залу планують влаштувати у колишній виробничій будівлі. Там хочуть зробити багатофункційний простір для сучасного мистецтва, щоб можна було експериментувати з форматом експозиції.

Для театральних подій пристосують історичну будівлю, частину якої трансформують у новий об’єм – куб, де власне й розташують сцену. Театральний простір легко трансформуватиметься, аби задовольнити найрізноманітніші технічні райдери. У літній період закритий внутрішній дворик також слугуватиме майданчиком для подій.

«Особливістю цих просторів стане їхня гнучкість та універсальність: приміщення запроектовані таким чином, щоб забезпечити можливість використання під широкий спектр культурно-виставкових подій», – коментує проєкт для «Хмарочосу» AVR Development.

Зображення: AVR Development

Під час реконструкції будівлі збережуть і реставрують фасади, а також розширять об’єм допоміжних приміщень.

Наразі будівлі-пам’ятки архітектури в аварійному стані, тому проєкт передбачає сучасні методи підсилення конструктивних елементів, реставрації та реконструкції комплексу споруд.

Зображення: AVR Development

Нагадаємо, що у 2004 році Гаральд Біндер, швейцарський та австрійський історик, фахівець з історії Східної Європи та, зокрема, України, за власні кошти заснував у Львові незалежний науковий інститут «Центр міської історії центрально-східної Європи».

За меценатську діяльність, спрямовану на розвиток історичної науки в Україні, він був відзначений у 2009 році орденом «За заслуги» ІІІ ступеню.

Зображення: AVR Development

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button