Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23265 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Вікіпедія

Вночі 20 березня на вулиці Симона Петлюри, 29, що біля Центрального залізничного вокзалу, почали демонтувати історичний особняк, повідомляє Ілля Соколов, який був на місці події.

Фото: Alvar Aalto, Facebook

Це прибутковий будинок купця Івана Уткіна, збудований орієнтовно між 1890 та 1905 роками, повідомляє краєзнавець Антон Короб. Ще раніше фасад неоренесансної споруди втратив багато декоративних елементів, таких як вази на аттиках та ліпні картуші між вікнами другого поверху. Менше з тим, будівля перебуває у гарному стані, без ознак аварійності. Короб зауважує, що територія входить в історичний ареал забудови Києва, відповідно до історико-опорного плану міста.

Особняк Уткіна в 1930-х роках. Фото: pastvu.com

На місці двоповерхового будинку девелоперська компанія Zim Group планує звести 26-поверховий апарт-готель Times на 352 номери. На сайті забудовника згадується 15 поверхів, втім на LUN.ua вказано 26, та й рендери свідчать, що будівля буде не п’ятнадцятиповерховою.

Візуалізація: Zim Group

У 2003 році ділянку передали компанії «Приват» в оренду на 25 років (до 2028-го) для експлуатації адміністративної будівлі. У 2018 році Департамент містобудування та архітектури КМДА видав компанії «Приват» містобудівні умови на реконструкцію нежитлової будівлі під готель. У документі, який «Хмарочосу» надав юрист і волонтер «Мапи реновації» Дмитро Перов, йдеться про умовну висоту від 26 до 73 метрів.

За державним земельним кадастром, ця ділянка належить до комунальної власності й призначена для експлуатації адміністративного будинку.

Скріншот: Дмитро Перов

У серпні 2020 року Київрада намагалася розірвати договір оренди, посилаючись на те, що «недобросовісний землекористувач» уже почав зносити споруди на цій ділянці та планує будівництво багатоповерхового житлового комплексу, а це суперечить Генплану.

Ділянка в оренді компанії «Приват»

Розташування майбутнього апарт-готелю Times. Мапа з LUN.ua

Соколов зауважує, що багатоповерхівка не лише знищить старовинну садибу Уткіна, але й позбавить залізничний вокзал ролі домінанти Вокзальної площі: «Будівля вокзалу стає задавленим, випадковим “приліпишем”».

Короб зазначає, що знесення будинку та будівництво хмарочоса «зробить забудову навколо вокзалу ще більш хаотичною, невпорядкованою та завдасть шкоду транспортній інфраструктурі міста, зокрема збільшить пасажиропотік на Вокзальну площу».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button