Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Чи замислювалися ви, у якому місті хочете жити? Архітектори, урбаністи та дизайнери з різних куточків світу перетворюють міста на комфортний, доступний і затишний суспільний простір, щоб людина почувалася, як вдома, навіть у мегаполісах.

Мабуть, через це у Європі, Азії, США та Латинській Америці на вулицях створюють затишні парки та сквери з безліччю оригінальних деталей та елементів, які додають різноманітності та комфорту цегляним джунглям і приваблюють містян. Тут можна відпочити, почитати книгу, позагоряти та поспілкуватися з друзями. Поступово такі простори почали облаштовувати і в Україні. Наприклад, парк імені Гейдара Алієва на вулиці Глибочицькій. Маленькі, компактні парки стають урбаністичною тенденцією у великих містах. Їх зручно облаштовувати в даунтаунах та історичних центрах. У нашій підбірці – шість компактних парків у великих містах.

Кумамото парк

Місце розташування: Кікучі-сіті, Кумамото, Японія

Архітектор: Такао Шіотсука

Архітектурне бюро:  Takao Shiotsuka atelier

Концепція: карманний парк (pocket park)

Виконано: 2011 рік

 [metaslider id=227]

Три маленьких парки розміщені в історичному районі у центральній частині міста Кумамото. У цьому місці дуже висока щільність забудови, тому парки мають формат pocket park (кишеньковий парк)  і знаходяться на узбіччі проїжджої частини.

Головна особливість кишенькових парків – у тому, що вони є дуже маленькими. Невеликий розмір дозволяє облаштовувати їх посеред вулиць, сформованих забудов чи на будь-якому вільному клаптику землі.  Зазвичай з трьох сторін покет парки огороджені стінами. І лише четверта сторона – вільна для входу. За будовою вони нагадують кишеню, через це і отримали свою назву. Облаштовувати такі парки особливо зручно і просто у історичних чи ділових районах. Через те, що в таких місцях мало місця та висока вартість землі.

Кумамото парк складається з трьох маленьких частин: А, В і С, які розташовані в одному районі. У першому розміщені басейни, у другому – металеві скульптури у вигляді труб, а у третьому – символічне “священне дерево”.

Сторона А, площа 273, 59 кв м

Для роботи парка задіяно міський водний потік.  Мотивом для створення проекту трьох басейнів послугували калюжі, у яких вода збирається природнім шляхом, а згодом висихає. Тротуар зроблений з білого каменю, а лавочки й туалет частково з нешліфованого каменю.

Сторона B, площа 265,85  кв м

Проект парку повторює руїни театру, який колись знаходився на цьому місці. Він розташований на перетині територій, на яких розміщені  перший і третій парки.

Сторона С, площа 195,91 кв м

Облаштований в історичному районі, проект парку нагадує передній двір храму Синто з площею для церемоній (посвячення суммо), ємностями для обмивання рук та ванною для ніг. По центру –  розташоване символічне “священне дерево”.

Парк Шота Руставелі

Місце: перетин вулиць Шота Руставелі та Саксаганського, Київ, Україна

Архітектор: Давид Якобошвілі

Скульптори: Володимир Імерлішвілі, Паата Гігаурі

Виконано: 2007 рік

[metaslider id=275]

Парк кам’яних скульптур імені Шота Руставелі відкрили у 2007 році. Він присвячений поетові, який жив у ХІІ столітті, автору поеми “Витязь у тигровій шкурі”, Шота Руставелі.

У центрі парку розміщена висока стела з зображенням копії фрески Шота Руставлі з Хрестового монастиря у Єрусалимі. По периметру – знаходяться кам’яні лавочки та скульптури, що поєднуються стежками з брусчатки. Над проектом працювали скульптори: Володимир Імерлішвілі, Паата Гігаурі та архітектор Давид Якобошвілі.

Частину грошей на створення парку зібрала грузинська діаспора в Україні, частину виділив Фонд президента Грузії та київська мерія.

Парк Ференца Діка

Місце: Площа Єлизавети, Будапешт, Угорщина

Архітектурне бюро: Scribble Architects

Дизайнери: д-р. Стівен Балог, Пітер Олександр Томас, Вохне Жужа

Архітектори: Банфлаві Коппаль, Стівен Бік, Ендрю Хам

Виконано: 2002 рік

 [metaslider id=244]

Парк облаштовано на місці старої автобусної станції. Він слугує яскравим прикладом вдалого урбаністичного рішення.

В центрі знаходиться великий пейзажний басейн, глибиною 40 см та площею 660 кв.м,  з дерев’яною терасою. Поряд з басейном –  зелений газон, на якому можна сидіти чи засмагати. Вздовж прямої, паралельної “набережній” басейна облаштовано 11 маленьких фонтанів.

Парк  становить одне ціле з підземним простором. Внизу знаходиться культурний центр, до якого ведуть східці. На іншій стороні парку – сучасні ліфти, вентиляція, а також альтанка, які гармонічно вписуються в загальний пейзаж.

Палей парк

Місце: 53 вулиця, квартал між Медісон та П’ятою авеню, Нью-Йорк, США

Архітектурне бюро: Zion&Breen

Концепція: карманний парк (pocket park)

Виконано: 1967 рік

[metaslider id=245]

Палей парк знаходиться у Нью Йорку на 53 вулиці, у кварталі між Медісон та П’ятою авеню. Це – приватний публічний простір. Його створено за фінансування Вільяма Палея, колишнього голови колумбійської телерадіокомпанії CBS. Палей був задіяний у процесі створення чи не кожної деталі у цьому місці. Він і назвав парк на честь свого батька, вихідця з України, Самюеля Палея. Про що говорить меморіальна таблиця на вході: “Цей парк створено у пам’ять про Семюеля Палея 1875-1963р. на втіху публіці”.

Парк займає площу 390 кв.м. Найперше, що привертає увагу – водоспад, заввишки 6,1 м. Щохвилини тут спадає 7000 літрів води, утворюючи неповторне мелодійне дзюрчання, яке приглушає нав’язливий гул міста.  Водоспад формує стіну у задній частині парку. Інші дві стіни густою зеленою ковдрою вкриває плющ. А крони акацій утворюють щось на зразок даху. Варто пішоходові присісти на зручній лавочці, чи стільчику, встановлених у парку, як він опиняється в затишній оазі.

Парк імені Гейдара Алієва

Місце: вулиця Глибочицька 24, Київ, Україна

Виконано: 2012 рік

[metaslider id=266]

Парк площею півгектара. Композиція складається з історичних елементів: пам’ятника Гейдара Алієва (загальнонаціональний лідер Азербайджану), бакинської кріпосної стіни (символ надійності), гербу держави Ширваншахів (символ потужності), килиму Шейх Сафі (символ багатогранної культури). Ландшафтна композиція – карта Азербайджану. Парк створено Державною нафтовою компанією Азербайджанської Республіки. Всі елементи для парку виготовляли на індивідуальне замовлення в Італії, Німеччині, Україні та Азербайджані. У сквері ростуть магнолії, ягідний тис та сакура.

Парк працює щодня до 24:00, вхід сюди вільний. Тут облаштовано багато лавок і є безкоштовний wi-fi.

 Шаховий парк

Місце: Пригород Chodov, Прага, Чехія

Архітектурне бюро: Cigler Marani Architects

Виконано: 2008 рік

[metaslider id=246]

Парк облаштовано у передмісті Праги, Чодов, посеред офісного комплексу, який складається з 12 будівель. Їх загальна площа –  25 тис. кв м. Сквер виконано у шаховій стилістиці. Його прямокутний простір розбитий на велику кількість квадратів: зелені квадрати-газони, квадрати-фонтани, а також великі шахові дошки, на яких можна зіграти партію.

Парк слугує чудовим місцем, де можна перепочити під час обідньої перерви, або провести час після складного робочого дня. Зі сторони він виглядає, як велика шахова дошка.

Це – яскравий приклад вдалого урбаністичного рішення, і того, як створювати комфортний та красивий простір для відпочинку у місті.

 

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button