Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Схід України потерпає від воєнних дій, внаслідок яких руйнуються районні центри, міста та селища, які в майбутньому мають бути відбудовані. Саме тому ми розпочинаємо цикл статей, присвячених світовому досвіду з ефективної відбудови та відновлення міст, що постраждали внаслідок природних катаклізмів або техногенних катастроф.

Інші статті циклу:

Світовий досвід відбудови міст: Ісіномакі

Світовий досвід відбудови міст: Славутич

Світовий досвід відбудови міст: Сан-Франциско

Крайстчерч, Нова Зеландія

регіон Кентербері, населення близько 400 000 осіб 

Зруйноване вналісдок землетрусу у лютому 2011 року

У 2011 році у  другому за величиною місті Нової Зеландії, Крайстчерч, стався спустошливий землетрус амплітудою 6,8 балів. Внаслідок природнього катаклізму був зруйнований центр міста, знищені десятки будинків, у тому числі історичні пам’ятки, а цілі райони стали непридатними для життя. Центр  Крайстчерча перетворився на червону зону. Входити туди було заборонено.

Постало питання, як відновлювати місто майже з нуля?

Стратегія

Землетрус спричинив масове спустошення та руйнування більшої частини території у регіоні Кентербері. Вартість відбудови оцінюється у більше ніж 40 мільярдів новозеландськх долларів (34 мільярди долларів США) , з яких 15 мільярдів (13 мільярдів долларів США) надає уряд Нової Зеландії. Щоб вести і координувати відновлення після  подій лютого 2011 року, було створено Уповноважений орган Кентербері по відновленню після землетрусу (CERA) у якості урядової агенції Нової Зеландії. CERA контролювала знесення близько 1000 будинків, які не підлягали відбудові після землетрусу.

У 2012 році при CERA створили відділ з розвитку центрального кварталу Крайстчерча, який займався роробкою плану з відбудови центральної частини міста. Цей план складається з генплана міста, розробленого муніципалітетом Крайстчерча, більш ніж 100 000 побажань містян, отриманих за допомогою консультаційного проекту “Поділися ідеєю”, а також креслень, розроблених протягом ста днів, на яких демонструється розміщення ряду основних проектів.

Для ефективної відбудови міста, процес вирішили зробити спільним народним проектом. Таким чином, міською владою було створено програму, аби зібрати всі ідеї містян по відновленню Крайстчерча, і зрозуміти, чого хочуть мешканці. Консультаційний проект отримав назву “Поділися ідеєю”. У результаті цього було отримано понад 100 000 порад і пропозицій по відбудові Крайстчерча. 100 чоловік, найнятих для обробки даних, визначили ключові слова, якими городяни характеризують місто, де вони б хотіли жити. Це – малоповерхове місто, впізнавані простори, велодоріжки, побільше зелені, невелика торгова зона, місто для людей. Таким чином, вималювалася концепція малоповерхового міста з красивим центром. Висотність будівель обмежувалася 7 поверхами.

Проекти

Проект відбудови центру міста складається з восьми частин, які розташовані вдовж берегів річки Ейвон: набережної “Водяний знак” (облаштований простір біля місця звуження річки), торгової вулиці, набережної на Площі Вікторії з побудованими конферц-центрами, Площі Вікторії (розглядається як локація для проведення різноманітних заходів), північної частини центру, сімейного грального майданчика, кільцевої ділянки річки Ейвон та центрального парку “Східна рамка”.  Перша частина проекту, “Водяний знак” завершена наприкінці серпня 2013 року. У вересні 2013-го закінчилися роботи над терасами.  Відділ з розвитку центрального блоку Крайстчерча постачає ці основні проекти разом з приватним сектором, муніципалітетом Крайстечра, а також іншими організаціями.

[metaslider id=310]

Більшість з цих проектів реалізуються вже зараз.

У місті також працює команда з відновлення інфраструктури Крайстчерча (SCIRT), яка відповідає за відновлення горизонтальної інфраструктури.

У центрі міста будується новий транспортний вузол – автовокзал.

[metaslider id=327]

Фото надані прес-службою організації  CERA в місті  Крайстчерч.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23274 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button