Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

18 серпня телеканал Аль-Джазіра запустив проект під назвою “Бунтарська архітектура” (Rebel Architecture). Це серія півгодинних документальних телепередач, титрованих англійською, у яких розповідається про архітекторів, які працюють у В’єтнамі, Нігерії, Іспанії, Пакистані, на Західному березі Йордану та у Бразилії, і використовують архітектуру, як форму протидії та активізму.

Завдяки тому, що герої кожної відеоісторії проектують будівлі для всіх людей, а не лише для еліти, вони вирішують міські, екологічні та соціальні проблеми у світі.

Герой першої серії, іспанець Сантьяго Сірухеда зазначає, що “архітектура повинна бути про щось більше, ніж просто про красиві будинки”.

Епізод перший, Іспанія
“Партизанська архітектура”

Перший епізод присвячений іспанському архітектору Сантьяго Сірухеда. Проживаючи у Севільї, він відновлює занедбані міські об’єкти та перетворює їх на публічні простори, незважаючи на те, що самостійне будівництво в Іспанії – незаконне. Його творіння збудовані нашвидкуруч, мають мобільну структуру, зроблені з перероблених матеріалів. Але, найголовніше, всі вони відіграють соціальну функцію. У сюжеті мова піде про занедбаний цементний завод, який вдалося перетворити на живий культурний центр.

Епізод другий, Пакистан
“Традиційне майбутнє”

Героїня цього ролика – пакистанська архітекторка Ясмен Ларі, яка, починаючи з 2010 року, збудувала більше ніж 36 000 будинків для людей, постраждалих від повені та землетрусу. Вона відмовилася від використання серійних конструкцій для житлових будинків і керується традиційними методами будівництва та використовує місцеві матеріали. У цьому епізоді вона повертається у регіон Сінда Валлей, щоб побачити, як її будинки збереглися після повені у 2013 році, а також допомагає жителям сіл, які постраждали від землетрусу у 2013 році.

Епізод третій, Західний берег Йордану
“Архітектура насильства”

Довідка: з точки зору Ради безпеки ООН територія Західного берега річки Йордан знаходиться під окупацією Ізраїлю. Ізраїль вважає, що він має право на Західний берег.

Подорож поселеннями і дорагами вздовж Західного берега річки Йордан на чолі з ізраїльським архітектором Еяль Вейцманом, який проживає у Лондоні. Вейцман розповідає про ключову роль архітектури під час Ізраїльської окупації Палестини і про свій останній проект судової архітектури.

Епізод четвертий, В’єтнам
“Озеленення міста”

Про те, як архітектура допомогає людям жити у гармонії з природою. І якщо люди цього не зрозуміють, рано чи пізно містяни дійсно будуть вимушені жити у бетонних джунглях, зазначає герой епізоду, архітектор – Во Чонг Ніа. Він відомий створенням стійких зелених конструкцій, а також майстерною роботою з бамбуком. Він розповідає про проект із впровадження недорогого житла для бідних громад В’єтнаму.

Епізод п’ятий, Нігерія
“Робота на воді”

Зйомки цього епізоду проходять у Нігерії, де архітектор Кунле Адеємі сконструював плаваючі будівлі, щоб вирішити проблему перенаселення і повені у прибережних нетрях. Тим не менше, не зважаючи на те, що його будинки низькі у ціні та прості при збиранні, архітектор все ще бореться з владою, щоб отримати дозвіл на будівництво. У ролику розповідається про те, як він прагне реалізувати свої проекти.

Епізод шостий, Бразилія
“Педрейро і планувальник”

Це історія про Рікардо, неформального архітектора Рошіни – найбільших нетрів у Бразилії. Він побудував більше ста будинків у Рошіні, незважаючи на відсутність навчання за фахом. Також це історія про те, як змінювалося життя у нетрях під час підготовки до Чемпіонату світу. Рікардо і Луїс Карлос Толедо розповідають про регенерацію уряду у Рошіні.

Фото: flickr-user dany13

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button