Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23471 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
izgotovlenie-anshlagov

Депутат Київради Ігор Луценко розповів у своєму блозі про те, що у Києві готуються до перейменування трьох десятків вулиць. Публікується список тих найменувань, що пройшли всі необхідні процедури і тепер мають бути передані на голосування до залу Київради. Тут є як старі зміни, що ніяк не могли впровадити, так і відносно нові.

Після перейменування вулиці всім, хто прописаний в будинках на ній, потрібно йти до паспортного столу і ставити собі у паспорт нову прописку.

Список вулиць з поясненнями

Вулиця Горького (радянського письменника) в центрі стане вулицею Антоновича (українського історика, археолога, співзасновника київської “Старої Громади”).

Інша вулиця Горького у Солом’янському районі буде вулицею Анатолія Лупиноса (український поет, дисидент, один з очільників Руху України та УНА-УНСО).

А третя вулиця Горького у Дарницькому районі стане вулицею Кирила Осьмака (діяч Центральної Ради та ОУН).

Вул. Артема (засновника Донецько-Криворізької Радянської Республіка) буде вул. Січових Стрільців (частина регулярної армії Української Народної Республіки).

Червоноармійська стане Великою Васильківською (оригінальна назва вулиці з першої третини ХІХ століття).

Вулиця Юрія Коцюбинського (син Михайла Коцюбинського, більшовик) стане вулицею Володимира Винниченка (письменник, політик, голова Директорії УНР у 1918 році).

Пров. Чеслава Бєлінського (революціонер, загинув під час Січневого повстання) стане пров. Алли Горської (українська художниця, правозахисник).

Вулиця Криленка (радянський військовий і державний діяч) буде вулицею Героя України Олексія Береста (солдат, що встановив прапор Радянського Союзу над Рейхстагом 30 квітня 1945 року).

Площа на перетині просп. Палладіна та вул. командарма Уборевича називатиметься Лемківською (від назви етнографічної групи українців на заході України).

Пров. Чекістів стане пров. Костя Гордієнка (кошовий отаман Запрізької Січі, сподвижник Пилипа Орлика).

Площа на перетині вулиць Мате Залки та Героїв Сталінграду стане площею Мистецтв.

Вулиця Крупської (дружина Леніна) стане вулицею Чубинського (автор слів гімну України).

Вул. Аніщенка (учасник Січневого повстання, революціонер) буде вул. Левандовською (оригінальна назва, від імені Іоана Леванди, київського проповідника).

Вулицю Вєтрова (робітник Київських залізничних майстерень) перейменують у вулицю Назарівську (одна з колишніх назв).

Вулиця Воровського (революціонер, один з перших радянських дипломатів) стане Бульварно-Кудрявською (оригінальна назва, від колишньої назви передмістя Києва – Кудрявця).

Вул. Димитрова (болгарський комуніст, виконком Комінтерну) буде вулицею Діловою (оригінальна назва, від Артилерійського ділового двору, що знаходився на ній).

Вул. Андрія Іванова (один з керівників Жовтневого і Січневого повстань у Києві) стане Бутишевим провулком (одна з оригінальних назв, за ім’ям домовласника Бутишева).

Площа Фрунзе (революціонер, воєначальник Червоної Армії) буде Петропавлівською площею (оригінальна назва з другої половини ХІХ століття).

Вулиця Петра Запорожця (діяч російського революційного руху) стане вулицею Івана Миколайчука (український актор, “Пропала грамота”, “Тіні забутих предків”).

Вулиця Ленінська у Святошинському районі стане вулицею Петра Дорошенка (козацького гетьмана Запорізької Січі).

Проспект 40-річчя Жовтня стане Голосіївським проспектом.

Частина вулиці Мельникова (Ювеналій Мельников – один з перших у Києві пропагандистів соціал-демократичних поглядів, який утримував на цій вулиці школу-майстерню, що була фактично марксистським гуртком) від вул. Дорогожицької до вул. Олени Теліги буде вулицею Андрія Мельника (організатор формації Січових Стрільців у Києві, другий голова ОУН).

Частину вулиці академіка Лебедєва (творець першого у континентальній Європі комп’ютера) назвуть іменем академіка Миколи Боголюбова (радянський математик і фізик).

Вулиця Щорса (військовий діяч доби війни після Жовтневої революції) стане вулицею Євгена Коновальця (перший голова ОУН).

Вулиця академіка Шліхтера (революціонер-більшовик, економіст) стане Віфліємською.

Бульвар Давидова (радянський політик) буде бульваром Віктора Некрасова (радянський письменник, дисидент, народився у Києві).

Фото: stendy.com.ua

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button