Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Жителі Нідерландів крізь монітор гаджета можуть побачити майбутнє та минуле міста. Це можливо за допомогою мобільного застосунку міської доповненої реальності – UAR (Urban Augmented Reality). Його розробили у Нідерландському архітектурному інституті, і це перший мобільний застосунок у світі, який показує архітектуру різних епох у доповненій реальністі у форматі 3D.

Zap-UAR2

 

За допомогою додатку можна бачити минуле та майбутнє (будівлі, яких ще навіть не існує) міста у доповненій реальності на iOS чи Android смартфоні. При наведенні мобільного пристрою на будівлю, застосунок показує користувачеві, що було на цьому місці раніше, будівлі, які ніколи не були збудовані, а також проекти, які планують реалізувати у майбутньому. У додатку представлена вся інформація про архітектурні проекти, біографії архітекторів, начерки проектів, а також огляд процесу їх реалізації.

Крім того до застосунку додані аудіотури визначними місцями міста та розповіді відомих гідів про ті будівлі, які вас оточують.

Як це влаштовано

Застосунок працює на смартфонах, обладнаних камерою, компасом та GPS. Користувач спрямовує камеру на будівлю, і додаток показує інформацію, виходячи з розміщення людини, встановленого за допомогою GPS.

UAR

У відкритому меню ви обираєте місто, а потім –  “прослухати гіда”, “обрати маршрут” чи “подивитися на об’єкт у доповненій реальності”. Кожен охочий може додати будівлю до бази застосунку. Це може бути офіс, університет або просто красивий будинок на вулиці. Крім того можна додавати інформацію про об’єкти, які вже значаться у списку.

Де діє застосунок

Застосунок працює у Роттердамі, Амстердамі, Гаазі та Утрехті. Кількість користувачів постійно зростає. До речі, Роттердам – перше місто, яке стало доступним у додатку. Розробники зазначають, що Роттердам славиться сучасною архітектурою. Проте велика кількість будівель була втрачена внаслідок бомбардувань під час Другої світової війни. Але UAR дозволяє побачити архітектуру минулого в реальному середовищі.

120823-voorbeeldscherm

За допомогою доповнення UAR Underground, доповнена реальність стала доступною і під землею. Спрямувавши камеру мобільного гаджета на землю, можна побачити археологічні розкопки, парковки, станції метро.

Застосунок у своїх цілях використовуют не лише мешканці міста, а й архітектурні бюро, музеї та муніципальні служби.

фото: flickr-user Simon & His Camera

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23274 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button