Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У квітні цього року в Дніпропетровську та Києві розпочав свою роботу новий освітній проект MOOCology. Організатори використовують інноваційні методи освіти у своїй роботі, зокрема технологію blended learning – змішане навчання. Цього тижня в Києві стартує четвертий освітній хаб від проекту MOOCology. Тема: “Лідерство та емоційний інтелект”. “Хмарочос” дізнався більше про новий київський формат навчання.

Що таке blended learning?

hub3

Під “змішаним” навчанням (blended learning) у широкому сенсі мається на увазі поєднання онлайн- та офлайн-освіти. Фактично, це використання сучасних інтернет- та комп’ютерних технологій у навчальному процесі. В школах це можуть бути онлайн-уроки чи домашнє завдання, тематичні форуми. Таким чином краще налагоджується комунікація між вчителем та учнями, може значно покращитись засвоєння предмету. Окрему увагу цьому формату приділяють благодійні організації та навчальні заклади для дітей з особливими освітніми потребами – адже шляхом інтерактивних програм, гри, звуків та зображень можна підвищити ефективність навчання.

В освітніх класах MOOCology використовується інший підхід зі сфери blended learning – тут онлайнові освітні курси кращих університетів світу, які викладають, наприклад на платформі Coursera, поєднують з щотижневими класами, на яких присутні вітчизняні експерти у відповідній царині – вони виконють роль менторів. Називається це поєднання хабом. Таким чином, кожен студент курсу MOOCology дивиться відео на сайті, а потім підготовлений приходить до аудиторії, де на нього чекає практичне заняття.

Тривалість курсу залежить від тривалості предмету онлайн, як правило вона становить від 4 до 10 тижнів. На відміну від безкоштовної версії на Coursera чи на іншій платформі, такий хаб – платний. Але, як стверджують співробітники MOOCology, плата, по-перше, є певним стимулом для того, щоб довчитися до кінця (зазвичай безкоштовні онлайн-курси проходить десь половина тих, хто на нього записався), а по-друге з’являється можливість розвинути отримані навички і поглибити знання за допомогою практичних занять й обговорень у класі.

Що таке освітній хаб?

hub1

В основі кожного такого хабу стоїть розроблений викладачами кращих світових університетів курс. Він називається MOOC (з англ. Massive Open Online Course – масовий відкритий онлайн курс). Ці курси з багатьох галузей знань розміщуються на спеціальних онлайн-платформах. Найвідоміша з них – Coursera, але існує й багато інших: Iversity, Udacity, Future Learn, edX тощо. Деякі з них є неприбутковими організаціями, інші – комерційними структурами. Фактично, MOOCи є дешевшою альтернативою традиційній освіті, яка в США коштує десятки, а іноді й сотні тисяч доларів у престижних університетах.

Паралельно з пошуком онлайн курсів (у MOOCology це поки що тільки IT-сфера та курси, пов’язані з бізнес-освітою) відбувається і пошук менторів для цих курсів. Іноді експертів шукають під конкретний предмет, іноді навпаки. Головне тут – мотивація. Якщо експерту цікавий такий формат співпраці, то під нього рано чи пізно знайдеться відповідний курс. Коли обидва компоненти (курс та ментор) знайдені і поєднані, починається пошук третього компоненту – студентів.

З квітня організатори провели вже два таких хаби. Перший – у Дніпропетровську, він присвячений, власне, технологіям “змішаного навчання”. Експертом в ньому виступила активна та харизматична леді 60+, власниця школи розвитку для дітей. Студентами цього курсу були вчителі цієї школи. Другий курс називався New models of business (Нові моделі бізнесу) і проходив у Києві. Нещодавно розпочався третій хаб, де навчають програмувати мовою Python, а цього тижня стартує ще один, з назвою “Лідерство та емоційний інтелект”.

Плани

logo

В проекті MOOCology задіяно близько десяти людей, не враховуючи викладачів-менторів. Окрім десятків нових хабів, у планах команди – створити українську онлайн-платформу для обміну знаннями та пошуку можливостей і партнерів у сфері інноваційної освіти. Кодова назва проекту – “Community”, спільнота. Таким чином, організатори хочуть реалізувати себе не стільки як комерційний проект, скільки як соціально відповідальний бізнес. Сайт являтеме собою інформаційний ресурс, на якому намагатимуться створити “інформаційну екосистему освіти”. Також в планах MOOCology відкриття простору для освіти та обміну інформацією, аналогу університету, але у форматі blended learning.

Facebook-сторінка проекту.

Про команду

suslenko
Андрій Сусленко
СОО з активною позицією

«Випускник Могилянки. Журналіст. Вірю у наше майбутнє, а особливо – у технології. Знаю, що освіта має бути кращою – якіснішою та доступнішою».

Balatska
Анна Балацька
Head of Learning Hubs

«В темному колишньому – юрист, в душі – маніяк -комунікатор. Не можу жити без студентів та експертів. Шукаю нових, навіть коли сплю».

Korzh
Юлія Корж
Head of Communications

«За своє професійна життя: від Комітету паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки ВР України, через журналістику, Світовий Банк, та індонезійські міські нетрі до MOOCology,- я зрозуміла, що всі люди різні, але в кожному є щось щире, добре і готове для співробітництва заради зміни світу на краще».

Kolotuha
Олександра Колотуха
PR Manager

«За дипломом – політолог -міжнародник, за покликанням – піарник. Люблю сумнівний гумор, музику епохи бароко, ідеї та людей, що змінюють світ на краще.  Якщо ви ще не знаєте про MOOCology, тоді я йду до вас!»

 

 Фото: flickr-юзер Paul Mazumdar

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23264 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button