Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Близиться річниця Майдану. У пам’яті ще свіжі події минулої осені. І це не лише особиста память кожного з нас, а й досвід українців в цілому.

Тим часом від Захи Хадид надійшла заявка на участь у конкурсі “Меморіал пам’яті Небесної сотні”. Сам прийом заявок продовжено до 30 листопада.

Поки в Україні будуть вирішувати, як виглядатиме пам’ятник трагічно загиблим на Майдані, “Хмарочос” пропонує подивитися, які меморіали встановлювали у різних країнах світу.

Берлінський меморіал жертвам Голокосту

Автор проекту – архітектор Пітер Айзенман

Відкритий у 2005 році

[metaslider id=3565]

Меморіал знаходиться у центрі Берліну між Брандербурзькими воротами та елементами бункера колишнього керівника нацистської Німеччини. Він присвячений пам’яті євреїв, загиблих у Європі у роки Другої світової війни.

Це – величезне поле на якому розміщений лабіринт з  більш ніж 2711 сірих бетонних плит однакової довжини та ширини, але різної висоти. Однією з вимог Бундестагу під час замовлення маморіалу була відсутність будь-яких єврейських національних чи релігійних символів, що не могло не вплинути на дизайн проекту.

Майданчик, на якому знаходиться лабіринт, поступово проте нерівномірно прямує вниз. Земля під ногами то опускається, то піднімається. Через це, прогулюючись по меморіалу, люди відчувають загубленість та тривогу.

Так само почувалися і євреї під час Другої світової війни. Їм нікуди було втекти чи сховатися від переслідувань.

В південно-східному кутку поля знаходиться підземний Центр інформації. Тут діє виставка, яка складається з фотографій, текстів, а також свідчень очевидців, та інформує про жертв Глокосту.

Бронзове взуття у Будапешті

Автори проекту: скульптор Дюла Пауер та кінорежисер Джан Тогай

Встановлено у 2005 році на честь 60-ї річниці перемоги над фашистами

[metaslider id=3566]

На набережній Дунаю стоять бронзові черевики різної форми та розміру: жіночі, чоловічі, дитячі. Нові на вигляд та стоптані, старі старомодні. Спочатку пам’ятник складався з 60 пар взуття, зараз їх поменшало.

Фашисти наказали угорцям знищити всіх євреїв. Особливо процес активізувався, коли до Угорщини почали наближатися радянські війська. Згідно з існуючими версіями, євреїв зганяли до берега Дунаю, а потім вбивали та, попередньо знявши взуття, топили в річці.

Меморіал в Дубліні, присвячений жертвам Великого голоду

[metaslider id=3568]

В середині XIX століття в Ірландії був Великий картопляний голод, спричинений епідемією фітофтороза. Після неврожаю 1845 року селянам стало нічим сплачувати за оренду земель, які знаходилися у власності англійців. Через що англійські землевласники почали виселяти голодуючих селян. Під час Великого голоду населення Ірландії скоротилося на чверть.

Через голод країну залишило близько півтора мільйона людей. Багато хто від’їжджав до США. Серед емігрантів були і предки президента Кеннеді.

Меморіал пам’яті євреям, Краків

Встановлено у 2005 році

kzm49

Коли євреїв виселяли у гетто, з домівок на вулицю виносили всі меблі, щоб ніхто не міг сховати немовлят. У травні 1942 року у цьому місці зібрали 4000 людей перед відправкою до концтабору.

Меморіал – це ряди металевих стільців, дещо вищих за звичні. Вночі вони підсвічуються.

Меморіал  біля Пентагону

Відкритий у 2008 році

pentagony_na_luboy_vkus_2-(1)

Меморіал Пентагону відкритий у 2008 році в пам’ять про жертв терористичнгого акту, які загинули у цьом умісці 11 вересня 2001 року.

Меморіал складається з 184 лавок, які ніби виростають з-під землі. Така сама кількість загиблих у цьому місці людей. Всі лавки схиляються над невеликою водоймою. Своїм розміщенням вони відображують розташування жертв теракту в літаку на момент їхньої гибелі.

Національний меморіал Нагасакі

Збудований у 2002 році

Архітектор – Акіра Курю

[metaslider id=3567]

Меморіальний зал пам’яті жертвам атомних бомбардувань Нагасакі відкрито у 2002 році поряд з Музеєм атомної бомби та Парком Миру.

Атомні удари по японських містах Хіросіма та Нагасакі – єдині у світі факти бойового застосування ядерної зброї. Бомбардування здійснювалися льотчиками США. Метою бомбардувань було прискорити процес капітуляції Японії у Другій світовій війні. Японія капітулювала через тиждень після того, як у Хіросимі та Нагасакі загинуло від 150 до 250 тисяч людей.

На цокольному поверсі приміщення розміщений конференц-зал. Перед входом до нього на моніторах показують фотографії жертв трагедії. В залі пам’яті встановлено 12 стовпів, які символізують надію на мир. Зал пам’яті збудований як місце, де моляться за загиблих від вибуху атомної бомби, а також як нагадування про те, якою страшною загрозою для людства є ядерна зброя.

Меморіал також поширює інформацію про лікування людей, які постраждали від радіації.

Фото: flick-user Willard ,Walther Siksma ,William MurphyMalik_BraunTuomas | Kivinen  http://communication-live.ru/?p=468 

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button