Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Нещодавно розпочалося публічне обговорення щодо створення нового фонтана на Хрещатику. Ми вирішили допомогти ініціативній групі визначитись з дизайном майбутнього об’єкту і на наступний день після першого снігу у Києві публікуємо підбірку сучасних незвичайних фонтанів з усього світу.

Фонтан Харибда, Сандерланд (Англія)

Скульптор: Вільям Пай
Встановлено: 2000 рік

[metaslider id=3731]

Фонтан встановлений перед Сихем холом у місті Сандерленд. У прозорому циліндрі знаходиться відфільтрована вода, яка крутиться і створює повітряно-водяний вихор. По обидва боки від фонтану облаштовані сходи. Люди можуть піднятися і подивитися на вихор згори. У міфології сирени Харибда і Сцилла проживали в Сицилійському морі. В епосах Гомера зазначається, що Харибда вкрала биків Геракла, через що Зевс уразив її ударом блискавки і перетворив на водяний вир, який поглинає кораблі.

Вільям Пай у першу чергу – скульптор, а вже потім архітектор. Сенс його робіт у тому, аби привернути увагу пішохода, викликати у нього захоплення та дати змогу насолоджуватися побаченим.

 

Metalmorphosis, місто Шарлотт, Північна Кароліна

Скульптор: Девід Черні

[metaslider id=3730]

Це – дзеркальний фонтан, розроблений чеським скульптором Девідом Черні. Він встановлений в парку Уайтхолл в Шарлотті, Північна Кароліна. 14-ти тонна скульптура, виконана з масивних шарів із нержавіючої сталі, які обертаються на 360 градусів, іноді вирівнюються, утворюючи величезну голову.

 

Crown Fountain, Чикаго

Скульптор: Жауме Пленса
Встановлено: 2004 рік

[metaslider id=3729]

Це – інтерактивна робота, приклад публічного мистецтва та відео-інсталяція, встановлена в парку Мілленіум в Чикаго. Фонтан складається з чорного граніту, у якому відзеркалюється басейн, розміщений між двома скляними цегляними вежами. Вони мають висоту 15, 2 метрів. Завдяки світловипромінюючим діодам на середину “вежі” транслюється цифрове відео. Вода тече через сопла, розташовані на передніх панелях кожної з веж. Фонтан працює з травня по жовтень.

 

International Fountain, Сіетл

Встановлений в 1961 році, реконструйований в 1995 році
Архітектори: Kenichi Nakano & Associates

[metaslider id=3728]

В 1995 році фонтан був перебудований. Його оформили у вигляді гладкого срібного купола. Відтепер поряд можуть гратися діти та всі охочі. Вся вода в фонтані переробляється і проходить триступінчату систему очищення. Тільки після цього вона витікає назовню.

 

Vaillancourt Fountain, Сан-Франциско, США

Встановлений у 1971 році
Архітектор: Арман Валенкур

[metaslider id=3740]

Цей фонтан незвичної форми висотою близько 12 метрів зроблений з залізобетону. Через екстравагантний вигляд, скульптуру безуспішно намагалися знести декілька разів. Фонтан відомий і тим, що у 1987 році біля нього давав безкоштовний концерт гурт U2, а його лідер Боно намалював тут графіті.

Скульптура встановлена у даунтауні Сан Франциско, у парку “Джастін Герман Плаза”. Біля фонтану раніше проходило багатоповерхове шосе Ембаркадеро, яке було сильно пошкоджене під час землетрусу, а пізніше знесено.

 

Tap Fountain, Пуерто де Санта Марія, Іспанія

tap-fountain

Фонтан у вигляді крану не єдиний у світі. Окрім того, що стоїть у місті Пуерто де Санта Марія, схожі скульптури встановлюють у Бельгії, Об’єднаному Королівстві та Швейцарії. В основі задуму лежить оптична ілюзія – глядачу здається, що фонтан завис у повітрі або тримається на водяному потоці. Насправді ж за водою, яка тече з цього великого крану, ховається труба, яка підтримує фонтан та подає воду нагору.

 

Фонтан з пари, Будапешт, Угорщина

steam-budapest

Біля будівлі парламенту у столиці Угорщини знаходиться фонтан, який працює не на воді, а на парі. Прохолодна водяна пара випускається у повітря кожні декілька хвилин, створюючи на площі перед парламентом невеличку хмарку туману, яка дуже подобається дітлахам.

 

Фонтан у парку Promenade Samuel-de Champlain, Квебек, Канада

Встановлений у 2008 році
Архітектори Réal Lestage, Caroline Beaulieu та інші

[metaslider id=3752]

Фонтан біля води створений, як частина величезного парку у місті Квебек. Автори зробили надсучасний дизайн, поєднавши дерево, камінь, граніт та інші матеріали у мінімалістичні рішення.

 

Фонтан Fuente del Barco de Agua, Валенсія, Іспанія

[metaslider id=3753]

Дуже видовищний фонтан у вигляді вітрильника встановлений в іспанській Валенсії. Вода з труб стікає таким чином, що візуально утворюється човен з вітрилом. Схожі “водні скульптури” також є у Португалії та Ізраїлі.

Photo: flickr-user clarkmaxwell , John LodderJackman ChiuSheldon Shaw

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23462 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button