Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У 2001 році у норвезькому місті Ставангер стару броварню перетворили на культурний центр – Tou Scene.

Tou Scene – арт-кластер, який у 2001 році створили на території величезної пивоварні вікторіанської епохи. Вона розташована в десяти хвилинах ходьби від центру Ставангера та в декількох метрах від західного узбережжя фіорд.

Кожного вересня протягом тижня тут відбувається фестиваль електронної музики Numusic.

Історія будівництваа пивоварні сягає у 1855 рік. Семеро бізнесменів з Манчестера обрали це місце, вважаючи його вдалим, аби розпочати свою справу. Поряд знаходилися водоспади, які можна було використовувати для млинів, щоб виробляти дешеву елеткроенергію, також тут був значний запас прісної води. Таким чином, у 1899 році у Ставангері збудували пивоварний комплекс.

tou-scene-(1)

 

Наприкінці ХХ століття він застарів для використання у сучасних умовах. Через це у 70-х поряд звели новий завод, а виробництво пива та розлив його у пляшки передислокували. Починаючи з 80-х років, будівля простоювала без діла. Крім того, більшість жителів Ставангеру працювавали на цьому підприємстві, розливаючи пиво. Тому, коли пивоварню поглинув більший конгломерат, білизько 107 людей втрати свої робочі місця.

У дев’яностих роках один з будинків пивоварні почав використовуватися художниками, як студія та місце для проживання, перетворившись на сквот.  Згодом торгово-промислова палата Ставангеру запропонувала зробити з приміщення пивоварні культурний центр, аргументуючи це тим, що мистецтво – ключовий елемент розвитку міста.

[metaslider id=4641]

У 2001 році будівлю відремонтували. З цього часу тут почали проводити мистецькі заходи. У 2005 році завершилася повторна та повна реконструкція колишньої броварні і центр запрацював по-новому.

Тут облаштовані творчі майстерні, проходять виставки, концерти, покази фільмів, фестивалі (в тому числі електронної музики), обговорення громадських проектів, лекції і таке інше.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button