Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Небайдужі мешканці разом з архітектурною Студією Парасоль та за підтримки Київського міського журналу “Хмарочос” вирішили провести урбаністичний експеримент і перетворити типове радянське подвір’я, яке знаходиться у мікрорайоні Виноградар, на комфортний громадський простір для мешканців будинків. До процесу перетворення ініціатори проекту планують залучити якомога більше жителів. Перед вами – третя стаття циклу.

Уявімо собі, ніби всі містяни усвідомили, що стан київських подвір’їв — гірший нікуди і їх потрібно змінювати. Припустімо навіть неможливе: програму реконструкції та облаштування почали фінансувати на державному рівні, а працівники комунальних підприємств справді захотіли щось зробити. Скоріше за все, історія закінчиться покладеним по всій території асфальтом, ще одним дитячим майданчиком, зведеним по сусідству зі старим, та оновленими парканами навколо лавок. Щоб такого не сталося, давайте з’ясуємо, яким має бути сучасне подвір’я, і що для цього треба робити?

Звісно, подвір’я не повинно перетворитися на парковку для автівок. У першу чергу воно потрібно для того, щоб жителі мали місце, де можна проводити свій вільний час.

Аби територією було приємно гуляти, пішохідну частину варто вкривати різноманітними типами бруківки та плит.

Screen-Shot-2015-01-16-at-2.37.50-PMДля хорошого відпочинку потрібне місце, щоб посидіти. Люди люблять знаходити затишні місця, аби перевести дух. Думка: “чим більше лавок, тим більше біля будинку маргіналів”, – вкрай шкідлива для хорошого подвір’я. Навпаки, потрібно збільшувати кількість місць для сидіння та покращувати їхню якість, щоб на вулиці відпочивало якомога більше мешканців будинків. Тоді і простір загалом стане привабливішим. Лавки можуть бути простими та дешевими, або дорогими у виробництві та з витівкою.

4818890df02f721002e03b161fde380a32e1471b-(1)

 Хочеш зробити привабливу зону для відпочинку — додай дерев та побільше зелені. В тіні дерев приємно ховатися влітку, тим паче, коли навколо них облаштовані зручні місця для сидіння.

Screen Shot 2015-01-16 at 2.38.12 PM

Важливо, щоб подвір’я відрізнялись одне від одного не лише власним розміром, але й матеріалами та типовими об’єктами. Найлегший спосіб зробити громадський простір цікавими — урізноманітнити варіанти лавок, урн для сміття та можливих активностей. 

Screen Shot 2015-01-16 at 2.38.27 PM

Потрібно відійти від стандартного набору дитячого майданчика: пісочниця, гойдалка, гірка і облаштувати справжній майданчик для ігор. Дитячі майданчики мають бути цікавішими. Навіть звичайні радянські об’єкти знайомі усім з дитинства можуть виглядати привабливо. 

Screen Shot 2015-01-16 at 2.38.40 PM

Місця для відпочинку в подвір’ї потрібні не лише дітям, але й дорослим. 

ec3bb55d578132cad269a91e10aed87711f1965e

Важливим елементом благоустрою є освітлення. Ввечері та вночі воно робить територію безпечнішою та затишнішою. При цьому слід використовувати різні види освітлення для різних зон, від нюансного біля лавок до яскравішого в активних зонах. Звісно, потрібно прибирати мачтові ліхтарі, що дістають вікон другого поверха, та замінювати їх на співмасштабні людині.

Screen Shot 2015-01-16 at 2.38.54 PMТекст: Максим Головко

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button