Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Магдебурзі у районі Зальбке у червні 2009 року було створено публічний простір —  бібліотеку під відкритим небом. Проект обійшовся у 325 000 євро, площа приміщення — 488 квадратних метрів.  У ній не потрібно реєструватися чи платити за послуги, тут немає жодного контролю та бюрократії. Простір працює цілодобово і задуманий, як бібліотека довіри.

Проблема

Зальбке — район на південному сході Магдебургу  — одне з трьох колишніх рибацьких поселень, які досягли піку свого розвитку у XIX столітті в епоху індустріалізації, і розташовані вздовж лінії біля річки Ельба. За часів Німецької Демократичної Республіки Магдебург був центром важкого машинобудування. Але у 1990-х більшість промислових виробництв зупинилася, що спричинило масове переселення, високий рівень безробіття та появу порожніх будівель.

Зальбке стало синонімом до слів “стагнація” та “занепад”. Наразі рівень безробіття тут складає 20%. Протягом довгого часу центр району був порожній. Крім того, у 1980-му сталася пожежа, внаслідок якої на головній площі згоріла місцева бібліотека, яка так і не була відновлена. Район був позбавлений культурного центру задовго до того, як втратив економічну базу. Сьогодні у Зальбке проживає 3 925 жителів. Таким чином, виникла потреба у проекті, який би сприяв соціальній згуртованості.

Місцина, де колись була бібліотека, розташована у центрі. Вона й стала стимулом для початку відновлювальних процесів. Цікаво, що незважаючи на маргіналізацію міського планування та політики, тут розвинене громадянське суспільство, яке складається з місцевої інтелектуальної еліти. Вона прагне змін у міському середовищі і їй вдалося схилити на свій бік владу. Через це на пустому шматку землі у центрі і з’явилася оупен-еір бібліотека. Над проектом працювали з 2004-го по 2009-ий рік.

Bild-Bauschild-mit-Corner
Фото: KARO-Modell

Ресурси

Громадські асоціації запропонували декілька варіантів з соціального та просторового розвитку міста. Проте ці пропозиції були відхилені. У 2004 році лейпцигське архітектурне бюро KARO у колаборації з Architektur+Netzwerk з Магдебургу почали вивчати можливості розвитку південно-східних районів міста. Вони запропонували обрати місце, де раніше знаходилася бібліотека, для реалізації проекту BOOKMARK. Здійснити задум планувалося за допомогою залучення місцевих жителів, збору книжок та представлення їх у вільному доступі. Швидко знайшлися місцеві активісти, які вподобали ідею. Їх залучили до розробки дизайну та реалізації міської інтервенції, яка у жовтні 2005 року отримала часткове фінансування від міського планувального офісу. Ключовим питанням було, чи може цей захід перевірити роботу муніципалітету у занедбаному районі та налагодити співпрацю на постійній основі. Задум вдалося втілити завдяки багатьом локальним факторам: вільному магазину, що знаходився поряд з обраним місцем, і став локацією для проведення тижневого воркшопу; матеріалам для створення простору, якими стала 1000 ящиків з-під пива. Їх пожертвувала місцева компанія з роздрібної торгівлі. На початку було безкоштовно зібрано 700 книг. І, хоча така імпровізована бібліотека працювала протягом двох днів, її робота мала вражаючі наслідки. ІІдею підхопили громадські організації, і вже через рік у відкритій бібліотеці нараховувалось 10000 книжок. При цьому ніхто не отримував жодного дозволу на функціонування об’єкту від місцевої влади.

LZ-TV-11-n LZ-TV-09-n LZ-TV-13-n LZ-TV-08-n LZ-TV-14-n LZ-TV-06-n LZ-TV-07-n
Фото: Thomas-Voelkel

Команда

Проект вдалося втілити завдяки спільним зусиллям та щільній співпраці між архітектурними бюро, місцевими мешканцями та муніципалітетом. Крім того, ідею проекту підтримали у Міністерстві транспорту, будівництва та міського розвитку Німеччини, яке надало фінансування.

Над бібліотекою працювало архітектурне бюро KARO* з Ляйпцига та Architektur+Netzwerk з Магдебургу. До проекту долучилися підприємства, громади, інженери та консультанти

Етапи

Все почалося з того, що у 2004 році муніципалітет Магдебургу сформулював замовлення архітектурному бюро KARO* та Architektur+Netzwerk, щоб ті розробили концепцію розвитку для занедбаних місцин на південному сході міста. Запропонували створити оупен-еір бібліотеку на місці колишньої, яка була зруйнована у 80-х роках. Не зважаючи на підтримку місцевих мешканців, проект BOOKMARK не вдалося реалізувати через брак фінансів.

У 2005 році архітекторів запросили взяти участь у колективній виставці “Find the gap”. Кожен з учасників отримав по 5000 євро для реалізації задуму в рамках виставки.

У межах конкурсу бюро KARO* and Architektur+Netzwerk вирішили втілити у життя ідею BOOKMARK на центральній місцині у Зальбке . До участі у проекті залучили багато місцевих жителів. Один з власників  дозволив провести у своєму зачиненому магазині воркшоп. У результаті сформувалося 20 пропозицій, як можна облаштувати цей клаптик землі на два дні. Було вирішено створити оупен-еір бібліотеку, а на її відкритті провести концерт та літературні читання. Приміщеня зробили з 1000 ящиків з-під пива, які безкоштовно надала одна місцева компанія. Для тимчасової експозиції вдалося зібрати 700 книг, але через рік їхня кількість вже становила 10 000. Проте все одно не було коштів, щоб створити не тимчасову бібліотеку,а облаштувати приміщення, в якому б книгозбірня функціонувала постійно.

 Головним завданням було створити публічний простір для людей усіх вікових категорій і приділити особливу увагу сім’ям та літнім людям.

У 2006 році архітектори разом з місцевими жителями та за підтримки муніципалітету подали проект в дослідницький центр Міністерства транспорту, будівництва та міського розвитку Німеччини. Як результат, ідея оупен-еір бібліотеки у Зальбке була схвалена і повністю профінансована міністерством. Головним завданням було створити публічний простір для людей усіх вікових категорій і приділити особливу увагу сім’ям та літнім людям. Організатори прагнули поглибити та розширити вже існуючу концепцію, яку було розроблено на першому та другому етапах, і залучити якомога більше місцевих мешканців взяти участь у обговоренні процесу та прийнятті рішення щодо дизайну. Для цього було створено «планувальний табір» — довготривалий воркшоп, який проходив у іншому занедбаному магазині у центральному районі Зальбке. Внаслідок обговорення було вирішено обладнати “зелену вітальню” зі сценою, довгою стіною з вітринами для книг та інформаційними стендами, а зовні — з лавками для читання та зеленою терасою, як місця для відпочинку. Для цього місцеві жителі запропонували повторно використовувати вже існуючі матеріали. Через обмежений бюджет, для будівництва використали відновлювані матеріали, взяті з фасаду покинутого універмагу у місті Хамм, який мав бути знесений у 2007 році.

Іншим завданням було облаштувати простір для книг, у якому б вмістилося 30 000 примірників, які вдалося зібрати на той момент. Планувалося переконати житлово-комунальну асоціацію віддати приміщення, де проводився воркшоп, під бібліотеку. Зведення бібліотеки під відкритим небом відбувалося шляхом поділу обов’язків: муніципалітет займається підтримкою ходу будівництва та облаштування навколишнього простору, місцеві громади здійснюють волонтерські роботи усередині та зовні приміщення.

 

Modell-LZ-oben-Bühne-4Kl
Фото: KARO-Modell

Результат

Як результаті у Магдебурзі в червні 2009 року було створено публічний простір —  бібліотеку під відкритим небом. Проект обійшовся у 325 000 євро, площа приміщення — 488 квадратних метрів. У ній не потрібно реєструватися, тут немає жодного контролю та бюрократії. Простір працює цілодобово і задуманий, як бібліотека довіри. Крім того, він може використовуватися для проведення культурних заходів та урочистостей.

Спочатку все задумувалося, як тимчасова інтервенція, культурний проект, але завдяки відкритому процесу та участі громади все переросло в ініціативу побудови постійного простору з концепцією зеленої вітальні. Таким чином, у Зальбке з’явився власний потужний культурний центр. Як наслідок, усі спільноти стали ближчими одне до одного: школа, молодіжний клуб, церква та інші об’єднання мають свої вітрини у цьому просторі і можуть повідомляти всім про власну діяльність та організовувати заходи разом.

За п’ять років вдалося зібрати близько 30 000 книг, всі вони представлені у приміщенні колишнього магазину.

Проте з 2011 року, проект BOOKMARK декілька разів потерпав від вандалізму, спрямованого на саму конструкцію та на книжки у цілому. Але містяни готові відстоювати право бібліотеки на існування.


Проект реалізовується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»

Матеріали проекту можуть вільно передруковуватись іншими ЗМІ за умови посилання на оригінал публікації

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button