Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Київ не на жарт захурделило. Поки всі чекають, коли почне працювати сніговбиральна техніка, пропонуємо вам підбірку з шести найкращих книг про розумні міста. Саме час, аби почитати про урбанізм.

«Смерть і життя великих американських міст»

Джейн Джекобс

61LwG4orM0L

Книга Джейн Джекобс написана у 50-х роках. Авторка осмислює роль міста і міського середовища у житті людини. Вона перша, хто опублікував аргументи проти міського планування, основаного на абстрактних ідеях, які ігнорують повсякденне життя містян. У книзі ви дізнаєтеся, що робить місто живим та різноманітним та чому містобудівні теорії не підходять для життя. Місто, як і кожен мікрорайон, живе за власними правилами, і авторка намагається нащупати ці закони спонтанного міського життя. У книзі є особиста історія відносин Джейн Джекобс з районом Грінвіч-Вілледж у Нью-Йорку, на прикладі якого вона пояснює принципи міського життя.

Джейн Джекобс – одна з основоположниць теорії нового урбанізму — містобудівної концепції, яка розвиває ідею відродження компактних “пішохідних” міст на противагу “автомобільним” передмістям. Саме завдяки Джейн Джекобс район Грінвіч-Віллідж у Нью-Йорку залишився таким, яким він є.

«Міста для людей»

Ян Гейл

thumb_5307_cities-for-people-edited

Ян Гейл — данський архітектор та консультант з міського дизайну. Його ідеї зосереджені на покращенні життя у містах, шляхом періорієнтування міського дизайну для пішоходів та велосипедистів.

У своїй книзі автор пропонує підходи для покращення якості життя у містах з точки зору гуманного урбанізму. Як приклад він наводить успішні проекти з усієї Європи, Австралії та Америки. Книга допомагає усвідомити, що місто — живий організм, який потребує правильного догляду та вірних рішень. «Міста для людей» буде корисною усім, хто цікавиться міськими проблемами та їх вирішенням.

«Після автомобілізму»

Кінґслі Денніс, Джон Аррі

car_cover_last

Автори зробили всебічне дослідження автомобільної системи, проаналізувавши, що на неї чекає у майбутньому. Кінґслі Денніс і Джон Аррі прагнуть звернути увагу читача на проблеми, з якими зіштовхується наш світ з появою автівок. Автори запитують, чи справді людям так потрібні автівки, не зважаючи на шкоду, яку вони завдають навколишньому середовищу. Разом з тим у книзі не відкидається думка про важливість автомобілів.Таким чином, у читача формується комплексна картина взаємовідносин між містом, людьми та автомобілями.

Європейська хартія міст

Хоча це й не книга, але надзвичайно важливий документ, який комплексно охоплює проблематику сучасних міст. В основу хартії закледено розумний підхід щодо сталого розвитку. Документ був прийнятий впродовж роботи Ради Європи над політикою щодо розвитку міс, яку надихала Європейська Кампанія за Відродження Міст у період з 1980-1982 роки. Ця кампанія з привернення уваги усіх європейських державних органів і суспільства до ключових підходів з покращення життя у містах здійснювалася у чотирьох напрямках: 1) покращення міського середовища; 2) створення соціальних та культурних можливостей у містах; 3) розвиток міст і участь у цьому громадськості; 4) відновлення існуючого житлового фонду. Одне з завдань, яке ставили перед собою упорядники хартії, було створення путівника для місцевих органів влади щодо покращення міського середовища.

«Міський конструктор»

Вітольд Рибчинський

cover

Книга видана інститутом  STRELKA. Вітольд Рибчинський — професор Пенсильванського університету. У своїй книзі він описує основні складові інтелектуального конструктора, з якого складається сучасне місто. Ідеї витають у повітрі і вони не зникають беззслідно, а втілюються у міському середовищі, хоча це не відбувається миттєво.

«Зелений Метрополіс: яке місто може навчити країну сталому розвитку?»

Девід Оуен

9781594488825_custom-9b0dfd065adfe7a6dbc0765f6f75a6df42cbeb89-s1200-c15

Ця книга суто американська. Вона про Нью-Йорк. У той час, як більшість американців вважають, що найбільш розвинена спільнота еко-активістів знаходиться у Портленді, Орегоні чи Сноумассі, штат Коллорадо, автор зазначає, що насправді вона у Нью-Йорку.

Девід Оуен пише, що жителі Нью-Йорку споживають менше води та електроенергії, ніж інші американці. Незважаючи на те, що Манхеттен — найбільш щільно населений пункт у Північній Америці і стоїть першим у рейтинзі користуванням тарспортом, тут спостерігається найменший рівень вироблення парникових газів. Жителі Манхеттену споживають бензин у розмірі, який характерний для США 20-х років. Крім того, більшість з них й досі любить пересуватися пішки.

Фото:  flickr-user jvoves

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23449 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button