Сад на даху офісного приміщення у Нідерландах

Дата публікації: 6.2.2015 Розділ: Практики

Європейське Патентне Бюро відкрито у Гаазі у 1977 році. Як символ прогресивності, сучасності та всього новітнього, вони зайняли будинок у стилі функціоналізму, збудований спеціально для Бюро.

Місце: Гаага, Нідерланди

Обєкт: Європейське Патентне бюро, офісна споруда

Особливість: Сад на даху паркінгу, площа близько 25 000м2

На початку хвилі свідомого життя в 90х, інтеграція архітектури в середовище стала дуже актуальною.

Великий паркінг, що був просто необхідним, не вміщав всіх автомобілів, і це стало проблемою. Крім того, територія, зайнята під бетонний паркінг відкритого типу, була величезною, місця для відпочинку не залишилось, а рекреаційний потенціал місцини був близький до нуля.

1-(1)

Враховуючи любов голландців до природи, садів та всього живого, було прийнято доленосне рішення, для існуючого ландшафту –розширити паркінг до 1000 автомобілів, площу офісів, шляхом добудови одного поверху із садом на даху.

Таке рішення прийняли наприкінці 90х, а вже у 2001 сад на даху відкрився.

Проектування та виконання велось компанією Copijn Tuin-en Landschapsarchitecten

Концепція саду

Основними вимогами, що були висунуті до саду – він має вносити природний елемент в архітектуру, пом’якшувати різкість будинку та бути комфортним для відпочинку співробітників. Чого було досягнуто шляхом поєднання сторічних традицій голландського дизайну та нових інтерпретацій природнього стилю життя.

Проектування саду здійснювалося за принципом створення приватного простору для співробітників, шляхом зонінгу на зелені кімнати, з імітацією різних природних середовищ, притаманних Голландії. Використання максимальної кількості природних матеріалів, таких як морська глина, притаманної  певному регіону рослинності, забезпечили умови для особливих біоценозів. Так, метелики, бджоли, різні комахи заселили сад першими, а згодом сюди прилетіли навіть птахи.

Не секрет, що головною проблемою та благословенням голландців є вода. Рівнинній рельєф, близькі грунтові води, велика кількість опадів – все це зумовило створення мережі каналів, які стали символом Нідерландів. На даху ЕБП прямим натяком на канали є система декоративних водойм, характерної прямокутної форми. Велика водойма з природними краями нагадує про море, та морське минуле цієї нації. Небо, часто сіре та хмарне, віддзеркалюється у водяній поверхні, остаточно поєднуючи архітектуру і природу.

Функціональність

Всі водойми крім символічного та декоративного призначень мають ще й функціональне значення дренажних ємностей. Вся вода з даху ЕПБ збирається сюди, що дає змогу знижувати температуру на поверхні у літні місяці та значно зменшити ефект heat island effects гарячого міського острова. Співробітники з великим задоволенням проводять обідні перерви на свіжому повітрі у саду, в будь яку пору року.

Нові часи

Словами великого містобудівника і архітектора Жана Нувеля кожна нова ситуація потребує нової архітектури, мотивувалося керівництво Европейського Патентного Бюро.

Будинок, зведений на хвилі модного фукнціоналізму 70х, перестав задовольняти потреби працівників – крім того, що кількість співробітників ЕПБ збільшилася, два бетонні кубічні блоки вже не відповідали тенденціям часу та новим стандартам комфорту у місті,  не задовольняли естетичні вимоги. Кількість співробітників ЄПБ збільшилася до 3000 людей.

У 2013 році БПБ оголосило про величезний проект реновації будинку. Після проведення тендеру, було обрано проект Жана Нувеля.

Будівництво почалося у 2014 році та планується звершити у 2019. Сад на даху, що став символом ЄПБ, вирішили повністю зберегти, навіть не змінюючи існуючий план. Натомість, дах доповниться великою водоймою, я якій буде віддзеркалюватись нова скляна башта та небо, як символ інновацій. Архітектор пішов далі, використовуючи можливість розширити територію саду на внутрішні простори, розміщує велику кількість рослинних елементів та води в інтер’єрах, таке рішення, скоріше за все, навіяно садом на даху.

Заявлено, що нова споруда буде сталою, та вплив на навколишнє природнє середовище буде мінімальним. Головна увага приділяється екологічності будівлі та комфортності для працівників і відвідувачів.

Черговий зразок вмілого використання природних умов, потреб людини та сталості.

Фото на головній: flickr-user Daniel Ramirez

Опублікувати в соцмережах

Підтримати проект

Підписуйтесь на розсилку і щотижня отримуйте наші найкращі публікації до себе у поштову скриньку. Обіцяємо не спамити!