Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Труа – славетна столиця регіону Шампань, з населенням трохи більшим 60 тисяч чоловік, з повністю збереженою архітектурою та шармом 16 сторіччя. Часи змінюються, комфорт містян виходить на перший план. Комплексна реконструкція головної площі та облаштування підземного паркінгу стало поштовхом до якісної зміни середовища середньовічного містечка.

Місце: Труа, Франція.

Об’єкт: підземний паркінг в історичному центрі, повна реновація центру.

Особливість: інтеграція історичної забудови та потреб жителів міста.

Бюджет: 10,5 млн евро

19302_10153127738056983_6121536230542290713_n-(1)

 

Фото: Facebook page TN+ Landscape architects

Площа Визволення користується постійною популярністю як серед туристів, котрі оглядають містечко, так і у містян, які проводять багато часу на свіжому повітрі у відкритих кафе. Саме це стало поштовхом до ізоляції автомобільних потоків під землю і облаштування підземного паркінгу, що потягло за собою низку позитивних змін для усього міста.

Коли підземний паркінг був збудований, архітектори зазначили, що центр міста має виразну візуальну складову. Бажання громади, муніципалітету та професіоналів зійшлись в одному – потрібно більше публічних зелених зон, які б поєднувалися як з сучасністю міста, так і з його історією.

Завдяки професіоналам ландшафтної архітектури TN+ Landscape architects вдалося не тільки сховати поля зору автівки, але і розширити існуючу площу, візуально відкрити панораму з видом собор, що змусило переосмислити функціональність центру, задіяти набережну Сени та розширити зелені надсадження.

[metaslider id=6331]

У 2012 році проект успішно завершено.

Аналізуючи архітектуру, рослинність, можливі шляхи розвитку, архітектори звернули свою увагу на канал Сени, що протікає у центрі. Це стало якірною точкою, логічним акцентом та сенсом місця.

На площі Визволення влаштували 80 метрову стрічку води, яка стала об’єднуючим елементом площі та каналу Сени, який має важливе історичне значення для міста, але раніше його потенціал не використовувався. Необхідність створити сучасну візуальну характеристику міста, але обов’язково із врахуванням історичного досвіду.

За допомогою сучасних матеріалів в оздобленні підкреслюється традиційність архітектури, її історичне значення та цінність. Низка ресторанів та магазинів також стали частиною проекту, оскільки кількість бажаючих проводити свій час на площі збільшилась.

Для перетворення площі та набережної використовували традиційні види матеріалів: місцевий камінь, дерево, рослинність, що притаманна цьому регіону, але застосовували сучасні технічні прийоми під час обробки каміння, деревини, створення світлових акцентів.

[metaslider id=6330]

Створюючи ще більше публічних місць для відпочинку, вдалось зберегти затишн атмосферу маленького містечка. Великі дерев’яні лави, які одночасно слугують піднятими місцями для посадки рослин, можуть вмістити чимало відпочиваючих.

Набережна Сени була повність пристосована до потреб людей. Біля води облаштували затишні бельведери, що дало доступ до каналу більшій кількості містян, у тому числі й людям з обмеженими можливостями.

Під час реновації висадили багато рослин, типових для цієї місцевості.

При цьому тут не буде високих дерев, які з часом могли б закривати фасади будівел. Замість цього — багато французьких троянд, квітучих рослин, однорічних традиційних для Франції та навіть декоративні види шавлії, петрушки, артишоки — все це відповідає головній меті, створенню комфортного середовища для відпочинку з урахуванням традицій.

Якісна зміна історичного центру, з обмеженням автомобільного руху та наданням переваги пішоходам, зі збереженням історичної складової та комфортним місцем для відпочинку жителів міста – приклад ще одного вдалого урбан проекту.

 Текст: Ольга Іващенко

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button