Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Учора у Києві відбулося громадське обговорення реставрації фонтану у сквері №1 на Контрактовій площі (той, де знаходиться пам’ятник Петру Сагайдачному).

Висловити свою думку прийшли мешканці Подолу, активісти, архітектори, журналісти та представники малого бізнесу. Зі сторони забудовника був архітектор проекту — Андрій Миргородський та випускниця Києво Могилянської академії — ініціаторка реконструкції фонтану. Зі сторони адміністрації був присутній голова Подільської РДА — Валентин Мондриївський.

11043267_1620324034852810_8096706996275492531_o

Вночі з суботи на неділю сквер на Контрактовій обнесли парканом. Як раніше повідомляв “Хмарочос”, це спричинило обурення у громаді, і вона ж його і знесла.
Нагадаємо, що до Дня Києва у сквері на Контрактовій площі планували реставрувати фонтан, зробивши «філософський фонтан Сковороди», розкатати нові газони, встановити систему поливу та облаштувати безкоштовний wi-fi. Вартість проекту становить 8 мільйонів гривень. Гроші на нього виділяють меценати, за словами Андрія Миргородського це — представники фонду «Київ місто майбутнього». Проте у єдиному реєстрі громадських формувань, зазначений фонд відсутній.

Протягом обговорень представники громади одностайно проголосували проти реконструкції фонтану а також за написання звернення голові КМДА Віталію Кличку щодо відкликання його розпорядження стосовно реконструкції фонтану. Головним аргументом було те, що він і так знаходиться у хорошому стані, а на Подолі існує безліч більш нагальних проблем та пустирів, на яких можна розбити сквер. А остання реконструкція цієї ділянки на Контрактовій площі проводилась у 2008 році.

Андрій Миргородський
архітектор проекту

«Проект вже зроблений. Я не почув конкретних зауважень щодо проекту, ми намагалися максимально приблизити його до ідей Григорія Сковороди. Я думаю, що люди настільки недовірливо ставляться до всього, що відбувається, що навіть не можуть повірити, у те, що буде щось позитивне. Напевне, те, що ми раніше не винесли це на обговорення громади було помилкою. У країні зараз така ситуація, що про будь-який рух на території громади слід інформувати завчасно. І в ідеалі знайти консенсус, щоб люди розуміли, що там робиться і за які кошти. У нас так не вийшло, через брак часу, оскільки усе планували зробити до Дня Києва. Сума 8 мільйонів ще не така велика, оскільки ми робимо реконструкцію фонтану. Якби його будували з нуля, вартість була б в два рази більша. Фонтан буде зроблений зі штучного каменю, бронзи, чавуну».

Олексій Ховратенко
Голова громадської організації “Старий Поділ”

«Є декілька проблем з цим фонтаном. По-перше, не можна зносити те, що тільки що було побудовано. По-друге, на цій ділянці вже 15 років є ідея зробити підземний арехологічний музей. Не можна тулити будь що на території, якак є заповідною зоною. При тому, що суди заборонили на ділянках, прилеглих до Гостиного Двору щось робити, Віталій Кличко видав це розпорядження про реконструкцію фонтану.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button