Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Віденський університет економіки та бізнесу — один із найбільших та найкращих навчальних закладів у Європі, що спеціалізується на економіці, бізнесі та юриспруденції.

Університет було відкрито 1898 року для посилення економічної могутності Австро-Угорської імперії, і  відтоді він випускає президентів Австрії, прем’єр міністрів, міністрів економіки та фінансів, менеджерів вищої ланки. Це університет, що визначає економічний напрямок розвитку Австрії з перспективою на кілька десятиліть уперед, який формує смак майбутніх керівників та розвиває особисті якості.

Новий кампус, що межує з територією Всесвітньої виставки та одним із найстаріших парків Вестерпратер, збудовано як сучасний урбан-об’єкт. З фінансових міркувань житлові корпуси студентів залишили у місті. З різних кінців кампусу до нього прилягає дві станції метро, тож транспортна проблема вирішується легко.

[metaslider id=7207]

Конкурс на загальне проектування території та на концепцію дизайну майбутнього кампусу виграла місцева фірма BUSarchitektur. Вона розробила загальну стратегію та план розвитку території. Віденскьий університет має чотири головні підрозділи, які працюють автономно один від одного, тому потрібно було створити чотири незалежні зони із загальними громадськими площами. Для проектування головних споруд було обрано чотири відомих архітектурних бюро NO.MAD Arquitectos, CRAB studio, Estudio Carme Pinós, Zaha Hadid Architects.

Розробкою генерального плану та будівлі Навчального центру зайнялись архітектори BUSarchitektur, це дало їм змогу контролювати цілісність усієї території та втілити в життя задум мандрівки через різні простори вздовж парку, як умовно називають вільні простори через велику кількість рослин.  Основні точки активностей розміщені вздовж однієї осі, що починається біля входу.

Цікавим рішенням керівництва було про надання таких самих прав на користування інфраструктурою комплексу як студентам, так і жителям довколишніх будинків. Ніякої огорожі та пропускного контролю на території немає. Таким чином вдалося повністю знівелювати питання безпеки та охорони, оскільки місцеві мешканці зацікавлені в цьому.

Над організацією комфортного навчального та соціального простору працювали ландшафтні архітектори Ганнес Батік та Стефан Шмідт. Саме вони створили кінематичний простір, який змінюється та взаємодіє. Умовно ці простори називають острівцями, кожен має свою назву, що ілюструє його функціональне значення: Лаунж, Релакс, Експо, Сцена, Патіо та Форум.

[metaslider id=7110]

Увесь простір своєю лаконічністю об’єднує різні індивідуальні споруди, розроблені відомими архітектурними бюро, пропонуючи користувачам максимум комфортних умов для відпочинку і навчання.

Випускниця факультету бізнесу Гала Павлін про новий кампус: «Мені дуже шкода, що я змогла користуватися новою інфраструктурою тільки протягом останнього року навчання, найяскравіші враження залишились від лекцій просто неба, це надзвичайно — сидіти теплого весняного дня просто неба та слухати викладача, мені здається, на свіжому повітрі краще запам’ятовуєш».

Зони з деревяними лавами, великою кількістю місць для сидіння, сцена та лекторіії просто неба, кафе та ресторанчики, пункти швидкого харчування, місця для катання на скейті та зелені схили, на яких дозволено влаштовувати пікніки – все це задовольняє студентів і місцевих жителів.

«Є одна велика проблема у такого капмусу» — каже з усмішкою інший студент Патрік Кюстер, — «ти проводиш там забагато часу, я навіть друзів запрошував приїхати туди потусуватись, мені не хотілось їхати в місто, ми могли кататись в скейт-зоні просто на території, а потім випити пива у сусідньому барі».

Сучасне урбан-середовище у великому європейському мегаполісі, з урахуванням сталості, збереження зелених природніх насаджень та пропагандою соціальної рівності, з цікавими архітектурними акцентами — таким об’єктом може похвалитись Відень з 2012 року.

Для мене довго було незрозуміло, навіщо до будівництва навчального кампусу залучати найкращі архітектурні студії та бюро, адже це некомерційна нерухомість, тобто архітектура не є заманливим фактором, але потім усвідомлення того, наскільки далеко в майбутнє дивиться керівництво університету, здивувало. Найкращі та найактуальніші тренди світової архітектури формують у студентів гарний смак, усвідомлення важливості сучасного багатофункціонального середовища, рівного доступу для різних груп людей, посилення соціальних комунікацій разом з необхідністю постійно вдосконалюватися та навчатись. Потім такі спеціалісти пропагандують високі стандарти соціального життя, займаючи керівні посади як на державному рівні, так і на рівні великого бізнесу. Це геніальне вирішення проблеми зацікавленості суспільства у соціальному житті та соціальній взаємодії. Відразу стає зрозумілим, які цінності сповідує та що має на меті керівництво Віденського університету економіки та бізнесу.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button