Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

З другого по п’яте квітня фонд ІЗОЛЯЦІЯ реалізував у Краматорську і Слов’янську серію подій, спрямованих на активізацію та підтримку локальних ініціатив. У рамках проекту «Зміна» у містах відбулися кінопокази, лекції з фото-журналістики, події від IZOLAB та інсталяція Картковий будинок від Сергія Захарова. Загалом у заходах взяли участь близько 600 відвідувачів.

Анна Мєдвєдєва, директор з комунікіції фонду ІЗОЛЯЦІЯ розповіла «Хмарочосу» про проект.

10464183_10153225628824819_1999226643034903226_n

«Зміна» — це серія проектів, що реалізуються на сході України та передбачають широке залучення місцевої громади у процес їх створення. Слово Зміна втілює бажання змін і водночас відсилає до індустріального контексту, позначаючи робочі зміни на підприємствах як ознаку того життя та мирної реальності, які хочеться зберегти. Раніше, у лютому проект був реалізований у Маріуполі. Внаслідок нього вдалося встановити зв’язки з міцевими активістами та досягнути домовленостей щодо заходів у місті, які будуть реалізовані у партнерствi з фондом ІЗОЛЯЦІЯ.

Про проект

Основна ідея проекту «Зміна» — мотивація місцевої спільноти, учасниками якої можуть бути активісти, журналісти, представники культурних інституцій та громадських організацій, а також усі зацікавлені у творчому розвитку. Ми намагаємося співпрацювати і з владою.

Проект реалізується поетапно. Спочатку обирається місто, де відбуватиметься захід, потім протягом деякого часу ми вивчаємо контекст, зв’язуємося з учасниками громадського і культурного життя міста. Потім приїздимо туди з польовим дослідженням. Під час поїздки команда фонду ІЗОЛЯЦІЯ видивляється потенційні майданчики для реалізації проекту, знайомиться з активістами та владою та домовляється про проведення заходів. Чергова, але не фінальеа стадія — здійснення проекту «Зміна». Це освітні і творчі події — майстер-класи з фотографії, воркшопи від лабораторії цифрового виробництва IZOLAB, кінопокази від партнерів фонду, зустрічі та відкриті дискусії НГО і креативними ініціативами, а також інсталяція та перформанс Картковий будинок художника Сергія Захарова. Після проведення «Зміни» ми залишаємося на зв’язку з тими, хто хоче співпрацювати з нами та реалізовувати свої ініціативи. Активісти часто використовують ті практики і моделі, з якими фонд ІЗОЛЯЦІЯ приїзжає у східноукраїнські міста.

Команда, яка займається беспосередньо «Зміною» — менеджер усього проекту і керівники представлених напрямків  (фото, кино, IZOLAB)

[metaslider id=7580]

Про досягнення та завдання

Наша мета — створення імпульсів для того, аби жителі сходу України продовжували розвивати культуру і мистецтво. вибудовувати зв’язки між людьми з впевненістю у тому, що майбутнє залежить від них, і навіть у час руйнувань можна щось створювати і розвиватися. Для нас також важлива децентралізація культурного процесу, щоб і в регіонах створювалися майданчики для обміну інформацією, досвідом та творчою енергією. Вперше проект «Зміна» провели у Маріуполі. Під час подій творча спільнота міста консолідувалася, а зараз декілька активістів планують проведенення кінопоказів з дискусіями, а ми допомагаємо з контентом і домовляємося про представлення картин з фестивалями кіно та окремим НГО.

Крім того, ймовірно, в Маріуполі будуть проводиться воркшопи за прикладом подій від IZOLAB — для того, щоб займатися макетуванням, досить пройти нескладне навчання, придбати простий набір матеріалів (клейові стрижні, пістолети для клею і спагетті або палички для розмішування кави). Макетування розвиває просторове мислення і несе ідею будівництва, що дуже важливо, особливо зараз. Ці події популярні як у дітей, так і у дорослих. Ми також плануємо провести в Маріуполі архітектурну резиденцію і відкрити тимчасовий або постійний офіс ІЗОЛЯЦІЇ в цьому місті. Під час архітектурної резиденції учасники проекту, які пройшли відбір у рамках міжнародного відкритого конкурсу, будуть досліджувати місто і візуалізовувати дані, а результат буде представлений у вигляді підсумкової виставки.

Наступними містами для проведення «Зміни» ми вибрали Краматорськ і Слов’янськ, так як з нами зв’язалися місцеві активісти і запросили реалізувати проект в у них. На початку квітня фонд ІЗОЛЯЦІЯ провів «Зміну» в цих містах, і вже встановив партнерські відносини з декількома майданчиками та окремими відвідувачами.

Про комунікацію з місцевими жителями

Важливо, аби те, що ми проводимо, знаходило відгук у різних соціальних груп, які можуть погоджуватися або не погоджуватися з нами, але думають, сумніваються, розширюють світогляд і ставлять запитання. Більша частина подій — майстер-класи, ворк-шопи, дискусії, кінопокази проводяться у просторах, у яких зазвичай відбуваються культурні події міста. У Маріуполі  це був БК Молодіжний, у Краматорську — Вільна Хата, у Слов’янську — Центральна міська бібліотека. Ми анонсуємо проект через ЗМІ і мережу партнерів на місцях. Інколи користуємося можливістю зовнішньої реклами. Крім того, ми також виходимо у публічний простір. Для таких цілей чудово підходить Картковий будинок, який складався з 15 карт, розміром 120х85см, кожна з яких зображує карикатури на персонажів «ДНР» та «ЛНР». У Краматорську команда ІЗОЛЯЦІЇ провела флешмоб — кожен бажаючий взяв карту і пройшовся з нею центральними вулицями міста, спілкуючись з людьми і спостерігючи за їхньої реакцією. Подібні акції нечасто проходять у східно-українських містах, але неможна сказати, щоб пішоходи були зовсім не готові та шоковані від побаченого. Скоріше це незвичний формат комунікації, такий креативний заклик до діалогу та дискусії.

[metaslider id=7581]

Про успішність ініціатив

Кожна подія викликала певне зацікавлення у своєї аудиторії. Воркшопи IZOLAB зібрали батьків та дітей, а також тінейджерів та студентів навколо ідеї створення і будівництва. Після кінопоказів глядачі залишалися, аби взяти участь у дискусіях. Фільм «ПМР» (режисери — Христина Норман та Мееліс Муху, представлений 86 PROKAT), який розповідає про різні сторони життя у невизнаній республіці  Придністров’я, викликав жваве обговорення.

Особливе зацікавлення глядачів і підвищену увагу з боку міської влади Краматорська викликав Картковий будинок. Обговорення проекту «Зміна» і характеру діяльності ІЗОЛЯЦІЇ було навіть винесено на засідання виконкому, а у відповідь на запит розмістити інсталяцію на центальній площі міста, фонд отримав рекомендацію провести цю подію у закритому приміщенні. Після переговорів з мерією творчу акцію було вирішено провести у публічному просторі.

Третього квітня на центральній площі Краматорська пройшов перформанс протягом якого конструкція з невизнаними республіками рухнула після того, як з неї дістали карту з зображенням В. Путіна. Ні мер, ні співробітники міськради не прийняли запрошення фонду відвідати перформанс.

У Слов’янську інсталяція також була представлена на центральній площі міста. Творчу акцію відвідали учасники щотижневого віче, активісти, українські та міжнародні журналісти та пішоходи. На перформанс завітали представники міськради, у тому числі Олег Зонтов — мер міста.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23462 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button