Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

З 28 квітня по 3 травня у місті Славутич відбудеться другий Міжнародний фестиваль кіно та урбаністики “86”. Тема цього року — елемент живлення. Показ фільмів розпочнеться з 30 квітня. Пропонуємо до вашої уваги детальний гід фестом.

30 КВІТНЯ, ЧЕТВЕР

20:00  Церемонія відкриття

21:00 Панельні історії

Панельні історії

реж. Лоренц Фіндайзен

Чехія, Франція, 2014, 72’

Панельні будинки – водночас капіталістичний винахід і радянський символ – пов’язали долі людей із різних частин Європи. Мешканці “бетонних коробок” розказують про свій досвід, обумовлений промисловим житлобудівництвом на тлі конфлікту ідеологій Сходу і Заходу. Фільм оповідає історію європейської стандартизації, що вплинула на життя цілих поколінь.

Після фільму відбуеться дискусія з режисером стрічки Лоренцо Фіндайзеном

10917308_10204574881666640_4785631932619926800_n

Надія Парфан

ідеолог фестивалю кіно та урбаністики “86”

Киянам корисно побувати у міському середовищі іншого типу. Наше місто надто інтенсивне, перевантажене пилом та шумом, а з’їздити у Славутич — можливість переміститися у місце іншого формату та відпочити. Також я б радила відвідати фестиваль тому що це — ексклюзивна культурна подія. Вона цікава як для глядачів, так і для активістів, оскільки ми піднімаємо актуальні міські проблеми. Тут можна отримати натхнення на подальший активізм та творчість.

З фільмів серед своїх улюблених можу виділити «Подвійне щастя». Ця стрічка пропонує погляд на нас збоку. Вона про те, як китайці у своїй країні відтворили маленьке австрійське містечко, з типовими вулицями, архітектурою (фасадами будинків), та меблями всередині них. Такий собі район типу київської Воздвиженки. Також це стрічка про те, наскільки важливо сьогодні винаходити нові рішення у архітектурі, а чи можна користуватися тим, що вже давно вигадали. Це історія про різні світосприйняття західного світу та східного.

Іншою улюбленою стрічкою є «Покличте менеджера». Цей фільм стосується  Каракаса, і фінальний епізод знятий саме тут. У ньому розповідається про недобудований хмарочос, який повністю засквотували люди. Уявіть но лише, якби якийсь з недобудованих елітних комплексів у спальному районі Києва засквотували, наприклад, переселенці.

1 ТРАВНЯ, П’ЯТНИЦЯ

14:00 H2Omx

H2Omx

реж. Хосе Коен, Лоренцо Хаґерман

Мексика, 2013, 82’

Чи зможе 22-мільйонне меґамісто забезпечити себе водою? Мехіко розташоване не біля водойми, а посеред висушеного озера. Свіжу воду туди доводиться привозити з інших штатів. А стічні води, виходячи з міста, осідають на сільськогосподарських угіддях. Фільм досліджує екологічну ситуацію в Долині Мехіко та боротьбу міста за виживання.

16:00 Найбезпечніше місце на Землі

Найбезпечніше місце на Землі

реж. Едґар Гаґен

Швейцарія, 2013, 100’

За останні 60 років у світі накопичилось понад 350 тисяч тонн радіоактивних ядерних відходів. Їх необхідно на тисячі років захоронити в такому місці, де вони не зашкодять людям та навколишньому середовищу. Таке сховище досі не створене, а виробництво ядерних відходів не вщухає. Науковці намагаються знайти найбезпечніше місце на Землі, аби вирішити цю проблему.

18:00 Російський дятел

Російський дятел

реж. Чад Ґрасіа

США, Великобританія, Україна, 2014, 80′

Російський дятел – детективна історія про причини Чорнобильської ядерної катастрофи. Ексцентричний український художник Федір Александрович веде власне розслідування і висуває нову версію того, що сталось у 1986 році. Назва фільму відсилає до таємного радіосигналу, що транслювався з території СРСР у часи Холодної війни.

Після фільму відбудеться дискусія з режисером стічки Чадом Ґрасіа

21:00 Звук та пристрасть у Західному Берліні (музичне кіно )

Звук та пристрасть у Західному Берліні

реж. Йорґ Гоппе, Клаус Мек, Гайко Ланґе

Німеччина, 2015, 92′

Музика, мистецтво і хаос у шаленому Західному Берліні 1980-х. Місто, оточене стіною, стало творчою Меккою для субкультур і поп-культури.”Звук та пристрасть у Західному Берліні” – це динамічний колаж архівних відеозаписів бурхливого десятиліття, що почалося з панку і закінчилося Парадом кохання, в місті з короткими днями і нескінченними ночами.

2 ТРАВНЯ, СУБОТА

12:00 Ефемерна пропаганда

Програма «Ефемерна пропаганда» – збірка британських та американських агітаційних мультфільмів 1940-1950-х років. Їх замовниками були урядові й комерційні структури, що в такий спосіб поширювали ідеї соціального страхування, нагадувати про безпеку дорожнього руху та застерігати від комуністичної загрози. На екранах з’явилися «правильний громадянин» Чарлі та цвіркун-мораліст Джиміні Крікет, а диснеївські зірки Ґуфі і Дональд Дак вперше зустрілися з урбаністичними викликами.

Термін «Ефемерне кіно» ввів американський колекціонер Рік Прелінгер на позначення рекламних, навчальних та агітаційних фільмів, що слугують певній тимчасовій меті. Такі ширвжиткові фільми-одноднівки завжди займали периферійне місце в архівах кіно, але водночас були досить влучним відображенням своєї історичної доби.

Програма підготовлена у партнерстві з Національним Центром Олександра Довженка.

14:00 Залізне міністерство

Залізне міністерство

реж. Джей Пі Снядецький

Китай, 2014, 82’

Фільм Залізне міністерство, ввібравши в себе три роки спостережень за китайськими залізницями, дає нам зазирнути в надри безмежної країни в невпинному русі. Там пульсують плоть і метал, брязкіт і скрип, світло і темрява, мова і жести. Звуки залізничних поїздок зливаються в симфонію, сповнену радості й тривоги від соціальних і технологічних перетворень.

16:00 Подвійне щастя 

Подвійне щастя

реж. Елла Райдел

Австрія, Китай, 2014, 75’

Подвійне щастя – це кіноподорож у Китай, де було створено незвичний будівельний проект – точну копію ідилічного австрійського містечка Гальштат. У китайській мові вираз “подвійне щастя” означає, що коли двоє єднаються у шлюбі, добробуту стає вдвічі більше. Так само щастя може дублюватися в паралельних світах оригіналу й копії, реальності й вигадки.

18:00 Покличте менеджера

Покличте менеджера

реж. Ганнес Ланґ

Німеччина, Італія, 2014, 93’

Як писав Вільям Берроуз, будь-який прибулець, поглянувши на нашу планету, негайно сказав би: “Покличте менеджера”. У фільмі Ганнеса Ланґа ми бачимо наш світ, що водночас розвивається й занепадає, очима антрополога з іншої планети. Сім країн і сім реалій – від нетрів Індії та літієвих шахт Болівії до Сполучених Штатів, де науковці розраховують побороти смерть вже у ХХІ столітті.

Після фільму відбудеться розширена дискусія  про феномен міського сквотингу за участі представників чи не найуспішнішого українського сквоту “Автономія” (Харків). Дискусія відбуватиметься за підтримки Фонду ім Рози Люксембург

21:00 Місто як острів

Місто як острів

реж. Тімоті Джордж Келлі

Канада, Великобританія, 2014, 72’

Монреаль – це острів, де інді-сцена переживає небачений розквіт. Не зраджуючи духу самої музики, цей фільм у стилі DIY занурює нас у світ стихійних концертів на дахах, парковках і дитячих майданчиках. Це любовний лист Монреалю, а також дослідження мистецьких, географічних і економічних чинників, що сформували одне з найцікавіших музичних середовищ у світі.

3 ТРАВНЯ, НЕДІЛЯ

13:00 MyStreetFimsUkraine

15:00  MyStreetFimsUkraine

Показ короткометражних фільмів про цікаві та незвичайні місця України.

Фіналісти та фіналістки: Альхаов Джеміль (Сімферополь), Армяновський Пьотр (Краматорськ), Бурко Дмитро, Москальчук Олена (Київ), Гранек Поль (Київ), Казьміна Оксана (Новояворівськ), Краснова Ксюша (Київ), Маточкіна Аліна (Київ), Мошенська Поліна, Ляпіна Марина (Київ), Ніколенко Дарина (Київ), Носач Оксана (Київ), Павук Василь (Бережани), Фурдин Денис (Київ), Фурса Каріна (Запоріжжя),Афанасьєв Макс, Юдін Олександр (Херсон)

18:00 Гра в міста

Спеціальна програма коротких метрів про сучасні міста. В головних ролях – Річмонд, Мілан, Катовіце, Львів і дві Риги – очима людей і очима котів. Дикий звір заховався у лісі з графіті, світло розігрує детектив на міському ландшафті, корбюзьєанське серце пульсує всередині «машини для життя». Авторські портрети міст, зняті у 2014-2015 роках.

20:00 Церемонія закриття, вручення призу переможцю MyStreetFimsUkraine

21:00 Вело проти Авто

Вело проти Авто

реж. Фредерік Ґерттен

Швеція / Sweden, 2015, 90’

Велосипед – надзвичайний інструмент змін. Активісти та міста в усьому світі переходять на нову систему. Але потужні корпорації, що збагачуються за рахунок автомобілів, щороку вкладають мільярди у рекламу та лобіювання своїх інтересів. Фільм досліджує щоденну глобальну драму на дорогах світу.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23430 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button