Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Незабаром у Києві розпочне втілюватися ініціатива сусідства ConnecTABLE, яка змінюватиме на один день середовище подвір’я, перетворюючи спільний простір мешканців на насичене свято. Інструментом ініціативи є довгий стіл, який символізує традиційну культуру бесіди в сімейній атмосфері під час обіду. Організатори прагнуть створити дружній, екологічний та комфортний міський простір шляхом налагодження стосунків між сусідами.

Анна Доброва, співзасновниця проекту розповідає про ідею та шляхи реалізації проекту.

Ідея

Ідея проекту виникла минулоріч під час буремних подій у Києві. Прикладом для нас стала самоорганізація людей на Майдані. Ми зрозуміли, що таку самоорганізацію варто підтримувати на локальному рівні. Адже, коли з’являються місцеві активісти, які ведуть за собою інших людей, швидше вирішуються міські проблеми і формується громадянське суспільство.

Ми почали вивчати це питання, багато читали про тактики і методи об’єднання людей. Однією з тем були короткі інтервенції у просторі, які показували людям, як вони можуть себе у ньому поводити. Такі заходи допомагають вирішити, хочуть вони змінювати простір довкола і свій спосіб життя, чи ні.

Таким чином, виникла ідея проекту, що ми будемо демонструвати жителям двору ті чи інші моделі поведінки, а вибір залишати за ними.

[vimeo]122567537[/vimeo]

Ми ставимо перед собою мету пізнати місцеву територіальну громаду. Тих людей, які живуть у межах одного двору. Ми хочемо вибудовувати програму активностей у дворі, виходячи з потреб його мешканців. Це свого роду інтервенція, але також і робота із залучення жителів у процес, коли вони є у ролі співавторів проекту.

Поступово ми почали відходити від ідеї добросусідства, оскільки у процесі роботи дійшли висновку, що сусідів ми не обираємо і, фактично, більше повинні з ними взаємодіяти, ніж дружити. Можливо, сусідам більше потрібні партнерські відносини з питань території двору, як громадського простору, який належить усім мешканцям, але вони його не використовують. Ми живемо у своїх комірках, а якщо подивитися здалеку, будинок насичений потенціалом. Там мешкає багато людей різних профілів та професій, а якщо цю силу поєднати, за її допомогою можна вирішувати чимало локальних проблем. Тому ми вирішили, що будемо відслідковувати зв’язки на місцевому рівні, аналізувати їх та закликати людей об’єднуватися на територіальному рівні на прикладі одного двору.

Про суспільство

Тема об’єднання характерна нашому суспільству, що видно на прикладі революцій. Виникає все більше і більше зацікавлення і усвідомлення важливості громадських об’єднань. Наприклад, об’єднання ПОХ на Позняках, яке влітку щовихідних у своєму районі спалювало паркан, що огороджував незаконну забудову. Такі приклади показують, що об’єднуватися потрібно. Але як будуть працювати дворові спільноти, ще невідомо. У дворах ми будемо зіштовхуватися з пасивністю та байдужістю до проекту, оскільки в нашій країні відпрацьована модель, що дім — моя фортеця і вдома нас краще не чіпати.

team(5)

 

Тому спочатку ми будемо занурюватися у подвір’я, де вже є зацікавлені жителі, які розуміють, навіщо це і які хочуть знайти однодумців. У нас є декілька критеріїв і подвір’їв, які ми почали досліджувати. Це двір на Подолі. Ми взялися за низькоповерхову забудову, звідки отримали запит, і зараз розробляємо методологію. Важливим була наявність контакту з місцевою владою. Ми хочемо вести діалог і залучити працівників райради чи ЖКГ, якщо вирішимо щось збудувати, або жителі захочуть щось змінити. А далі наша ціль обирати подвір’я подалі від центру, і, сподіваюся, ми туди вийдемо.

Етапи реалізації

ConnecTABLE — дійство, яке об’єднує активності і людей у форматі дворового свята. Саме ж свято — результат досліджень і активностей у дворі протягом місяця. Ми будемо знайомитися з мешканцями, запрошувати їх на чай, робити інтев’ю, проводити воркшопи, аби виявити потреби жителів і підготувати грунт для проведення заходу. Саме свято стане фінальним етапом. Також ми плануємо залишити після себе документацію і контакти, якими б могли користуватися мешканці двору для вирішення тих чи інших питань. Але головне — виявити ініціативну групу і закріпити її позиції.

table_test1

Зараз ми плануємо витрачати близько місяця на один проект. Таким чином, за літо хочемо здійснити інтервенції у трьох дворах. Коли стане зрозуміла схема і модель проведення, ми сподіваємося, що зможемо все організовувати швидше. Але головне, ми сподіваємосся ділитися своєю методологією, щоб люди змогли самостійно перезавантажувати двори. Головна мета, дати зрозуміти мешканцям, що простір навколо будинку належить саме їм, а не адміністрації, чи ЖКГ, привити почуття відповідальності.

Ми хочемо показати, що люди можуть об’єднуватися не лише навколо проблеми, а й щоб щось будувати.

Зонування

Загалом свято складатиметься з трьох зон. Зона творення — тут відбуватимуться воркшопи, майстер-класи, буде окрема ділянка, присвячена культурі собаківництва.

Ігрова зона — об’єднуючий фактор, де можна буде зіграти й у рухливі ігри, тут ми облаштуємо і ділянку для дітей. Комунікабельна зона — тут відбуватимуться ярмарки, спільні обіди, спільне приготування їжі, а також дискусії. Ми хочемо організувати самопрезентацію, де б кожен житель міг розповісти про себе та свої уміння, звичайно, якщо будуть бажаючі.

ucrazyans

Ми хочемо залучити до проведення заходу професійних модераторів та комунікаторів, які зможуть професійно спрямовувати дискурс у те чи інше русло. Для кожної з зон буде така людина.

Наразі ми розробляємо прототипи столів, хочемо зробити два-три, аби зрозуміти, скільки потрібно матеріалів і які технології. Ми вже знайшли команду для виготовлення столів з фанери, насправді, потрібно не так багато людей. Це буде модульна система — стільниця до якої будуть прикручуватися ніжки. ConnecTABLE ми реалізовуватемо на партнерських умовах з різними ініціативними групами.

Ресурси

Подія не розрахована на все суспільство, а скоріше на жителів двору. Ми будемо розповідати, у якому дворі і як ми це робимо, але не будемо запрошувати півміста. Ми плануємо подавати заявки на конкурси та гранти. Наразі нас пітримав фонд Гайнріха Бьолля в Україні, також ми подалися на конкурс стартапів від Департаменту архітуктури та містобудування. Крім того, запустили кампанію на Biggggidea, але поки що вона просувається мляво. Можливо, це пов’язано з тим, що наш проект не обіцяє прийти у кожен двір. Але це також експеримент і досвід, розуміння того, яка реакція суспільства.

Наразі ми плануємо гроші, отримані від фонду Гайнріха Бьолля, використати на виготовлення столу.

Команда

Команда, яка створювала проект — Дмитро Ісаєв, Анна Комишан, Дарина Богачук — знаходиться не в Києві  (у місті зараз Анна Доброва, ред.). Усі ще студенти і перебувають у різних країнах, така у нас міжнародна команда. Але до Києва приїхала Марія Семененко, яка займалася схожою діяльністю у Москві. Серед проектів, у яких вона брала участь,— фотовиставка «Люди на місцях» та «По сусідству»: активісти ходили по дворах та районах і робили дослідницький проект, фотографували жителів та записували їхні особисті історії, після чого організували низку фотовиставок на вулиці.

Також до нашої команди приєднався юрист Сава Кузьменко.


читайте в онлайн-журналі Goethe-Institut:

Про німецький досвід cohousing


Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23449 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button