Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У квітні цього року в Києві розпочався перший набір у програму «Стале домогосподарство». Близько 70 родин киян тепер вчаться сортувати сміття, заощаджувати воду та електроенергію, розбиратись у побутовій хімії та робити своє життя більш здоровим. Журналіст «Хмарочосу» також взяв участь у програмі, щоб поділитися з читачами журналу власним досвідом.

Трохи статистики

Програма офіційно стартувала у березні 2014 року в Івано-Франківську, хоча формат тестувався тут з 2013 року. На даний момент через восьмитижневу програму там пройшло близько 2000 сімей. «Стале домогосподарство» — це продовження в Україні міжнародного освітнього руху під назвою «Екокоманди», який діє в Ірландії, Нідерландах, Бельгії, Великій Британії, Іспанії, Швеції, Угорщині, Польщі, В’єтнамі, США та інших країнах. Україна – 23-та країна, яка приєдналась до програми.

Вперше екокоманди зібрались у 1992 році в США, і за 20 з лишком років у програмі взяли участь більше двох мільйонів осіб по всьому світу. У кожній країні обирають власні теми для навчання. В Україні вирішили зупинитись на шести: відходи, вода, енергія, домашня економіка, здоров’я і безпечний дім.

За словами організаторів, родинам, що пройшли 8-тижневу програму, вдається до 18% знизити витрати електроенергії, до 17% води та до 28% скоротити кількість відходів, просто змінивши власні звички. Учасники підрахували — це щонайменше 15% економії сімейного гаманця.

sus1

Як це працює?

Для того, щоб розпочати роботу, екокоманді потрібен лідер. Перед стартом програми усі майбутні лідери еко-команд проходять тренінг, на якому їх навчають основам роботи з іншими учасниками групи. Через декілька тижнів після цього заходу відбувається стартова зустріч команди (всього їх у програм передбачено дев’ять). На ній кожному учаснику видається «Порадник екокоманди», в якому зібрані лайфхаки та можливості по кожній з шести тем: як сортувати та куди відносити відходи, як можна заощаджувати на воді та електриці, як мінімізувати пересування власним автомобілем по місту тощо.

sus2

Команда з екопорадниками

Після цього ви починаєте щотижня проходити по одній темі та ділитися своїм новим досвідом на зустрічах з іншими членами екокоманди. В моєму випадку це цікаві та жваві дискусії на тему сталого розвитку, збереження ресурсів для виживання майбутніх поколінь та відповідального відношення до міста. Таким чином, кожен з учасників полегшує собі задачу — у нього є стимул змінювати свої звички, тому що кожного тижня впродовж двох місяців він ділиться власними проблемами та їх вирішенням у колі людей, які його розуміють. Крім того, на зустрічах у кожного народжується мотивація та відповіді на питання накшталт: “Чому я маю сортувати відходи? Що це мені дасть? Чому я повинен витрачати на це свій час?”

Принципи програми

Один з головних принципів програми «Стале домогосподарство» (сторінка на facebook) — зміна наших моделей поведінки на більш раціональні без погіршення якості життя і зміна відношення до навколишнього середовища. Тобто, ви робите те, що вам зручно — ніхто не змушує перестати користуватись водою з міського водопроводу чи робити вдома компост з органічних відходів, а потім за його допомогою вирощувати на балконі томати. Але якщо вам це приносить задоволення і вам комфортно, то ви можете це робити. Такий принцип можна назвати «масштабуванням» — ви поринаєте у практики сталого домогосподарства так глибоко, як самі того бажаєте.

sus4

Деякі учасники програми перестають користуватись одноразовими пакетиками у супермаркеті,
натомість користуються власними мішечками для овочів

Тим не менш, до зустрічі ви маєте зробити невелике «домашнє завдання»: виміряти, скільки витрачаєте води або електрики за тиждень, чи яка загальна вага сміття, яке ви виносите за цей період. Після «контрольного» тижня кожен починає жити, використовуючи поради «Сталого домогосподарства» і знову вимірює той самий показник. І порівнює, як зменшується кількість ресурсу, який людина використовує, просто змінюючи власні звички. Ось з цього і складається програма: спілкування, вимірювання і робота над собою.

Ось з цього і складається програма: спілкування, вимірювання і робота над собою.

Власний досвід

Кожен учасник програми, включно з автором цієї статті, починає з відходів. Для того, щоб почати сортувати сміття, потрібно дві речі: мати місце в квартирі, де збиратимуться папір, скло та пластик, і мати місце, куди ці відходи відносити на переробку. Все як в будь-якій цивілізованій країні, де такий спосіб сортування сміття є щоденною нормою для більшості сімей. Щоправда, в Україні цей механізм ще не налагоджений. Адже для того, щоб переробка відходів мала сенс, а отже була прибутковою, треба, щоб побутове сортування сміття стало масовим. А зараз, наприклад, всі непрозорі пластикові пляшки все одно їдуть на сміттєзвалище, хоча й мають відповідне маркування про можливість переробки. Але все одно існує багато видів побутових відходів, таких як скло і папір, що можна вже зараз здавати на переробку.

unnamed-(3)

Зустріч екокоманди

«Стале домогосподарство» змушує задумуватись над тим, як ти поводишся з ресурсами щодня. Багато звичок доводиться переглядати, а в магазині починаєш думати, у якій упаковці взяти той чи інший товар, і чи можна потім цю упаковку переробити. Перестаєш купляти поліетиленові пакети в супермаркеті, натомість ходиш туди з рюкзаком або торбинкою. Продавці в Києві дивуються таким «нововведенням», адже вважають одноразові пакети «сервісом», хоча в країнах західної Європи похід у магазин з власною сумкою є нормою. Адже якщо обирати між поліетиленовою, папаревою чи полотняною – варто обрати багаторазовий варіант. Тож програма «Стале домогосподарство» ще й змінює стереотипи — як власні, так і людей, що оточують тебе самого.



Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button