Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У світі, де починають усвідомлювати, що більшість ресурсів на нашій планеті не безкінечні, останнім часом виникає багато ідей, як ці ресурси можна економити. Наприклад, Airbnb дозволяє знизити попит на будівництво нових готелів, Blablacar — витрачати ту саму кількість бензину на перевезення більшої кількості осіб. Цього разу ми розповімо про ще один метод використання надлишків ваших ресурсів — мережу Hoffice (Home Office, офіс вдома), в якій люди перетворюють власні квартири та будинки на маленькі коворкінги для фрілансерів та стартапів.

Проблема

Є ціла категорія працівників, які роблять свою роботу вдома. Це студенти, журналісти, програмісти, архітектори, молоді підприємці, дизайнери, фотографи, художники тощо. Не кожен може на початку дозволити собі винаймати офіс, місце в коворкінгу чи власну майстерню. А багато хто просто не хоче витрачати на це кошти, вважаючи це зайвим. Але у роботи вдома є й зворотня сторона — дуже часто це доволі нудно. Людина, як не крути, істота соціальна, а отже потребує спілкування в тому чи іншому вигляді. У схожій ситуації опинився організатор мережі Hoffice, швед за походженням, Крістофер Градін Францен, який писав вдома дипломну роботу з психології та розробляв настільну гру. Він запросив свою подругу, керівника еко-організації, працювати вдома разом. Новим колегам дуже сподобався цей досвід, і вони вирішили розвивати ідею, грунтуючись на засадах сталого розвитку та ефективності використання ресурсів.

8-wide

Ресурси

Крістофер називає кожне помешкання “ресурсом, який недовикористовується”. Майже кожен має вдома принтер чи платить за інтернет, котрим користується лише вранці, ввечері і на вихідних. Вдень більшість квартир стоять порожніми, хоча були витрачені величезні ресурси на їх будівництво, підведення комунікацій тощо. На Заході багато людей свої вільні квартири, або навіть кімнати, здають через Airbnb чи запрошують безкоштовно погостювати іноземців через Couchsurfing. Але що, як використовувати домашній простір вдень, як офісний і ділити його з іншими? Це могло б дати власнику помешкання нові контакти, ідеї, партнерів з брейншторму та просто нових друзів.

Hoffice заохочує безкоштовно надавати робоче місце у себе вдома. Але за власним бажанням ви можете брати плату за напої та їжу і, таким чином, покривати збільшення витрат на електроенергію, наприклад. Також автори проекту пропонують ввести певний режим: 45 хвилин роботи і 10-15 хвилин відпочинку. І так щогодини протягом робочого дня. За п’ять хвилин до початку перерви власник помешкання питає, хто хоче приєднатись до відпочинку. Від цього можна відмовитись, якщо у вас є натхнення працювати без перерви чи дуже багато роботи. Але загалом, така система дозволяє відпочивати від напруги та концентрації, що в середньому триває якраз 40-45 хвилин. У вільний час ви можете піти перекусити, зробити коротку гімнастику, трохи помедитувати.

6 5 4 3 2 1

Команда

Автор Hoffice Крістофер Градін Францен перед створенням цієї мережі жив на острові Шрі Ланка у громаді буддистів, які сповідують ідеї “економіки подарунків” та соціальну філософію Махатми Ганді. Ця традиція існує у тисячах сел на острові. Там люди не користуються грошима, а живуть за принципом бартерного обміну товарами та послугами-”подарунками”, і самі визначають скільки що “коштує”. Але життя за таким принципом потребує сильного почуття емпатії (співпереживання) у кожного члена громади.

Тож Крістофер вирішив включити елементи “економіки подарунків” у свій проект, зробивши його більш схожим на безкоштовний Couchsurfing, ніж на комерційний Airbnb. Ваша домівка і стає тим першочерговим “подарунком” іншим фрілансерам. Але ви можете обмінюватись іншими, нефінансовими ресурсами. Наприклад, соціальним капіталом (контактами), послугами, робити приємні подарунки один одному на свята. При цьому росте довіра одне до одного, не обтяжена фінансовими відносинами.

Але жодна з цих порад не є обов’язковою. Ви можете будувати свою щоденну роботу та відносини з іншими співофісниками так, як ви вважаєте комфортним для себе.

Етапи

Після того, як Крістофер з подругою почали працювати в одному помешканні, кожен з них створив свій власний домашній офіс, запросивши в дім по десять осіб кожен. Відтоді минуло майже півтора роки. Зараз проект Hoffice налічує декілька десятків офісних домівок. Найбільше сконцентровані хофіси у Європі, але декілька є також у США, Південно-Східній Азії, Австралії та Новій Зеландії.

Спілкуватись між собою та з іншими домівками по всьому світу автори проекту пропонують, створивши групу у Фейсбуці. Тобто жодної власної платформи, окрім карти хофісів на сайті, не пропонується. Можна приєднатись або до вже існуючого домашнього офісу, якщо такий є у вашому місті, або створити свій власний і знайти однодумців. Окрім створення групи для спілкування, автори також заохочують учасників проекту проводити вечірки та інші неформальні заходи різного формату для більш комфортної атмосфери всередині офісної громади.

7-wide

Результат

Створена Крістофером мережа є в своєму сенсі унікальною. Це одночасно і коворкінг, і офіс, і кафе з вай-фаєм, де можна працювати, і коло друзів, і домашня вечірка (не безкінечна). Але це ще й міжнародна мережа однодумців по всьому світу – бізнес-партнерів та друзів можна знаходити не лише у власній квартирі, а й в інших помешканнях інших міст чи країн. Фактично, Hoffice є найдешевшою міжнародною організацію, у якій не треба платити членських внесків, бути винним щось.

Важливо й те, що через можливість працювати в такому домашньому офісі хтось не орендуватиме офісну площу. А інший не буде будувати новий офісний центр, бо на них зменшиться попит. Не буде зносити історичну будівлю, та використовувати зайвий раз електроенергію, прісну воду чи нафтопродукти. Тож теоретично, Hoffice може в майбутньому бути не тільки корисним для створення приємної робочої атмосфери не виходячи з дому, а й цілком потужним інструментом сталого розвитку.

Фото: www.fastcoexist.com, http://hoffice.nu/, www.wired.it, flickr-юзер mburpee


Проект реалізовується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»

Матеріали проекту можуть вільно передруковуватись іншими ЗМІ за умови посилання на оригінал публікації

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23430 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button