Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Реновація публічного простору в житловому комплексі в місті Веленьї (Словенія) — одна з чотирьох пілотних ініціатив, які отримують фінансування в рамках проекту ReNewTown.

Інвестиційний проект ReNewTown був задуманий, як модель-вирішення типових проблем міського простору у районах, зведених за часи соціалістичного періоду у Центральній Європі. Головною метою чотирьох проектів, які отримали кошти на реалізацію, було поліпшення умов проживання мешканців за допомогою інноваційних та ефективних методів, які можуть слугувати прикладом для наслідування в інших пост-соціалістичних містах Центральної Європи.

Проблема

Перед тим, як почали реалізовувати проект, простір у Веленьї перебував у зубожілому стані. Тут знаходився дитячий майданчик, затиснутий між житловими будинками на вулиці Koželjskega у районі Горіца, який вважається мультикультурною частиною міста. Публічний простір займає площу 3,386 квадратних метрів і оточений шістьма житловими будинками.

 

3893049594_c6dc964a74_o

 

Соціалістичний період зазнав стагнації і разом з цим були забуті усі його позитивні аспекти. Один з них— умовно добровільна праця у знак солідарності та на користь суспільства. Місто Веленьє стрімко розбудовувалося у 1950-1960-х роках: інфраструктура, адміністративні центри та житлові будинки зводилися за активної участі волонтерів.

Таким чином, головною концепцією проекту ReNewTown було використання переваг цих соціалістичних традицій — активне залучення жителів до процесу ревіталізації.

ReNewTown мав дві головні цілі: 1) створення мультифункціонального публічного простору з метою задоволення потреб усіх поколінь; 2) посилення зв’язку між локальними спільнотами шляхом налагодження інтеграції та мультикультурного діалогу, а також активного залучення містян у процес догляду за простором.

Команда

Ініціативи RenewTown «Нові пост-соціалістичні міста: конкурентні та привабливі» фінансувалася Центральною Європейською Програмою і розпочалася першого квітня 2011 року і тривала до 31 Березня 2014 року. Головною ідеєю ReNewTown було зібрати усі переваги та досвід теперішніх та минулих ініціатив останніх 20 років та, базуючись на них, формувати знання та знаходити інструменти, щоб підтримувати ревіталізацію пост-соціалістичних міських районів у Центральній Європі. Одним з ключових результатів проекту (на рівні з основною ідеєю) був розвиток трьох показників: хороших практик, ініціатив і пошук експертів у сфері відродження міських просторів, зведених у соціалістичний період. Загальна кількість практик та ініціатив включає 132 кейси з 13 країн Центральної Європи і 69 міст.

3050533235_0253930e9e_o Screen-Shot-2015-05-29-at-11.09.21-AM Screen-Shot-2015-05-29-at-11.09.08-AM Screen-Shot-2015-05-29-at-10.48.34-AM Screen-Shot-2015-05-29-at-10.48.47-AM 3682484366_b0e4ef1707_o

Партнери проекту — вісім громадських інституцій з Чеської республіки, Німеччини, Польщі, Словаччини та Словенії. Було реалізовано чотири пілотних проекти у районі Нова Хута (Краків), Жизні Место (Прага), у місті Веленьє та Гнуштя. А у Вроцлаві розробили концепції оновлення будівель, зведених у стилі соціалістичного модернізму.

Етапи

Перед реалізацією проекту його автори консультувалися з місцевими жителями та проводили опитування, щоб з’ясувати, яким має бути це місце, та як його розвивати з урахуванням побажань місцевих та подальшим їх залученням до процесу ревіталізації.

В опитуванні взяли участь 39% жителів навколишніх резиденцій. Більш ніж 71% опитаних виявили бажання стати волонтерами та допомогти у реалізації пілотного проекту з переоблаштування території. Дослідження показало, що місцеві в основному зацікавлені у облаштуванні дитмайданчика (74% опитаних), у місці для занять спортом та відпочинку (14 %), парку (11%), інше — 1%.

Результат

Реалізація проекту розпочалася влітку 2012 року. Кошти на усі матеріали, які знадобилися для ревіталізації, були надані проектом ReNewTown. Уся фізична робота, в основному, була виконана волонтерами. Починаючи з 9-13 липня 64 волонтери відпрацювали 1,567 годин, і зробили свій спільний простір кращим та більш дружнім для життя. На проект виділено 38 500 евро за рахунок фінансування Європейського союзу.

Церемонію відкриття відвідав президент Словенії, Данило Тюрк. Він підкреслив важливість інтеграції засад солідарності на різних рівнях, включно з житловою нерухомістю, що дає мешканцям надію на їхній теперішній та майбутній добробут. Він наголосив, що Словенія має гарну традицію солідарності і місто Веленьє і досі залишається нагадуванням та символом солідарності для розбудови спільного майбутнього. Таким чином, проект ReNewTown підтримує дух волонтерства і презентує його Словенії та усій Європі.

Фото:  http://www.renewtown.eu, http://tumw.pl/

 


Проект реалізовується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»

Матеріали проекту можуть вільно передруковуватись іншими ЗМІ за умови посилання на оригінал публікації

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button