Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Що спільного між київськими «сталінками», «хрущовками», «чешками», дореволюційними будинками та новими висотками? Усіх їх поєднує українська традиція скління балконів. Великі «шпаківні», оббиті пластиковою вагонкою є у кожному районі міста і псують його зовнішній вигляд. Балкони склять як на околицях, у віддалених від центру місцях, так і в історичному районі міста.

Балконы-2

Відпочатку за радянської доби усі муніципальні багатоповерхівки вводилися в експлуатацію без засклених балконів. За часів СРСР влада забороняла склити балкони як з естетичних міркувань, так і у зв’язку з нормами пожежної безпеки. Після краху системи разом з нею у вічність канули й заборони. І, починаючи з періоду перебудови, мешканці будинків, які мали фінансову можливість, взялися за справу. Хтось таким чином намагався утеплити свою квартиру, а хтось створював додаткові квадратні метри, придатні для зберігання продуктів чи речей.

Балконы-1

Оскільки процес скління не регулювався жодними нормами, кожен містянин керувався виключно своїм смаком чи бюджетом. Відтак, історичні будівлі Києва обросли різнокольоровими балконами, різної форми та фактури.

Балконы-3

Вони псують вигляд будівлі, руйнують її архітектурну цілісність та сповнюють місто зайвим візуальним шумом. Крім того, аби засклити балкон, неодноразово мешканці будинків руйнували чи закривали його архітектурні принади — мозаїки, орнаменти, ліпнину. Те саме стосується і вікон. Не можна ставити у будинку з дерев’яними коричневими рамами нові білі й пластикові — це руйнує вигляд міста, а значить і його туристичну та інвестиційну привабливість. Ми робимо ремонти всередині, але мало хто переймається, як цей ремонт виглядатиме ззовні. Можна констатувати один дуже прикрий факт: спільне для киянина означає нічийне.

балконы-4

Наразі цю проблему можна вирішити або заохочувальними методами, які б спонукали містян повернути свої балкони до початкового вигляду разом із дієвою законодавчою базою, яка б забороняли склити нові балкони. Або шляхом превентивних дій у вигляді штрафів. Крім того, мають бути розроблені правила для кожного будинку, які регулюватимуть його зовнішній вигляд. З будинками радянської доби це взагалі зробити нескладно — варто лише знайти архітектурні плани та подивитись, як вони мають виглядати.

балконы-5

Дбати про зовнішній вигляд міста, а особливо фасади будинків — обов’язок кожного містянина. Адже з 1991 року не держава відповідальна за міста, а ми самі.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23449 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button