Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Незважаючи на те, що у сучасному світі домінує електронна комерція, величезні кондиціоновані шопінг-моли досі є могутніми хабами роздрібної торгівлі та культурних активностей.

Віктор Грюн, батько сучасних торгівельних центрів, є одним з засновниікв поняття «третього місця» – безпечного, нейтрального громадського простору не вдома і не на роботі, яке, за словами автора, «мало слугувати місцем та можливістю для включення у громадське життя накшталт давньогрецької Агори, середньовічної ринкової площі та модерної центральної вулиці у місті». Сьогодні ж ТРЦ (торгово-розважальні центри) вважаються винуватцями розвитку автомобільного руху у США та причиною відмови від пішохідних, співрозмірних людині міст. Чому так сталось?

3

Віктор Грюн з проектом шопінг-мола

Взагалі-то натхненням для першого шопінг-молу став центр Відня, столиці Австрії, рідного міста архітектора Віктора Грюна. Єврей за походженням, Віктор емігрував з Австрії у Сполучені Штати з вісьма доларами у кишені. Коли він проектував перші торговельні центри у середні 1950-х, то уявляв собі публічний простір накшталт того, що був у його рідному Відні з живою сумішшю комерції, мистецтва та розваг. Певно, ця ідея була також продовженням засклених паризьких пасажів.

Перший торговий комплекс Грюна, Southdale Center у місті Едіна в штаті Міннесота мав загальну площу 74 000 квадратних метрів. У ньому були фонтани, вольєр з екзотичними тваринами, та велика арт-інсталяція скульптора Гаррі Бертойя. Автор шопінг-молів Грюен був соціалістом та ненавидів автомобілі (цитата: «Їх загроза для життя і здоров’я людини така ж велика, як і від відкритої каналізації»), а тому спроектував Southdale Center з довгими променадами та парковками, що спеціально були побудовані далеко від входу, щоб заохочувати пішу ходу. У проекті першого шопінг-молу був медичний центр, школи, житлові приміщення, а не тільки ряди розкішних скляних вітрин. Коли Southdale Center відкрився у 1956 році, він був названий найбільш захоплюючою ідеєю у містобудуванні.

1

Southdale Center невдовзі після відкриття

З того часу в одних тільки США відкрилось 1200 торгових центрів. Але Грюн ніколи й уявити не міг, що його творіння, яке мало бути аналогом центральної площі у місті, стане причиною розростання передмість, які він зневажав, та смертю головних вулиць у містах.

За два роки до смерті він, аналізуючи свою кар’єру, сказав: «Мене часто називають батьком шопінг-молів. Я хочу відмовитись від батьківства раз і назавжди. Я відмовляюсь платити аліменти цим байстрючим будівлям. Вони зруйнували наші міста».

Але майже через 60 років після відкриття Southdale Center оригінальні ідеї Грюна для Америки можуть стати реальністю. У 2000 році був започаткований рух, який перетворив сотні покинутих торгових центрів по всій країні у мультифункціональні центри для місцевої громади, якими їх і сподівався побачити автор від самого початку.

Наприклад, Hickory Hollow Mall у місті Нешвіль, штат Теннесі став бібліотекою, а розташований неподалік універмаг Dillard’s виконує роль гуртожитка Державного коледжу. А поряд медичний центр університету Вандербільдта повністю зайняв другий поверх 100 Oaks Mall. У місті Вурхіс, штат Нью Джерсі, мерія оселилась у Echelon Mall, а в Арізоні Fiesta Mall Macy’s перетворили на офісну будівлю.

2

Парк Columbus Commons в центрі міста замість шопінг-молу

Але, мабуть, найбільше візія Грюна була втілена у місті Коламбус, штат Огайо, у City Center Mall. У 2009 році його просто знесли, а замість цього створили парк Columbus Commons площею майже три гектари у центрі міста зі сценою, кафе, пишним садом, величезними шахами ростом з людину, а також збудували житлові будинки та магазини.

Оригінал статті

Фото: qz.com, interactive.wttw.com

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button