Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Вже рік, як у Києві працює команда порятунку тварин — Kyiv Animal Rescue Group. Група рятівників-добровольців займається тим, що надає невідкладну допомогу тваринам, які потрапили у надзвичайну ситуацію.

Команда була заснована Михайлом та Любов’ю, а згодом до них приєдналося ще шестеро людей. «Хмарочос» поспілкувався з Михайлом Сторожуком та попросив розказати про особливості роботи та найбільш неймовірні історії порятунку тварин.

11127802_1616272248618685_2937593773267990268_n«Kyiv Animal Rescue Group — команда порятунку тварин у Києві, яка складається з рятівників-добровольців. Ми з Любов’ю почали працювати у команді з червня минулого року. До того багато років поспіль я займався тим, що рятував котів, які забиралися на дерева і не могли злізти без сторонньої допомоги. Любов працювала у ветеринарній сфері й лікувала тварин.

Ми познайомилися під час виклику для допомогти Київському центру порятунку кажанів під час якого врятувати пару сотень кажанів з даху. Згодом ми вдвох опинилися на «операції» зі зняття кота, який випав з балкона. Тваринку врятували й вирішили, що було б непогано організувати команду, яка б займалася більш масштабним порятунком.

Наша команда складається з двох засновників та шести інших працівників. Вартість викликів становить 200 гривень за наземні роботи; 400 гривень за висотні; 300 гривень за підземні. Коли замовник не в змозі розрахуватися, ми просимо оплатити хоча б витрати на бензин. Бувають випадки, коли нам нічого не сплачують, але навіть тоді ми рятуємо тварину — це наш пріоритет. Після порятунку ми просимо хоча б прихистити тварину. Часто їх доводиться лікувати, а потім ще знаходити місце, куди віддати.

Перевагу віддаємо викликам, де є загроза життю тварин. За період нашої роботи було лише два випадки, коли ми не встигли на виклик. В одному — тварина втопилася у каналізації, в іншому — кіт, який застряг тулубом між двох частин склопакету, не зміг перенести отримані травми.

11659424_1649244465321463_5146188676247005160_n

За останній місяць у нас 60 випадків порятунку тварин. Буває, в день до десяти викликів, а буває — жодного.

Найчастіше нас викликають, аби врятувати котів, які забралися на дерево. Якщо тваринка там застрягла, і не може самостійно виплутатися, ми виїжджаємо. У випадку, коли кіт просто забрався на дерево, ми просимо почекати хоча б добу, і перевірити, чи зможе він спуститися самостійно.

Трапляються ситуації, коли люди думають, що тварина знаходиться у біді, а насправді вона там живе. Наприклад, пташки, які гніздяться на підвіконнях, або коти, які мешкають у підвалах і залазять туди крізь невеликі отвори.

П’ять незвичайних історій порятунку

Одного разу нам зателефонували стурбовані мешканці квартири: з середини карнизу лунали дуже дивні звуки. Спочатку звідти було чутно скрип, а потім у власників склалося враження, ніби хтось потроху їсть метал. Мешканець квартири навіть на деякий час виїхав з неї. Ми приїхали на виклик, відкрили карниз і виявили там гніздо горобців. За цей час у сімейства вже встигли вилупитися пташенята, які бігали та клювали карниз зсередини.

11401163_1644284772484099_1221762211624512041_n

На фото зображені синиці

Взимку з Оболонського заливу по льоду на один з островів перебіг безпритульний пес. Пізніше крига розтала, але тварина не вміла плавати, тому залишилася на острові.Нам зателефонували стурбовані мешканці будинків і почали жалітися, мовляв, щоночі з острова лунає протяжне завивання невідомої тварини. Люди вже почали думати, що там живе собака Баскервілів. Ми приїхали на острів, відловили тварину за допомогою сачка, вона була дика і виснажена, оскільки пробула на острові з зими й до травня. Віддали її волонтерам у притулок. Там пса рятували під крапельницею, але вже наступного дня під час прогулянки він перегриз тоненький ошийник і втік.

Часто трапляються випадки, коли коти потрапляють у вентиляційну шахту. Ми приїжджаємо, опускаємо відеокамеру на тросі у шахту і таким чином визначаємо, де саме знаходиться кіт. Потім розбиваємо стіну всередині квартири на рівні місце знаходження тварини, аби її врятувати. Був випадок, коли хазяї заборонили руйнувати їхню стіну і сказали: «Нехай кіт хоч здохне і буде смердіти, нам все одно. Ми не хочемо псувати власне майно». Але ми все одно врятували кота: в шахту спустився один з рятівників і витяг тварину.

Був випадок з кішкою, яка застрягла на дереві, а коли ми її знімали, тварина вирвалася, і вилізла на сусіднє дерево.

11148418_1648024238776819_4989552130723821853_n

Дуже часто нас викликають з проханням забрати з квартири чи під’їзду кажана. На Виноградарі у щілині між житловими будинками живе велика зграя кажанів. Після зимової сплячки вони вилітають на полювання, але не всі знаходять дорогу назад. Чимало кажанів губиться у під’їздах житлових будинків чи квартирах. Тоді ми починаємо ходити й збирати їх, аби потім повернути на місце. Була ситуація, коли одночасно у нас у квартирі знаходилося 150 кажанів».

Фото:Kyiv Animal Rescue Group; flickr-user Duck Lover

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button