Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Розвиток міста та управління ним часто потрапляють у поле зору сценаристів. В урбаністичних декораціях глядачі можуть спостерігати за політичними інтригами, важким життям на вулицях, роботою поліціянтів та навіть божевільними науковими експериментами. З найкращими серіалами, які показують міське життя з різних його боків, ми вас і познайомимо у цій статті.

7 фільмів про урбанізм, які має переглянути кожен

Книги про урбаністику для всіх

The Wire / Дроти (Прослушка)

The-Wire

Мабуть, найкращий серіал на соціальну тематику взагалі. Поліцейська драма про нові методи збору доказів для ув’язнення злочинців є насправді історією про те, як бюрократія та корупція вбивають місто. Події п’яти сезонів розгортаються у Балтиморі, штат Меріленд. Тут дуже високий рівень злочинності, а частина міста є гетто для темношкірих, у яких мало шансів вибратись з нього і прожити достойне життя. Вірус дисфункції впливає на все: на поліцейське управління, на профспілки, школи, пресу і, звісно ж, міську мерію. Як тільки система управління містом стає надто складною, а кожен чиновник, полісмен чи просто громадянин не може реалізувати свої права та обов’язки – голову піднімають наркоторговці та контрабандисти, а за ними вже йдуть вбивці й грабіжники.

У серіалі показується, як рішення в мерії, що приймаються з міркувань політичного рейтингу та особистих зацікавлень, безпосередньо впливають на життя містян та їх безпеку, а назад вертаються у вигляді стовпчиків кримінальної статистики, яку треба покращити перед черговими виборами. Нагорі політичні функціонери ділять сфери впливу, поки знизу поліцейські та вчителі не можуть виконувати свою роботу через банальну незацікавленість керівництва у її результатах.

Центральна тема безпеки на вулицях у серіалі є дуже важливою для процвітання та добробуту будь-якого міста, адже вона є основною складовою відчуття спокою та комфорту у міському просторі. А небезпечне місто ніколи не матиме інвестицій, робочих місць, а отже і щасливих мешканців.

Boss / Бос

boss

Інша справа – коли офіційно (чи не офіційно) вся повнота влади знаходиться у однієї людини. І це зовсім погано, якщо ця людина ще й смертельно хвора. Про такий перебіг подій розповідає серіал «Бос». Меру Чикаго, який своїм міцним кулаком тримає за горло і бізнес, і громаду, і депутатів в міській раді, ставлять діагноз – важка невиліковна хвороба, яка ще й згодом почне впливати на пам’ять і поведінку у будь-який неочікуваний момент. Попри важку новину, чинний мер продовжує «нагинати» своїх партнерів й опонентів, знову ж таки замислюючись тільки про власні амбіції та рейтинги. Але час, коли вже не вдасться тримати все під контролем, близько. І що робити тоді? Шукати молодого спадкоємця? Стати ще жорсткішим? А може пограти в демократію? Про ці муки вибору міського голови й розповідає серіал.

Show Me a Hero / Покажіть мені героя

show-me-a-hero

Міні-серіал від сценариста The Wire, сконцентрований на проблемі міського планування. У невеличкому містечку йде боротьба між консервативною міською громадою та федеральною владою. Суд США наказав збудувати в місті 200 нових багатоквартирних будинків «соціальної програми». У Штатах це часто означає, що помешкання там отримають наркомани, безробітні, члени банд та інші маргінали. Принаймні, так вважають мешканці міста, які бояться за власні життя та за те, що ціна на землю різко впаде, а отже вони стануть набагато біднішими.

У міської влади, та особливо в мера, в цій історії роль арбітра, який має ухвалити рішення, яке з одного боку буде виконувати вимогу федерального суду, а з іншого влаштує громаду. Класичний вибір між зрадою і перемогою

Parks and Recreation / Парки та зони відпочинку

Parks-and-Recreation

Єдина комедія у нашій підбірці. Знятий у стилі псевдодокументалістики (мокьюментарі) серіал, розповідає про управління парків та зон відпочинку у містечку в Америці. Співробітниця цього управління Леслі ходить на громадські обговорення, зустрічається з мешканцями, вислуховує найдурніші та найфантастичніші побажання і робить свою справу у рамках мінімального бюджету та спротиву інших бюрократів. При цьому їй треба подолати головну проблему усіх міст – пасивність мешканців.

Treme / Тримей

treme

Серіал про відновлення Нового Орлеану після урагану Катріна. «Тримей» також написаний та знятий авторами «The Wire». Сценаристи концентруються на житті одного з районів міста, що має назву серіалу. Головні герої зіштовхуються з проблемами, характерними для міст після руйнування: жахливою корупцією, зростанням рівня злочинності, злиднями та знову ж таки складною бюрократичною системою. У цих жахливих умовах вони намагаються нормалізувати власні життя та відбудувати свої будинки після катастрофи.

Wayward Pines / Сосни

wayward-pines

Місто, як експеримент. Співробітник Секретної служби США під час виконання завдання опиняється у маленькому містечку посеред гір, з якого немає виходу. У кожному будинку тут стоять відеокамери та мікрофони, і навіть звуки цикади лунають із захованих у кущах динаміків. Люди тут перелякані та живуть за шаблонами, бо якщо порушать їх – будуть вбиті на центральній площі міста. І всім цим театром заправляє невідомий злий геній. Агент Секретної служби вважає за свій обов’язок дізнатись правду про це місце.

Ідеї закритого у маленькому містечку суспільства, які можна знайти у Стівена Кінга чи в серіалі «Твін Пікс», тут показані з точки зору єдиної моделі поведінки, яка може змусити місто жити спокійно та не ставити запитань, відповідей на які насправді не хочеш знати. Але до чого може призвести такий тоталітарний стиль управління містом? Тільки до спротиву.

Luther / Лютер

luther

Цей серіал найменше стосується теми підбірки, але чи не найкраще показує дух міста, чи принаймні його депресивної частини. «Лютер» розповідає про детектива лондонської поліції Джона Лютера, який займається виключно справа серійних вбивць. На фоні основної детективної сюжетної лінії перед глядачем розгортається панорама багатоманітного Лондона, його бідних та багатих кварталів, розкоші та злиднів.

У «Лютері» можна побачити те, чого ви не зустрінете в інших серіалах з підбірки: особисті відносини головного героя з містом, його закинутість у вороже до людини, небезпечне середовище, в якому він має порушувати бюрократичні перепони й брати на себе за це відповідальність, щоб очистити Лондон від тих, кого він вважає нелюдями.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button