Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23450 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Завтра, 24 вересня Київська міська рада зробить перший крок, щоб зберегти Сквер Небесної сотні від злочинної забудови.

Київська міська рада розгляне проект рішення по розірванню договору оренди частини Михайлівської площі та проходу до Скверу Небесної сотні з вулиці Михайлівської.

tumblr_mqvsd7ij1c1rkz363o1_1280-1100x530

Сквер Небесної сотні

Припинення оренди цих ділянок буде дуже важливим кроком для захисту Михайлівської площі і для досягнення кінцевої мети киян – повернення незаконно приватизованої земельної ділянки, на якій розташовано Сквер Небесної сотні, у власність міста.

У 2007 році, а саме – за часів перебування на посаді Міського голови Л. Черновецького, Київська міська рада передала в оренду та у власність ТОВ «Укрінвестресурс» земельні ділянки, які розміщені на території, що є об’єктом світової спадщини ЮНЕСКО (буферна зона Софіївського собору), об’єктом Державного реєстру нерухомих пам’яток України («Культурний шар міста Ярослава») та частиною Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Київ».

Також, у 2007 році Л. Черновецьким з комунальної у приватну власність була передана ділянка площею 2549 кв.м. для будівництва готельно-офісного комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського, торговельного, соціального призначення, з наземним і підземним паркінгом.

11149094_10152404021479229_566852959_n

Що мало бути на місці Скверу

У подальшому, зазначена земельна ділянка була передана власником – ТОВ «Укрінвестресурс» у власність ТОВ «М-Плаза», яке в свою чергу передало її у власність ТОВ «Грін Плаза» – теперішньому власнику. Саме на частині цієї ділянки нині знаходиться Сквер Небесної сотні.

18-20 лютого 2014 року представники Самооборони Майдану демонтували будівельноий паркан, що знаходився на гігантському смітнику в центрі столиці. Саме з цього періоду кияни та українці з усього світу розпочали власними силами створювати Сквер Небесної сотні. Кияни та небайдужі українці, які приєдналися до них, вирішили, що створення на місці смітника, на який забудовник перетворив ділянку, Скверу стане символом нових перетворень та мотивує інших змінювати світ довкола себе.

50721

Мурал з обличчям Сергія Нігояна

За короткий час Сквер став популярним громадським простором в охоронній зоні ЮНЕСКО, відкритим для всіх киян та гостей столиці. Водночас, у судовому порядку власник землі намагається зберегти за собою право власності на ділянку та на її забудову готельно-офісним центром. При цьому з 2007 року законність відчуження цієї землі вже оскаржувалася, але суди наполегливо не визнають аргументи тих, хто прагне повернути ділянку місту та киянам.

Тому ухвалення рішення Київрадою є надзвичайно важливим кроком для повернення ділянки у власність громади міста.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button