Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

17-18 жовтня в Українському домі проходитиме проект «Лабораторія змін».

Захід відбудеться в рамках програми ГО МІСТОСАД «Ідентифікація» – це дводенний курс лекцій та воркшопів для громадських діячів, волонтерів, представників місцевої влади (20-25 осіб, реєстрація, знання англійської мови є обов’язковими).

У рамках проекту експерти з Німеччини, Польщі та Чехії разом з українськими урбаністами дослідять європейський досвід та визначать можливі шляхи взаємодії влади, громади, активістів і експертів у розвитку містЗакордонні експерти «свіжим поглядом» оцінять три відомих публічних простори Києва та зроблять пропозиції щодо варіантів їх розвитку.

12032051_918859621521731_2740356821072169872_n

Також до участі в ньому запрошено представників органів управління міста, голів діючих фракцій Київської міської ради, які мають реальні можливості для імплементації отриманих в рамках проекту знань та напрацювань в інтересах міста та містян.

Після перемоги Революції гідності почала формуватися якісно нова модель взаємодії суспільства та влади. Громадяни прагнуть брати активну участь в розвитку місць їх проживання та країни в цілому. Водночас, механізми впливу громадян на прийняття рішень щодо створення та розвитку публічних просторів недосконалі або знаходяться в процесі формування.

Прийняття рішень в питанні розвитку міст без діалогу з громадськістю та експертами призводить до протестів громадськості. У свою чергу, активісти продукують велику кількість проектів в громадських просторах без консультацій з експертами і містянами. Очевидною є відсутність ефективних каналів та моделей комунікації.

В цій ситуації саме європейський досвід та незаангажований погляд є надзвичайно важливими для аналізу набутого українцями досвіду та визначення оптимальних моделей взаємодії. Так само важливим є незалежний погляд закордонних експертів на публічні простори міста Києва.

Організатори проекту: громадська організація Містосад, Чеський центр у Києві.

Запрошені експерти:

Ондржей Лішка (Чеська Республіка) – чеський політик. У 2002 році Лішка отримав ступінь магістра Факультету соціальних наук Університету ім. Масарика в Брно.

Лішка заснував і в 2009-2014 роках очолював Партію Зелених, в 2006-2010 роках він був депутатом чеського парламенту, а в 2007-2009 роках працював на посаді міністра освіти, молоді та спорту Чеської Республіки в уряді Мірка Тополанека.

В 2014 році Лішка балотувався до Європейського парламенту як кандидат від Партії зелених, але програв, при цьому все ж отримавши 12,501 голос, що стало одним з найвищих результатів в Чеській Республіці. Через поразку на виборах 8 червня 2014 року Лішка вирішив піти з чеської політики. З цього часу він живе та працює у Відні, беручи активну роль в громадському секторі.

Інна Семич, Марта Бартковска (Польща) – автори проекту Парадна площа (Plac Defilad). Проект став одним з найуспішніших проектів Польщі з точки зору переосмислення публічного простору.

Радянська парадна площа стала улюбленим місцем містян, а окремим напрямком роботи проекту є міські громадські городи (urban gardening). Організатором проекту Парадна площає місто Варшава, а його господарем столичний театр Студіо.

Найважливішим символом місця є Палац культури і науки, який одночасно є партнером проекту. В організації проекту також беруть участь культурні організації, а також клубикав’ярні, які працюють на площі, зокрема бар Студіо, Кулінарне кафе, театр Студіо і драматичний театр.

Кай фон Кайц (Німеччина) – дослідник культури, організатор архітектурного фестивалю «План» (м.Кельн), голова експертної ради, що здійснює контроль над тим, яке мистецтво зявляється в громадських просторах міста.

Програма:

11:00 – 18:00, Український дім на Європейській площі, вул. Хрещатик, 2 (ст. м. «Хрещатик», «Майдан Незалежності»):

17 жовтня

презентації запрошених експертів;

короткі воркшопи;

поділ учасників проекту на групи, визначення локацій, які будуть досліджуватися наступного дня.

18 жовтня

перша половина дня – дослідження трьох локацій міста Києва з трьома закордонними експертамикураторами груп;

друга половина дня – розробка і презентація проектних рішень для зон дослідження.

Для участі в проекті необхідно заповнити форму

Прийом заявок триває до 12 жовтня включно.


Місце: Український дім

Адреса: вул. Хрещатик, 2

Дата: 17-18 жовтня

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button