Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

23 вересня 2015 року Верховний Суд України ухвалив рішення, яким скасував рішення попередніх судових інстанцій, що дозволяли будівництво власнику земельної ділянкі, де розташований Сквер Небесної сотні, і повернув справу на розгляд до першої інстанції (Господарський суд м. Києва).

Тепер від чітких дій міської влади та киян залежатиме чи перетвориться Територія гідності в історичному центрі Києва, про яку знають вже навіть за межами України, на територію капітальної забудови.

ГО «Містосад» та всі небайдужі українці продовжать боротися за Сквер Небесної сотні як в правовому, так і в політичному полі. Сквер вже став символом того, що завдяки єднанню людей зміни на краще можливі. Позиція Верховного суду України лише зміцнює нашу віру в ці зміни.

Як відомо, 2007 році команда Леоніда Черновецького передала в оренду ТОВ «УКРінвестресурс» частину Михайлівської площі (на зображенні 2, виділено червоним), невеличку частину Михайлівської вулиці (67, виділено червоним) і ділянку за адресою вулиця Михайлівська, 24-26, на якій зараз знаходиться Сквер Небесної сотні (21, виділено зеленим). Цю останню ділянку згодом декілька разів продали за класичною схемою. Три ділянки мали перетворитися на цілісну базу для масштабного будівництва готельноофісного центру з підземними і наземними паркінгами.

Screen Shot 2015-10-29 at 10.39.15 AM

Новий власник зрубав дерева у сквері, обніс ділянку будівельним парканом і створив масштбний смітник у центрі столиці на території, яка є об’єктом культурної спадщини ЮНЕСКО (охоронна зона заповідника «Софія Київська), частиною державного історично-культурного заповідника «Стародавній Київ», пам’ятки археології національного значення «Культурний шар Города Ярослава».

18-20 лютого 2014 року представники Самооборони Майдану почали демонтаж будівельного паркану з метою укріплення барикад. Саме з цього періоду кияни, які об’єдналися в громадську організацію «Місто-сад» та українці з усього світу розпочали власними силами створення Скверу Небесної сотні. 9 липня 2015 року Президент України Петро Порошенко урочисто відкрив на території Скверу барельєф Сергія Нігояна, створений митцем Алешандру Фарту ака Vhils.

Паралельно з благоустроєм Скверу в травні 2014 року в прокуратуру було подано дві заяви від місцевих жителів про оскарження в суді договорів оренди і купівліпродажу та повернення земельної ділянки у власність міста. З самого початку було прійнято рішення діяти в рамках закону. Суди послідовно ухвалювали рішення на користь забудовника. Паралельно за півтора роки роботи ГО «Місто-сад» та представників місцевої влади вдалося зробити перший крок на зустріч Скверу Небесної сотні – 24 вересня 2015 року Київрада розірвала з ТОВ «УКРінвестресурс» договір оренди частини Михайлівської площі і частини Михайлівської вулиці (2 і 67, виділено червоним).

Рішення Верховного суду створює унікальну правову можливість забезпечити верховенство права і юридичним шляхом вирішити ситуацію в інтересах міста та киян.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button